Vznešené magnólie

Jejich půvabnou krásu obdivuje téměř každý, proto se také pěstují skoro v každé zahradě. I když mají exotický vzhled, jsou tyto elegantní stromy a keře úplně nenáročné.

Se svými nápadnými tvary, pěknou kůrou, listy a zejména úžasnými květy jsou magnólie neboli šácholany „aristokratkami“ v každé zahradě. Jsou mrazuvzdorné a začínají kvést už v březnu. Minusové teploty často nevydrží jen brzy kvetoucí druhy, jako je šácholan obnažený a šácholan hvězdicovitý. Největší zastoupení v zahradách má rozhodně šácholan Soulangeánův. Kvete od dubna a některé jeho odrůdy dorůstají do výšky až sedm metrů. Z původu magnólií vyplývá, že je lze pěstovat téměř všude, kde je alespoň trochu teplé podnebí. Velmi dobře snášejí i znečištěné prostředí větších měst. Ke svému růstu vyžadují výživnou, kyprou a vlhkou, ne však trvale zamokřenou půdu s mírně kyselou až neutrální reakcí. Některé z nich, jako například magnólie virginská, úspěšně roste i v zásaditém prostředí. Výsadba je u magnólií důležitým momentem pro jejich celkový vzhled, proto bychom jí měli věnovat zvýšenou pozornost. Nejvhodnějším měsícem je duben, přičemž při výsadbě postupujeme podobně jako u ovocných stromů. Nové rostliny sázíme do dobře připravené prostorné jámy s půdou obohacenou o rašelinu, která zajistí mírně kyselou reakci.


Text: red; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek