Třapatky a třapatkovky

Záhony zdobí ještě v říjnu. Ačkoli jména třapatek a třapatkovek zní velmi podobně, jde o různé květiny. Aby nedocházelo k jejich záměně, zahradníci raději používají latinské názvy – rudbekie a echinacea.

Ohnivé třapatky

Pro rudbekie, tedy správně třapatky, jsou typické teplé barvy – zlaté, oranžové, cihlové. Pěstují se jako trvalky nebo letničky. Ty druhé poznáte podle toho, že se barva květů směrem do středu mění na tmavší. Nejčastěji se setkáte s kombinací sametově hnědého odstínu a černého středu. Rostliny se na místě vysemeňují, a tak vytvářejí zdání, že jde o trvalky. Není to pravda.

Rudbeckia fulgida

Třapatka srstnatá (Rudbeckia hirta) je pokryta drsnými chlupy. Trvalky třapatka zářivá (R. fulgida) a třapatka lesklá (R. nitida) mají zlaté květy s vystouplým kuželovitým úborem. Tvoří husté trsy, které se dají množit dělením.

Rudbeckia nitida

Léčivé třapatkovky

Echinacea se odedávna využívala jako významná léčivka pro posilování imunity. Z třapatkovky nachové (Echinacea purpurea) ale byla vyšlechtěna řada zahradních kultivarů. Barva jejich květů se rozšířila i na žlutou, bílou a karmínově červenou, podobu mění také jejich střed. Jde vždy o robustní, statné a odolné rostliny, které kvetou řadu týdnů. Můžete to ovlivnit i pravidelným odstraňováním zvadlých květů, pak z úžlabí listů vyrostou další. Třapatkovky a třapatky jsou významné medonosné rostliny, které přitahují hmyz ze širokého okolí.

Rudbeckia hirta

Echinacea purpurea

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek