Ježek na zahradě – jak mu pomoci se zabydlet?

Zatoulal se vám na zahradu ježek? Buďte rádi a pomozte mu se v ní ubytovat. Je to zvířátko užitečné, a navíc patří mezi chráněné živočichy.

Ačkoliv ježkům v současnosti vyhubení přímo nehrozí, dochází v poslední době k úbytku jejich populace, na některých místech jsou vzácní, či dokonce zcela vymizeli. Je to kvůli ničení jejich přirozeného životního prostředí. Na venkově dříve bývaly remízky, roztroušená zeleň, extenzivní sady a smíšené lesy, které jsou dnes nahrazeny rozsáhlými lány polí a jehličnatými monokulturami, kde ježci nejsou schopni nalézt dostatek potravy.


Dva druhy ježků

Na našem území žijí dva druhy: ježek západní a ježek východní. Chování a nároky jsou u obou druhů velmi podobné. Hlavním viditelným rozdílem je typické zbarvení čelní masky u ježka západního (tmavé chlupy táhnoucí se od čenichu k očím, tzv. brýle) a v bodlinách – ježek západní má bodliny uhlazené jedním směrem a stejnoměrně pruhované, ježek východní má bodliny neuspořádané (všemi směry), nepravidelně pruhované, má také světlou náprsenku.


Ježci patří mezi hmyzožravce, hlavní složkou jejich potravy jsou drobní brouci, housenky, kobylky, larvy hmyzu, slimáci, žížaly ale i drobní hraboši nebo žáby.


Domov na zahradě

A jak ježkovi zatraktivnit zahradu? Základem je umožnit ježkovi snadný vstup na pozemek, kterým by mohl nerušeně přicházet a odcházet. Stačí mezera mezi plaňkami plotu, chybějící cihla ve zděném plotě a podobně. Je lepší udělat takových vchodů více.
Dalším prvkem v zahradě, který velmi zvýší pravděpodobnost výskytu ježka, je vhodný úkryt. Bohatě postačí hromada větví a listí někde v klidném a stinném koutě. Ježek se zde ukrývá přes den, a pokud mu hromada vyhovuje, vyvádí zde své mladé, či dokonce přezimuje. Tento ukrýt můžete vylepšit i postavením vhodného domečku. Vystelte ho suchým materiálem (listí, seno, noviny apod.) a umístěte na klidné místo. Domeček můžete také přikrýt větvemi, listím či jiným vhodným materiálem.

Jak žije v přírodě?

Kromě období rozmnožování žije ježek samotářsky. Je aktivní v noci, kdy bývá slyšet jeho funění a dupání; během noci urazí 700–1500 metrů. Ve dne odpočívá v hnízdě. V létě se ježci páří. Asi 35 dní po spáření se ježčí samici narodí mláďata, kterým ihned po porodu začínají růst měkké bodliny. Musí velmi rychle vyrůst do váhy alespoň 400 g, aby měla šanci přežít zimu. I dospělí ježci se musí na zimu vykrmit. Zimní období přečkává ježek zimním spánkem, do kterého upadá v říjnu nebo listopadu a který trvá většinou do května.

Pravidelné krmení ježka v době, kdy je dostatek potravy, není nutné. Umí si jí obstarat sám. Vhodné je pořídit mu malou nádržku nebo jezírko s vodou.

Je potřeba si také uvědomit, že pravděpodobnost osídlení zahrady ježkem se zvyšuje tím více, čím méně budete používat chemická hnojiva a postřiky a čím větší část zahrady ponecháte v péči přírodě. Ježek a sterilní uklizená zahrada totiž nejdou příliš dohromady.


Text: red; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Základy výživy plazů: Co musíte vědět o krmivu pro plazy? Není to s ním tak jednoduché

Základy výživy plazů: Co musíte vědět o krmivu pro plazy? Není to s ním tak jednoduché

Jak co nejlépe krmit vašeho plaza? Před zodpovězením této otázky se musíme vrátit o krok zpět, a to do učebnice biologie. Plazi, kam spadají hadi, chameleoni, želvy, agamy, ještěrky a další tvorové, které rádi chováme doma jako mazlíčky, se dělí na býložravce, hmyzožravce, masožravce a všežravce. Poměrně široké rozpětí, že ano? V této chvíli vám to má poskytnout informaci o tom, že při výběru krmiva pro vašeho mazlíčka si budete muset být jistí, do které z těchto kategorií spadá. Více si přečtete v článku. Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek