Zvolna pečená, nebo minutková kachna

Už jste si letos na podzim pochutnali na kachním mase? Pokud ne, rychle to napravte – vyberte si z našich vyzkoušených receptů. Můžete zvolit extra pomalou, anebo super rychlou přípravu.

Pomalu pečená kachna s chlupatými knedlíky

  • 1 kachna o váze asi 2 kg
  • 4–5 lžiček soli
  • 2–3 lžičky kmínu
  • 150 ml medu

Na knedlíky:

  • 800 g brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl

 

Kachnu omyjte, osušte a důkladně osolte. Solte uvnitř i zvenku a snažte se sůl rozetřít do všech záhybů. Pak ji posypte kmínem, vložte do pekáčku, mírně podlijte vodou, přiklopte a pečte sedm hodin při 90 °C. Po sedmi hodinách zvyšte teplotu na 120 °C a dopřejte masu ještě šest hodin. Stále ho pečte přiklopené, nepodlévejte, vypečený tuk neodebírejte.
Hodinu před koncem celého pomalého pečení pekáč odklopte, do malého hrnečku si přelijte med a pomocí mašlovačky kachnu potřete; k medu můžete přimíchat i výpek. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá. Podle uvážení můžete zvýšit teplotu trouby.

Než se kachna dopeče, připravte si chlupaté knedlíky (trvá to asi 40 minut). Oloupané syrové brambory nastrouhejte najemno. Důkladně je osolte, přisypte mouku, přidejte vejce a zamíchejte. Lžícemi tvarujte knedlíky a opatrně je vkládejte do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, můžete servírovat. Podávejte s dušeným červeným zelím (recepty na jeho přípravu najdete na následující dvoustraně).

 

 


Minutková kachní prsa s rozmarýnovými brambory

 

  • 2 ks kachních prsou s kůží
  • pepř čtyř barev – čerstvě mletý
  • mořská hrubozrnná sůl – čerstvě mletá

Na brambory:

  • 500 g oloupaných brambor
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • červený vinný ocet
  • olivový olej
  • voda
  • sůl
  • brusinkový kompot nebo brusinková zavařenina k podávání

 

Brambory nakrájejte na čtvrtky a 6 až 7 minut povařte. Pak je sceďte a nechte důkladně okapat. Osušené brambory přendejte na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a dejte na 30 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Větší dávku olivového oleje smíchejte s vinným octem, prolisovanými stroužky česneku a nasekaným rozmarýnem. Směsí brambory přelijte a pečte dalších 40 minut dokřupava.

Než se upečou, připravte maso – kachní prsa osušte a ostrým nožem nařežte celou kůži na velmi malé kostičky. Při řezání dávejte pozor, abyste neřízli až do masa. Takto připravená kachní prsa z obou stran opepřete čerstvě mletým pepřem a vydatně osolte. Pak je vložte kůží dolů na silně rozpálenou steakovou pánev a opékejte asi 7 minut. Když je kůže opečená do křupava prsa otočte a opékejte přibližně stejnou dobu ve vypečeném kachním sádle. Takto opečená kachní prsa uchovejte v teple a nechte dojít. Podávejte s rozmarýnovými brambory a brusinkovým kompotem nebo se lžící brusinkové zavařeniny.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek