Řízky 4x jinak

Patří k nejoblíbenějším jídlům. Tak na jaký způsob si připravíte řízek tentokrát? Pokud už vám dochází inspirace, nahlédněte do našich receptů.


Pravý vídeňský řízek

  • 6 telecích řízků po 120 g nakrájených z malého ořechu nebo z vrchního šálu (tj. části masa telecí kýty)
  • sůl
  • 80 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • asi 150 g proseté strouhanky
  • 150–200 g sádla nebo oleje
  • hlávkový salát a citron

Řízky nejdříve na okrajích nařízněte, pak je tence naklepejte (asi na 5 mm), osolte, obalte nejdřív v mouce (tu přitlačte), pak je omočte v rozšlehaných vejcích a nakonec lehce obalte ve strouhance. Obalené řízky vložte do rozpáleného tuku a osmažte po obou stranách. Smažte nejdéle 10 minut. Na talíř nebo mísu rozložte lístky hlávkového salátu, na ně položte smažené řízky a ozdobte na dílky nakrájeným citronem. Pokud je chcete mít zvláště jemné chuti, potřete je před podáváním rozpuštěným máslem. Podávejte s opečenými brambory, bramborovou kaší či bramborovými kroketami.


Přírodní vepřový řízek s barevným pepřem

  • 4 vepřové plátky (kotlety)
  • sůl, 3–4 lžíce kuliček různobarevného pepře
  • 30 g másla
  • 350 ml suchého bílého vína
  • 350 ml kuřecího vývaru
  • 175 ml smetany ke šlehání

Plátky masa z obou stran osolte. Pepř rozdrťte nahrubo, vysypte na talíř a kotlety v něm z obou stran obalte. Pepř dobře přitiskněte. Přikryjte, a pokud máte čas, dejte maso na 30 minut stranou. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a na středním plameni osmažte kotlety 5 minut z každé strany, aby byly propečené, ale ještě šťavnaté. Vyjměte a udržujte horké.
Připravte smetanovou omáčku: Do pánve vlijte víno a odvařte na polovinu. Míchejte, aby se přípečky odvařily a promíchaly s pepřem. Přilijte vývar a povařte 5 minut. Omáčku sceďte, pak vraťte do pánve a povařte ještě 3 minuty, až omáčka zhoustne. Přidejte smetanu a na vysokém plameni míchejte, až omáčka zhoustne. Přírodní řízky podávejte s opečeným bramborem přelité smetanovou omáčkou.


Kuřecí řízek Cordon bleu

  • 4 kuřecí prsíčka
  • sůl
  • 4 silnější plátky vepřové šunky
  • 4 plátky ementálu
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení

Maso rozkrojte, naklepejte a osolte. Pak každý řízek obložte plátkem šunky a sýra, stočte do rolády, obalte v trojobalu a zvolna smažte na oleji. Protože se dlouho propékají, vyplatí se je dokončit v troubě při 160 °C. Kvůli efektu tekoucího sýra pak na talíři každý rozkrojte. Podávejte s vařenými brambory a salátem.


Italské telecí řízečky Saltimbocca

  • 100 ml suchého bílého vína
  • 14 lístků šalvěje
  • 500 g (6 plátků) telecí svíčkové
  • 4 lžíce másla
  • 80 g (6 plátků) parmské šunky

Maso lehce osolte a opepřete. Plátek parmské šunky položte na pracovní plochu. Na něj dejte 2 šalvějové lístky a na ty plátek masa. Slaninu přeložte přes maso a upevněte párátkem. Opakujte s ostatními plátky masa. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a připravené plátky masa na něm zprudka osmahněte po obou stranách dozlatova, zhruba 2 minuty po každé straně. Začnete na straně se šalvějí. Až se opeče maso i na druhé straně, podlijte ho vínem. Pokračujte v zahřívání pánve, dokud se víno téměř nevypaří. Odstavte a nechte maso 2 minuty odpočinout. Pravá italská saltimbocca se jen zbaví párátek a můžete podávat, stylově se zeleninovou přílohou zelené barvy, například fazolkami nebo hráškem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Jak poznat zdravé sazenice

Jak poznat zdravé sazenice

Pro úspěšné pěstování je důležité umět poznat zdravé sazenice. Poradíme vám, jak na to, a jak se sadbou správně zacházet, abyste se za několik týdnů dočkali úrody zeleniny i barevných květů letniček.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.