Je-libo husu či kachnu?

K listopadu patří pečená drůbež – svatomartinská husa je známým pojmem. Stejně úspěšně si ji ale můžete připravit i o vánočních svátcích, které se pomalu blíží.


Husa pečená s jablky

  • 1 husa
  • sůl
  • celý kmín
  • 8–10 rozpůlených malých jablek
  • skořice
  • tlučený hřebíček

Husu pečlivě očistěte, nasolte ji (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet. Pak husu důkladně pokmínujte. Položte ji na naskládané špejle do velkého pekáče nebo do hlubokého plechu a trochu ji podlijte horkou vodou. Troubu zahřejte na 220 °C a vložte do ní husu. Pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C, husu přiklopte či zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (například na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo. To během pečení opatrně sbírejte z pečicí nádoby přímo do čisté sklenice. Před koncem pečení přidejte k huse okořeněná jablka. Podávejte bramborovými knedlíky, červeným zelím a pečenými jablky.


Husa na pomerančích

  • 1 husa
  • sůl
  • kmín
  • 2 pomeranče
  • 4 jablka
  • 1 cibule
  • 3 lžíce medu

Husu očistěte, opláchněte a ze všech stran – včetně vnitřku, osolte a řádně okmínujte. Očištěná jablka a cibuli nakrájejte na osminky a vložte je dovnitř husy. Husu vložte do pekáče a podlijte asi 200 ml vody nebo drůbežího vývaru. Vymačkejte šťávu ze dvou pomerančů a husu jí polijte, nezapomeňte jí trochu nalít i dovnitř. Přiklopený pekáč pak vložte na asi 3,5 hodiny do trouby vyhřáté na 180 °C. Během pečení ji nezapomeňte podlévat. Ve chvíli, kdy je husa měkká, propíchejte kůži vidličkou, aby mohl vytéct přebytečný tuk. Tuk posbírejte a dejte stranou. Pak husu vyndejte z pekáče a do výpeku přimíchejte med. Husu vložte zpět, celou ji medovým výpekem potřete a vložte na dalších asi 40 minut do trouby a pečte, dokud nezezlátne. Potírejte ji výpekem opravdu často, aby kůrčička získala co nejvíce medovo-pomerančové chuti.


Kachna s červeným zelím

  • 1 malá kachna nebo 4 kachní prsíčka
  • 1 cibule, oloupaná
  • 1 jablko, omyté
  • 1 pomeranč, oloupaný
  • majoránka, rozmarýn, tymián, sůl a pepř
  • 20 g krupicového cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 80 g drobně nakrájené cibule
  • 2 lžíce zavařených brusinek
  • 800 g čerstvého červeného zelí
  • 200 g loupaných krájených jablek
  • 300 ml červeného vína
  • trocha pomerančové a citronové šťávy
  • sůl a pepř na dochucení

Pokud pečete celou kachnu, pak pokrájejte cibuli, jablko a pomeranč a promíchejte je s většinou bylinek, nakrájených na větší kousky. Naplňte kachnu, posypte zbylými bylinkami, osolte a opepřete. Vložte do trouby předehřáté na 200 ºC, po chvíli snižte na 150 a pečte zhruba hodinu. (Prsíčka jen obložte pokrájenou cibulí a pečte asi tři čtvrtě hodiny. Chvíli před koncem přidejte jablka a pomeranč.)

Cukr nechte v kastrole rozpustit a trochu zkaramelizovat. Přidejte olej i cibuli, krátce poduste, vmíchejte brusinky, jemně pokrájené zelí, kostičky jablka, zalijte vínem i citrusovou šťávou, osolte a opepřete. Duste čtvrt hodiny.


Kachna na brusinkách

  • 1 větší kachna
  • 50 g másla
  • sůl, pepř
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 bobkový list
  • 200 ml bílého vína
  • 30 ml koňaku
  • olej
  • 1 lžička hladké mouky
  • 4 lžičky brusinkového kompotu

Očištěnou kachnu omyjte, osušte a v pekáči na rozpuštěném másle opečte do růžova. Osolte, opepřete, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a mrkev, bobkový list a zalijte vínem a koňakem. Přikryjte, vložte do vyhřáté trouby a pečte doměkka. Během pečení kachnu obracejte a polévejte výpekem. Měkkou kachnu vyjměte, šťávu sceďte a povařte. Zahustěte světlou jíškou z oleje a mouky, přidejte kompot a krátce povařte. Porce kachny polité omáčkou podávejte s bramborovými kroketkami.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Listopad plný příprav

Listopad plný příprav

Na konci listopadu již začíná advent! To je důvod, proč si tento měsíc zpestřit svátečními přípravami. Pusťte se třeba do pečení perníčků nebo výrovy adventních dekorací.

Celý článek

Vosková batika

Vosková batika

Technika voskové batiky patří mezi tradiční řemesla. Již po staletí se voskem maluje, kreslí a tiskne. Vyzkoušejte si ji při výrobě malovaného povlaku na polštář. Ukážeme vám, jak na to.

Celý článek

Vyšívání dutou jehlou

Vyšívání dutou jehlou

Možná už tuto techniku, nazývanou anglicky Punch Needle, znáte a patří mezi vaše oblíbené. Ale zrovna tak je možné, že o ní slyšíte poprvé. Pojďme si ji v krátkosti představit a ukázat, jaké obrázky lze díky ní vytvořit.

Celý článek

Ptačí krmení

Ptačí krmení

Vyrobte si společně s dětmi krmítka, která pomohou ptáčkům ve zdraví přečkat zimu. Zavěste si je za okno či na zahradu a pak společně pozorujte každodenní ptačí hostinu.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…