Je-libo husu či kachnu?

K listopadu patří pečená drůbež – svatomartinská husa je známým pojmem. Stejně úspěšně si ji ale můžete připravit i o vánočních svátcích, které se pomalu blíží.


Husa pečená s jablky

  • 1 husa
  • sůl
  • celý kmín
  • 8–10 rozpůlených malých jablek
  • skořice
  • tlučený hřebíček

Husu pečlivě očistěte, nasolte ji (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet. Pak husu důkladně pokmínujte. Položte ji na naskládané špejle do velkého pekáče nebo do hlubokého plechu a trochu ji podlijte horkou vodou. Troubu zahřejte na 220 °C a vložte do ní husu. Pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C, husu přiklopte či zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (například na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo. To během pečení opatrně sbírejte z pečicí nádoby přímo do čisté sklenice. Před koncem pečení přidejte k huse okořeněná jablka. Podávejte bramborovými knedlíky, červeným zelím a pečenými jablky.


Husa na pomerančích

  • 1 husa
  • sůl
  • kmín
  • 2 pomeranče
  • 4 jablka
  • 1 cibule
  • 3 lžíce medu

Husu očistěte, opláchněte a ze všech stran – včetně vnitřku, osolte a řádně okmínujte. Očištěná jablka a cibuli nakrájejte na osminky a vložte je dovnitř husy. Husu vložte do pekáče a podlijte asi 200 ml vody nebo drůbežího vývaru. Vymačkejte šťávu ze dvou pomerančů a husu jí polijte, nezapomeňte jí trochu nalít i dovnitř. Přiklopený pekáč pak vložte na asi 3,5 hodiny do trouby vyhřáté na 180 °C. Během pečení ji nezapomeňte podlévat. Ve chvíli, kdy je husa měkká, propíchejte kůži vidličkou, aby mohl vytéct přebytečný tuk. Tuk posbírejte a dejte stranou. Pak husu vyndejte z pekáče a do výpeku přimíchejte med. Husu vložte zpět, celou ji medovým výpekem potřete a vložte na dalších asi 40 minut do trouby a pečte, dokud nezezlátne. Potírejte ji výpekem opravdu často, aby kůrčička získala co nejvíce medovo-pomerančové chuti.


Kachna s červeným zelím

  • 1 malá kachna nebo 4 kachní prsíčka
  • 1 cibule, oloupaná
  • 1 jablko, omyté
  • 1 pomeranč, oloupaný
  • majoránka, rozmarýn, tymián, sůl a pepř
  • 20 g krupicového cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 80 g drobně nakrájené cibule
  • 2 lžíce zavařených brusinek
  • 800 g čerstvého červeného zelí
  • 200 g loupaných krájených jablek
  • 300 ml červeného vína
  • trocha pomerančové a citronové šťávy
  • sůl a pepř na dochucení

Pokud pečete celou kachnu, pak pokrájejte cibuli, jablko a pomeranč a promíchejte je s většinou bylinek, nakrájených na větší kousky. Naplňte kachnu, posypte zbylými bylinkami, osolte a opepřete. Vložte do trouby předehřáté na 200 ºC, po chvíli snižte na 150 a pečte zhruba hodinu. (Prsíčka jen obložte pokrájenou cibulí a pečte asi tři čtvrtě hodiny. Chvíli před koncem přidejte jablka a pomeranč.)

Cukr nechte v kastrole rozpustit a trochu zkaramelizovat. Přidejte olej i cibuli, krátce poduste, vmíchejte brusinky, jemně pokrájené zelí, kostičky jablka, zalijte vínem i citrusovou šťávou, osolte a opepřete. Duste čtvrt hodiny.


Kachna na brusinkách

  • 1 větší kachna
  • 50 g másla
  • sůl, pepř
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 bobkový list
  • 200 ml bílého vína
  • 30 ml koňaku
  • olej
  • 1 lžička hladké mouky
  • 4 lžičky brusinkového kompotu

Očištěnou kachnu omyjte, osušte a v pekáči na rozpuštěném másle opečte do růžova. Osolte, opepřete, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a mrkev, bobkový list a zalijte vínem a koňakem. Přikryjte, vložte do vyhřáté trouby a pečte doměkka. Během pečení kachnu obracejte a polévejte výpekem. Měkkou kachnu vyjměte, šťávu sceďte a povařte. Zahustěte světlou jíškou z oleje a mouky, přidejte kompot a krátce povařte. Porce kachny polité omáčkou podávejte s bramborovými kroketkami.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Bydlet jako na severu

Bydlet jako na severu

Základem skandinávského stylu bydlení jsou světlá výmalba, dřevěný nábytek, doplňky inspirované přírodou, hřejivé textilie a především funkčnost, jednoduchost a vzdušnost.

Celý článek

Zdobená lahev

Zdobená lahev

Zpříjemněte si dlouhé zimní večery rukodělnou činností a vytvořte si doplňky, které zútulní váš domov. Využijte při tom osvědčenou kombinaci juty a krajky.

Celý článek

Zabíjačkové pochoutky

Zabíjačkové pochoutky

Rádi si pochutnáte na tlačence, jitrnici nebo jelítku? Připravte si je doma, aniž byste kvůli tomu museli porážet celé prase. Stačí vám k tomu osvědčené recepty od mistrů řezníků.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.