Zdravé mlsání

Máte chuť na něco dobrého, nejlépe sladkého, a přitom zdravého? Zkuste si vybrat z našich receptů na dobroty plné vitaminů.

Salát z červené řepy s ořechy

  • 80 g čerstvé rokety
  • 450 g vařené červené řepy nakrájené na plátky
  • 2 oloupané pomeranče rozdělené na měsíčky zbavené blan
  • 1/2 šálku mátových listů
  • 1/4 šálku nasekaných jader vlašských ořechů

Na dresink:

  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce nasekaných mátových listů

V misce si připravte dresink – všechny ingredience důkladně prošlehejte. Řepu a roketu upravte na talíř, posypte ořechy a mátou a poklaďte kousky pomeranče. Nakonec pokapejte dresinkem a hned podávejte.

 


Jablečné lívance

  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 6 lžic cukru
  • 500 ml mléka
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 rovné lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 250 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek

Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru, přidejte mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a rozmíchejte na hladké těsto. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a nakonec do něj krátce zašlehejte druhou půlku cukru. Sníh opatrně vmíchejte do žloutkového základu, přidejte na kostičky nakrájená jablka a zamíchejte. Smažte na pánvi na malém množství oleje po obou stranách dozlatova.

 


Horký jablečný mošt

  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 l jablečného moštu
  • 6 ks hřebíčku
  • 3 lžíce medu
  • 1 celá skořice

V hrnci smíchejte jablečný mošt s medem a citronovou šťávou. Přidejte skořici a hřebíček a pod pokličkou zahřívejte na mírném ohni k bodu varu (ale nevařte). Nápoj podávejte horký s kouskem citronu.

 


Bábovka s červenou řepou

  • 3 vejce, žloutky a bílky odděleně
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 125 g změklého másla
  • 250 g krupicového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 150 g červené řepy, nastrouhané
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku (můžete nahradit skořicí)

Troubu předehřejte na 180 °C, formu na bábovku vymažte a vysypte. Mouku promíchejte společně s kakaem, práškem do pečiva a mletým muškátovým oříškem. Červenou řepu nastrouhejte na hrubo, můžete použít syrovou i vařenou. Bílky vyšlehejte s polovinou cukru (125 g) do pevného sněhu. Druhou polovinu cukru (125 g) vyšlehejte společně s olejem a máslem do nadýchaného krému, postupně přidejte žloutky a mléko. Přidejte moučnou směs a dobře promíchejte. Pak nastrouhanou řepu. Nakonec ve dvou částech ušlehané bílky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 40–50 minut.

 


Mrkvovo-jablečné muffiny

  • 60 ml oleje
  • 100 g  třtinového cukru
  • 100 g jablečného pyré
  • 2 velká vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 2 střední mrkve nastrouhané najemno
  • 2 nastrouhaná jablka
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů (nemusí být)

Předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké míse smíchejte mokré ingredience (olej, pyré, vejce) a cukr. V druhé míse smíchejte suché ingredience (mouku se sodou, skořicí, solí). Spojte obě směsi dohromady, přidejte nastrouhanou mrkev, jablka, ořechy, lehce promíchejte a plňte lžící 12 formiček na muffiny. Vložte do trouby a pečte asi 20–25 minut.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Oblíbené mleté maso

Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Celý článek

Švestkové mlsání

Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Celý článek

Přečtěte si