Husté polévky na zahřátí

Připravte si polévku, která vás v chladných dnech spolehlivě zahřeje i zasytí. Inspiraci najdete v tradičních, léty prověřených receptech.

Poctivá fazolová polévka

  • 250 g velkých bílých fazolí
  • 400 g uzených žeber
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • hrst čerstvé petrželky
  • majoránka
  • sůl

Bílé fazole několikrát opláchneme studenou vodou. Fazole dáme do hrnce, zalijeme je vodou tak, aby byly dostatečně ponořené. Fazole necháme máčet asi 10 hodin. Žebra, nové koření, pepř a bobkový list zalijeme studenou vodou a pozvolna vaříme asi hodinu. Mrkev, cibuli a petržel oloupeme a po hodině vaření ji dáme vařit společně s žebry. Takto vaříme další hodinu. Během vaření odebíráme tuk, aby byl vývar krásně čistý. Hotový vývar scedíme a dáme do něj vařit fazole. Vaříme je do měkka asi hodinu. Jakmile jsou fazole měkké, ochutíme polévku solí, lisovaným česnekem a majoránkou. Připravíme si jíšku. Máslo rozpustíme, zaprášíme ho moukou a zamícháme. Mícháme dohladka. Jíšku necháme vychladnout a zahustíme s ní polévku. Polévku vaříme, dokud nám nezhoustne. Ozdobíme ji na drobno nakrájenou petrželkou a můžeme podávat.

 

Hrachová polévka s česnekovým chlebem

  • 200 g hrachu
  • 2 menší brambory
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce čerstvé majoránky
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

Na česnekový chléb:

  • 1 stroužek česneku
  • kousek staršího chleba
  • máslo na smažení

Abychom si urychlili přípravu polévky, nasypeme hrách do hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme ho máčet přes noc. Změklý hrách scedíme. Cibuli, brambory a mrkev oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky a mrkev nastrouháme na hrubo. Na másle orestujeme cibuli a mrkev. Vařečkou zeleninu zamícháme. Z vývaru si odložíme hrnek stranou a zbytek nalijeme do hrnce. Do polévky přidáme změklý hrách, který vaříme 35 minut do měkka. Po 15 minutách vaření hrachu, dáme do polévky vařit brambory. Jakmile je hrách i zelenina měkká, polévku osolíme a opepříme. V hrnku vývaru, který jsme si na začátku odložili stranou, rozmícháme mouku a polévku zahustíme. Nakonec ji ochutíme čerstvou majoránkou. Do polévky paří křupavý česnekový chléb. Chleba, nejlépe dva až tři dny starý, natrháme na kousky a lehce osmažíme je na másle. Mezitím si oloupeme stroužek česneku, tupou stranou nože ho rozdrtíme a nakrájíme na drobno. Chleba ochutím česnekem a už jen krátce restujeme. Česnek se pěkně rozvoní.

 

Vydatná čočková polévka

  • 1 menší cibule pokrájená nadrobno
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 250 g předvařené zelené čočky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/8 celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • opražená slanina na ozdobu
  • 2 lžíce oleje
  • pepř
  • sůl

V hrnci si rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibulku. Zasypeme ji moukou a opražíme do zlatohnědé barvy. Zalijeme vývarem, vsypeme čočku, rajčata, sůl a pepř a vaříme 15 minut. Kořenovou zeleninu si pokrájíme na kousky a přidáme ji společně s prolisovaným česnekem a majoránkou do polévky. Ještě 5 minut povaříme. Podáváme posypané opraženou slaninou.

 


Dobrá domácí zelňačka

  • 1 kg kysaného zelí
  • 500 g uzených žeber
  • 2 ostravské klobásy
  • 2 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 200 g brambor
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce sádla
  • 1 zakysaná smetana bez laktózy
  • ocet
  • cukr
  • sůl

Do většího hrnce dáme vařit žebírka s pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Klobásky si nakrájíme na půlkolečka a opečeme je na sádle spolu s pokrájenou cibulí nadrobno. Zasypeme paprikou, promícháme a odstavíme ze sporáku. Po 45 minutách vývar scedíme a uvařená žebra obereme. Do vývaru dáme vařit nepropláchnuté zelí. Po 15 minutách přidáme maso, klobásky a oloupané a nakrájené brambory na kousíčky. Vaříme dalších 15 minut. Na závěr zjemníme zakysanou smetanou a dochutíme solí, cukrem a octem.

 

Gulášová polévka s vepřovým masem

  • 500 g vepřové pečeně
  • 1,5 l hovězího nebo vepřového vývaru
  • 3 cibule
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 bílá paprika
  • 1 chilli paprička
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce mouky
  • 3 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • olej

Maso očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo. Na rozpáleném oleji smažíme cibuli dozlatova. Jakmile má cibule pěknou barvu, přidáme maso a osmažíme. Ochutíme ho kmínem a vše zasypeme červenou paprikou, sladkou i pálivou. Maso jen lehce orestujeme, a hned ho podlijeme vývarem. Maso vaříme do měkka, asi hodinu. Polévku ochutíme solí a majoránkou. Ve druhém hrnci si připravíme jíšku. Máslo rozpustíme, zaprášíme moukou a zamícháme. Jíšku jen lehce opražíme, aby nebyla hořká. Jíšku velmi opatrně vmícháme do polévky a mícháme, aby se rozpustila a dobře spojila. Polévku vaříme do zhoustnutí. Přidáme lisovaný česnek, podle chuti ještě osolíme a opepříme. Hotovou polévku podáváme s chlebem, ozdobíme nakrájenou bílou paprikou a chilli papričkou.

 


Babiččina bramboračka

  • 40 g sušených hub
  • 1 cibule
  • 1 ks kořenové petržele
  • 2 mrkve
  • 9 brambor
  • 3 l houbového vývaru
  • 6 stroužků česneku
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžíce majoránky
  • ½ lžíce kmínu
  • ½ celeru
  • hrst čerstvé na drobno nakrájené petrželky
  • olej
  • sůl
  • pepř

Nejprve si připravíme zeleninu. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky. Do misky s vodou dáme máčet houby na 25 minut. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme k ní kořenovou zeleninu. Zamícháme a lehce orestujeme. Základ ochutíme kmínem. Vše zalijeme houbami s vodou. Přidáme brambory, vývar, bobkový list, nové koření a polévku přivedeme k varu. Vaříme ji asi 20 až 30 minut, dokud není zelenina měkká. Polévku doporučujeme zahustit poctivou jíškou. Máslo rozpustíme, zasypeme ho mouku, rozmícháme dohladka a jíšku odstavíme. Jakmile je zelenina měkká, ochutíme polévku majoránkou, solí, pepřem a lisovaným česnekem. Nakonec polévku zahustíme jíškou a promícháme. Necháme krátce povařit, přidáme na drobno nakrájenou petrželku a můžeme podávat.

 

Staročeská houbová polévka

  • 150 ml suchého bílého vína
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g sušených hub
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 cibule
  • 1,5 l houbového vývaru
  • 3 lžíce másla
  • hrst nadrobno nakrájené petrželové natě
  • sůl
  • pepř

Do menší misky nasypeme houby a nalijeme studenou vodu. Stačí trochu vody, aby byly houby ponořené. Necháme je máčet asi 30 až 60 minut. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno. V hrnci rozpustíme máslo, cibuli a mrkev krátce orestujeme. Česnek oloupeme, rozdrtíme a nakrájíme na drobno. Restujeme ho společně s cibulí, ale jen krátce, aby nezhořkl. Houby scedíme a necháme okapat. Základ polévky zalijeme houbovým vývarem, vínem a přidáme houby. Vaříme 15 až 20 minut. Polévku ochutíme solí, pepřem, majoránkou, tymiánem a mletým kmínem. V misce metličkou vyšleháme smetanu s hladkou moukou. Mícháme pečlivě, aby nám nevznikly hrudky. Polévku zahustíme a ještě krátce povaříme, dokud nezhoustne. Hotovou polévku odstavíme a nasypeme do ní petržel.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bydlet jako na severu

Bydlet jako na severu

Základem skandinávského stylu bydlení jsou světlá výmalba, dřevěný nábytek, doplňky inspirované přírodou, hřejivé textilie a především funkčnost, jednoduchost a vzdušnost.

Celý článek

Zdobená lahev

Zdobená lahev

Zpříjemněte si dlouhé zimní večery rukodělnou činností a vytvořte si doplňky, které zútulní váš domov. Využijte při tom osvědčenou kombinaci juty a krajky.

Celý článek

Zabíjačkové pochoutky

Zabíjačkové pochoutky

Rádi si pochutnáte na tlačence, jitrnici nebo jelítku? Připravte si je doma, aniž byste kvůli tomu museli porážet celé prase. Stačí vám k tomu osvědčené recepty od mistrů řezníků.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.