foto: Shutterstock

Žluťoučké léčivé pampelišky

Kromě léčivého kořene a listů můžete z pampelišek využít i krásné, kuřátkově žluté květy. Udělejte si z nich třeba sladké želé nebo voňavý sirup bez přídavku umělých konzervantů.

Pampeliškové želé

  • 100 g květů pampelišky
  • 500 ml vody
  • 600 g želírovacího cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Pampeliškové květy očistěte a zalijte převařenou vodou. Nechte louhovat do vychladnutí (a poté třeba i v lednici přes noc). Pak výluh přeceďte, vmíchejte do něj želírovací cukr a citronovou šťávu a 4 minuty ho povařte. Ještě horké želé nalijte do čistých zavařovacích skleniček a ihned je uzavřete. Na chvíli je otočte víčkem dolů, aby se víčka dobře chytla.

 

foto: Shutterstock

 

 

Pampeliškový sirup se zázvorem

  • 8 hrstí květů pampelišky (asi 200 ks)
  • 1 l vody
  • 1 kg třtinového cukru
  • 2 citrony (chemicky neošetřené)
  • 100 g očištěného zázvoru
  • 2 lžíce kyseliny citronové

V horké převařené vodě rozpusťte cukr a kyselinu citronovou. Květy pampelišky očistěte a namočte do vody, přidejte citrony nakrájené na tenké plátky a zázvor nastrouhaný najemno nebo nakrájený na tenké plátky. Přikryjte pokličkou a nechte v chladu 24 hodin macerovat. Druhý den směs sceďte přes sítko nebo gázu. Sirup přiveďte k varu a asi 15 minut povařte. Odeberte případnou pěnu a horký sirup nalijte do sterilizovaných a ohřátých lahví. Lahve důkladně uzavřete víčky a asi na 20 minut položte naležato.

 

foto: Shutterstock

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

3 recepty na skvělé letní osvěžení

3 recepty na skvělé letní osvěžení

Horké počasí si přímo žádá zvýšený pitný režim a pořádné osvěžení. Vyzkoušejte třeba domácí limoncello nebo levandulovou limonádu! Nebo je libo něco ostřejšího? A co třeba vodka s levandulí?

Celý článek