Zimní moučníky

...aneb sladké zimní pokušení.

Tvarohový makovec

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 12

Na těsto:

  • 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 250 g cukru
  • 200 ml oleje
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 100 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g mletého máku

Na polevu:

  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci horké vody
  • 100 g moučkového cukru

1 Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, tvaroh a mléko a stále šlehejte. Vařečkou přimíchejte mouku s práškem do pečiva a mákem, nakonec sníh z bílků. Rozetřete na plech potažený pečicím papírem a pečte asi 30 minut na 180 °C.

2 Vychladlý moučník pokapejte nebo potřete polevou připravenou z moučkového cukru, citronové šťávy a horké vody.

 

 

 

Brusinkové muffiny

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 8

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 šálky čerstvých brusinek
  • 1/2 šálku mandlových lupínků
  • 1/4 šálku másla pokojové teploty
  • 1 šálek cukru
  • 1/2 šálku mléka
  • 2 vejce
  • 1/4 lžičky soli

1 Utřete máslo s cukrem, po jednom vmíchejte vejce, po troškách přidávejte mouku. Přisypte sůl, vmíchejte mléko, a nakonec zapracujte část mandlových lupínků a brusinky.

2 Do formy na muffiny vložte papírové košíčky a každý naplňte těstem do tří čtvrtin. Navrchu těsto posypte zbylými mandlovými lupínky. Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180°C.

 

 

 

Strouhaný jablečný koláč

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 12

  • 100 g másla
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 ml oleje
  • 200 ml domácí zavařeniny
  • 2 velká jablka

1 Změklé máslo utřete s cukrem, postupně přidejte vejce a zapracujte mouku s práškem do pečiva. Asi 1/3 těsta oddělte a dejte chladit do mrazničky. Zbytek rozprostřete na vyšší plech potažený pečicím papírem.

2 Těsto potřete oblíbenou domácí zavařeninou a poklaďte oloupanými jablky nakrájenými na drobné kousky. Zbytek těsta vyjměte z mrazničky a nastrouhejte na vrstvu jablek. Pečte při 180 °C asi 40 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.

 

 

 

Makový cop

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 8

Na těsto:

  • 1 kostka droždí
  • 1/4 šálku cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1/4 šálku mléka
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 80 g másla

Na náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžíce oleje
  • 1 lžíci rumu
  • smetanu podle potřeby

1 Mák, cukr, vanilkový cukr, olej a rum zahřejte, pode potřeby přidejte smetanu. Přiveďte k varu a pak ihned stáhněte z ohně.

2 Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte trochu cukru, mouky a nechte vzejít kvásek. Do mouky se solí přidejte rozpuštěné máslo, vejce a cukr. Vmíchejte kvásek, vypracujte těsto a nechte 40 minut kynout. Pak ho vyválejte do čtverce, potřete makovou náplní a srolujte. Dejte na 10 minut do mrazničky.

3 Ostrým nožem ji pak podélně rozpulte, ale na jednom konci nedořízněte až do kraje. Obě poloviny pak spleťte do copu a na konci přitiskněte. Nechte ještě asi půl hodiny kynout a pak pečte asi 40 minut při 170 °C dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek