Zimní moučníky

...aneb sladké zimní pokušení.

Tvarohový makovec

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 12

Na těsto:

  • 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 250 g cukru
  • 200 ml oleje
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 100 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g mletého máku

Na polevu:

  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci horké vody
  • 100 g moučkového cukru

1 Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, tvaroh a mléko a stále šlehejte. Vařečkou přimíchejte mouku s práškem do pečiva a mákem, nakonec sníh z bílků. Rozetřete na plech potažený pečicím papírem a pečte asi 30 minut na 180 °C.

2 Vychladlý moučník pokapejte nebo potřete polevou připravenou z moučkového cukru, citronové šťávy a horké vody.

 

 

 

Brusinkové muffiny

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 8

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 šálky čerstvých brusinek
  • 1/2 šálku mandlových lupínků
  • 1/4 šálku másla pokojové teploty
  • 1 šálek cukru
  • 1/2 šálku mléka
  • 2 vejce
  • 1/4 lžičky soli

1 Utřete máslo s cukrem, po jednom vmíchejte vejce, po troškách přidávejte mouku. Přisypte sůl, vmíchejte mléko, a nakonec zapracujte část mandlových lupínků a brusinky.

2 Do formy na muffiny vložte papírové košíčky a každý naplňte těstem do tří čtvrtin. Navrchu těsto posypte zbylými mandlovými lupínky. Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180°C.

 

 

 

Strouhaný jablečný koláč

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 12

  • 100 g másla
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 ml oleje
  • 200 ml domácí zavařeniny
  • 2 velká jablka

1 Změklé máslo utřete s cukrem, postupně přidejte vejce a zapracujte mouku s práškem do pečiva. Asi 1/3 těsta oddělte a dejte chladit do mrazničky. Zbytek rozprostřete na vyšší plech potažený pečicím papírem.

2 Těsto potřete oblíbenou domácí zavařeninou a poklaďte oloupanými jablky nakrájenými na drobné kousky. Zbytek těsta vyjměte z mrazničky a nastrouhejte na vrstvu jablek. Pečte při 180 °C asi 40 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.

 

 

 

Makový cop

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 8

Na těsto:

  • 1 kostka droždí
  • 1/4 šálku cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1/4 šálku mléka
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 80 g másla

Na náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžíce oleje
  • 1 lžíci rumu
  • smetanu podle potřeby

1 Mák, cukr, vanilkový cukr, olej a rum zahřejte, pode potřeby přidejte smetanu. Přiveďte k varu a pak ihned stáhněte z ohně.

2 Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte trochu cukru, mouky a nechte vzejít kvásek. Do mouky se solí přidejte rozpuštěné máslo, vejce a cukr. Vmíchejte kvásek, vypracujte těsto a nechte 40 minut kynout. Pak ho vyválejte do čtverce, potřete makovou náplní a srolujte. Dejte na 10 minut do mrazničky.

3 Ostrým nožem ji pak podélně rozpulte, ale na jednom konci nedořízněte až do kraje. Obě poloviny pak spleťte do copu a na konci přitiskněte. Nechte ještě asi půl hodiny kynout a pak pečte asi 40 minut při 170 °C dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.