Předkrmy a chuťovky

Velikonoční svátky jsou tradičně ve znamení vajec a čerstvé jarní zeleniny. Snadno si z nich můžete připravit malá jídla vhodná jako pohoštění či jako předkrm na sváteční stůl.

Plněná vejce

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 6

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 40 g sýra cottage
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 kyselá okurka
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 ředkvička
  • petrželka nebo pažitka
  • sůl
  • pepř

 

1 Vejce podélně rozpulte a vyjměte žloutky. Čtyři žloutky dejte do mixéru, zbylé 2 nebudete potřebovat. Přidejte sýr, majonézu, hořčici, sůl a pepř a rozmixujte dohladka.

2 Vmíchejte nadrobno nasekanou okurku. Směsí naplňte půlky bílků a ozdobte je nakrájenou ředkvičkou a nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

 

 

Vajíčkový salát s celerem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 6

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 50 g celeru
  • čerstvá pažitka
  • zelená petrželka
  • sůl
  • pepř
  • hlávkový salát

 

1 Uvařená vejce nakrájejte na kostičky, dejte do mísy, přidejte majonézu, citronovou šťávu, nadrobno nakrájený celer, hrst nasekané pažitky a hrst nasekané petrželky. Osolte, opepřete a jemně promíchejte.

2 Podávejte na listu hlávkového salátu, s čerstvým pečivem.

 

 

Salát s pošírovaným vejcem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 6

  • 4 vejce
  • ocet
  • směs listových salátů
  • cherry rajčátka
  • krutony z bílého pečiva

Na dresink:

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vinného octa
  • 3 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • 130 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá pažitka

 

1 Do kastrolu dejte vařit vodu. Do mističky nalijte trochu octa, do něj opatrně rozklepněte vejce tak, aby žloutek zůstal neporušený, a pak jej i s octem vlijte do mírně vroucí vody. Takto postupujte i u dalších vajec. Vařte asi 2 minuty.

2 Pošírované vejce položte na směs listových salátů, přidejte přepůlená cherry rajčátka a přelijte dresinkem připraveným z vinného octa, dijonské hořčice, medu, olivového oleje, špetky soli a pepře a nasekané čerstvé pažitky. Podávejte s opečenými krutony z bílého pečiva.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek