Předkrmy a chuťovky

Velikonoční svátky jsou tradičně ve znamení vajec a čerstvé jarní zeleniny. Snadno si z nich můžete připravit malá jídla vhodná jako pohoštění či jako předkrm na sváteční stůl.

Plněná vejce

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 6

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 40 g sýra cottage
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 kyselá okurka
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 ředkvička
  • petrželka nebo pažitka
  • sůl
  • pepř

 

1 Vejce podélně rozpulte a vyjměte žloutky. Čtyři žloutky dejte do mixéru, zbylé 2 nebudete potřebovat. Přidejte sýr, majonézu, hořčici, sůl a pepř a rozmixujte dohladka.

2 Vmíchejte nadrobno nasekanou okurku. Směsí naplňte půlky bílků a ozdobte je nakrájenou ředkvičkou a nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

 

 

Vajíčkový salát s celerem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 6

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 50 g celeru
  • čerstvá pažitka
  • zelená petrželka
  • sůl
  • pepř
  • hlávkový salát

 

1 Uvařená vejce nakrájejte na kostičky, dejte do mísy, přidejte majonézu, citronovou šťávu, nadrobno nakrájený celer, hrst nasekané pažitky a hrst nasekané petrželky. Osolte, opepřete a jemně promíchejte.

2 Podávejte na listu hlávkového salátu, s čerstvým pečivem.

 

 

Salát s pošírovaným vejcem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 6

  • 4 vejce
  • ocet
  • směs listových salátů
  • cherry rajčátka
  • krutony z bílého pečiva

Na dresink:

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vinného octa
  • 3 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • 130 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá pažitka

 

1 Do kastrolu dejte vařit vodu. Do mističky nalijte trochu octa, do něj opatrně rozklepněte vejce tak, aby žloutek zůstal neporušený, a pak jej i s octem vlijte do mírně vroucí vody. Takto postupujte i u dalších vajec. Vařte asi 2 minuty.

2 Pošírované vejce položte na směs listových salátů, přidejte přepůlená cherry rajčátka a přelijte dresinkem připraveným z vinného octa, dijonské hořčice, medu, olivového oleje, špetky soli a pepře a nasekané čerstvé pažitky. Podávejte s opečenými krutony z bílého pečiva.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Oblíbené mleté maso

Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Celý článek

Švestkové mlsání

Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Celý článek

Přečtěte si