Francouzská letní kuchyně

Je lehká, plná zeleniny, barev, voňavých bylinek… zkrátka inspirativní. Chcete-li si trochu odpočinout od těžších masových jídel, zkuste některý z následujících receptů.


Omeleta s cherry rajčátky

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, oloupaný a nadrobno nakrájený
  • 10 zralých cherry rajčátek
  • lístky bazalky
  • 6 vajec
  • 20 g másla
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Troubu předehřejte na 160 °C. Česnek na pánvi rozehřejte na olivovém oleji, pak s ním potřete rajčata, osolte a pečte v troubě 20 minut. Vejce v misce lehce prošlehejte vidličkou, osolte, opepřete a vlijte na rozehřáté máslo do nepřilnavé pánve o průměru 20 cm. Smažte na mírném plameni, dokud nebude omeleta hotová. Pak ji na talíři naplňte pečenými rajčátky, přidejte lístky bazalky a omeletu přeložte.

 


Grilovaný losos s maltézskou omáčkou

  • 500 g středně silných stonků chřestu (zeleného nebo bílého)
  • 6 filetů ze střední části lososa – každý asi 180 g, bez kůže
  • 1 lžíce lehkého olivového oleje
  • 60 g másla
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • plátky citronu;

Na omáčku:

  • 1 velký pomeranč
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička kuliček bílého pepře, rozdrcených
  • 4 žloutky
  • 250 g čerstvě přepuštěného másla
  • šťáva z ½ citronu

Stonky chřestu oloupejte a konce odlomte. Vařte 6–8 minut ve vroucí osolené vodě.
Každý kousek lososa potřete trochou oleje, zlehka osolte a vložte do rozpálené grilovací pánve. Opékejte 2 minuty po každé straně.

Připravte omáčku: ocet, vodu a pepř nechte vařit v kastrůlku, až objem zredukuje o jednu třetinu, pak nechte vychladnout. Do studené redukce zašlehejte žloutky. Mírně zahřívejte na plotýnce a za stálého šlehání lehce přidávejte teplotu (ne více než 65 °C), aby omáčka postupně emulzifikovala. Po 8–10 minutách získá krémovitou konzistenci. Stáhněte z ohně a za stálého míchání pomalu vlijte teplé přepuštěné máslo. Podle chuti osolte. Oloupejte kůru z pomeranče, spařte ji ve vroucí vodě a nasekejte na velmi drobné kousky. Šťávu vymačkejte a v kastrůlku zredukujte o jednu třetinu, pak vsypte kůru a stáhněte z ohně. Těsně před podáváním vešlehejte do omáčky spolu s citronovou šťávou. Chřest a lososa urovnejte na talíř s plátkem citronu. Maltézskou omáčku podávejte zvlášť v mističce.

 


Lilky po katalánsku

  • 2 pevné asi, 250g lilky
  • 200 g hrubé soli
  • 80 g rýže basmati
  • 3 citrony
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 200 g oloupaných rajčat, nakrájených na kostičky
  • 12 nakrájených černých oliv
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • salátové lísty
  • rajčata
  • dílky citronu k servírování

Lilky propíchejte vidličkou, sůl rozestřete na plech a položte na ni lilky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 25–30 minut. Během pečení jednou obraťte. Rýži uvařte v lehce osolené vroucí vodě doměkka. Propláchněte ve studené vodě a nechte okapat. Upečené lilky nechte vychladnout a poté podélně rozkrojte. Lžící vydlabejte dužinu a pod slupkou nechte asi 5mm vrstvu. Vydlabanou dužinu nahrubo nakrájejte, vsypte do mísy a promíchejte se šťávou z 1 citronu a rýží. Nahrubo nasekejte uvařené bílky a vmíchejte ke směsi spolu s nakrájenými rajčaty, olivami a olivovým olejem. Promíchejte, osolte a opepřete. Směsí naplňte vydlabané lilky. Posypte nastrouhanými žloutky a servírujte na salátových listech s plátky rajčat a dílky citronu.

 


Plněné žampiony

  • 4 velké pevné žampiony
  • 100 g malých žampionů
  • šťáva z ½ citronu
  • 60 g másla
  • 1 střední šalotka nadrobno nakrájená
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžíce nakrájené petrželky
  • 1 lžíce strouhanky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Houby očistěte, ale neloupejte. Nožičky malých žampionů odkrojte, velkých odlomte. Malé houby a nožičky nasekejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, vložte 4 velké žampiony, pokapejte citronovou šťávou a z každé strany je 1 minutu opékejte. Lehce osolte a dejte stranou. Ve stejné pánvi rozehřejte zbylé máslo. Přidejte šalotku a zlehka smažte 2–3 minuty, přidejte nakrájené houby a zbylou citronovou šťávu, lehce osolte a smažte další 2–3 minuty, až se odpaří tekutina. Pak přidejte smetanu a 1 minutu povařte. Vsypte petrželku, osolte, opepřete a dejte trochu vychladnout. Pak jí naplňte kloboučky a lžící vytvarujte hromádky. Posypte strouhankou a dejte zapéct do trouby předehřáté na 200 °C.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek