Zeleňoučký špenát

Jídla plná vitamínů.

Špenátová omeleta s jarní cibulkou

Době přípravy: 25 minut Počet porcí: 4

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 jarní cibulka
  • 4 šálky špenátových listů
  • 6 velkých vajec
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce nasekané petrželky

 

1 Rozehřejte silnostěnnou pánev s nehořlavým držadlem a na oleji v ní osmahněte cibulku dozlatova. Zmírněte teplotu, přidejte špenát a nechte jej na oleji asi 2 minuty zavadnout.

2 V míse rozšlehejte vejce, osolte, opepřete a přidejte do nich nasekanou petrželku. Vaječnou směs vlijte do pánve na cibulku a špenát. Pánev zakryjte poklicí a nechte asi 8 minut zapékat. Pak vložte pánev do trouby pod gril a lehce omeletu svrchu dopečte.

 

 

Foto: Shutterstock

Krémová špenátová polévka s nivou

Době přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 15 g másla
  • 1 cibule
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 200 g nízkotučného taveného sýra
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 450 ml mléka
  • 75 g nivy
  • sůl, pepř

 

1 V hrnci na másle orestujte nasekanou cibuli, přidejte špenát a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte téměř k varu a pak snižte teplotu a 5 minut duste. Přelijte směs do mixéru a přidejte tavený sýr. Mixujte asi 15–20 minut, dokud není polévka hladká. Pak ji vraťte zpět do hrnce.

2 Rozmíchejte hladkou mouku se 3–4 lžícemi mléka a spolu se zbývajícím mlékem a rozdrobenou nivou přidejte do polévky. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud polévka nezhoustne. Snižte teplotu a opatrně vařte asi 2 minuty. Nakonec dochuťte solí a pepřem.

 

 

Foto: Shutterstock

Špenátové lasagne s brokolicí

Době přípravy: 80 minut Počet porcí: 4

  • 500 g brokolice
  • 400 g listového špenátu
  • 12 plátků lasagní
  • 250 ml smetany
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 150 g strouhaného sýra
  • pepř, sůl
  • muškátový oříšek

 

1 Brokolici uvařte do poloměkka a nadrobno rozsekejte. Z másla a mouky připravte jíšku a rozřeďte ji chladným vývarem. Přidejte smetanu a uvařte bešamelovou omáčku, okořeňte solí, pepřem a muškátem. Polovinu dejte stranou, do druhé poloviny zamíchejte brokolici a špenát.

2 Pekáček vymažte máslem a rozprostřete do něj polovinu bešamelové omáčky. Na ni narovnejte plátky syrových lasagní tak, aby se nepřekrývaly. Pak dejte polovinu zeleninové směsi, ještě jednou lasagne, zeleninu a znovu lasagne, které budou tvořit horní vrstvu. Tu potřete zbývající částí bílé bešamelové omáčky a posypejte sýrem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a zapékejte asi 45 minut.

 

 

Foto: Shutterstock

Chřestový koláč se špenátem

Době přípravy: 70 minut Počet porcí: 4

  • 3 velké nové brambory
  • 16 silných stonků bílého chřestu
  • 200 g listového špenátu
  • 3 velká vejce
  • 225 ml smetany
  • 5 listů filo těsta nebo 1/2 balíčku listového těsta
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička tymiánu
  • 175 g nastrouhaného sýra, například čedaru
  • máslo na potření

 

1 Brambory uvařte a nakrájejte na 1 cm silná kolečka, chřest oloupejte. Pekáček vyložte pečicím papírem a na něj rozložte plátky filo těsta nebo plát rozváleného listového těsta a nechte asi 5 cm okraje přečnívat. Na těsto naskládejte vrstvu brambor, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. Na to rozložte špenát.

2 Vejce rozšlehejte se smetanou a nalijte na brambory. Posypejte pažitkou, petrželkou, tymiánem a strouhaným sýrem a poklaďte stonky chřestu. Okraje těsta přehrňte směrem dovnitř a potřete máslem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 až 40 minut, dokud vaječná směs neztuhne. Koláč chutná teplý i studený.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek