Zeleňoučký špenát

Jídla plná vitamínů.

Špenátová omeleta s jarní cibulkou

Době přípravy: 25 minut Počet porcí: 4

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 jarní cibulka
  • 4 šálky špenátových listů
  • 6 velkých vajec
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce nasekané petrželky

 

1 Rozehřejte silnostěnnou pánev s nehořlavým držadlem a na oleji v ní osmahněte cibulku dozlatova. Zmírněte teplotu, přidejte špenát a nechte jej na oleji asi 2 minuty zavadnout.

2 V míse rozšlehejte vejce, osolte, opepřete a přidejte do nich nasekanou petrželku. Vaječnou směs vlijte do pánve na cibulku a špenát. Pánev zakryjte poklicí a nechte asi 8 minut zapékat. Pak vložte pánev do trouby pod gril a lehce omeletu svrchu dopečte.

 

 

Foto: Shutterstock

Krémová špenátová polévka s nivou

Době přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 15 g másla
  • 1 cibule
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 200 g nízkotučného taveného sýra
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 450 ml mléka
  • 75 g nivy
  • sůl, pepř

 

1 V hrnci na másle orestujte nasekanou cibuli, přidejte špenát a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte téměř k varu a pak snižte teplotu a 5 minut duste. Přelijte směs do mixéru a přidejte tavený sýr. Mixujte asi 15–20 minut, dokud není polévka hladká. Pak ji vraťte zpět do hrnce.

2 Rozmíchejte hladkou mouku se 3–4 lžícemi mléka a spolu se zbývajícím mlékem a rozdrobenou nivou přidejte do polévky. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud polévka nezhoustne. Snižte teplotu a opatrně vařte asi 2 minuty. Nakonec dochuťte solí a pepřem.

 

 

Foto: Shutterstock

Špenátové lasagne s brokolicí

Době přípravy: 80 minut Počet porcí: 4

  • 500 g brokolice
  • 400 g listového špenátu
  • 12 plátků lasagní
  • 250 ml smetany
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 150 g strouhaného sýra
  • pepř, sůl
  • muškátový oříšek

 

1 Brokolici uvařte do poloměkka a nadrobno rozsekejte. Z másla a mouky připravte jíšku a rozřeďte ji chladným vývarem. Přidejte smetanu a uvařte bešamelovou omáčku, okořeňte solí, pepřem a muškátem. Polovinu dejte stranou, do druhé poloviny zamíchejte brokolici a špenát.

2 Pekáček vymažte máslem a rozprostřete do něj polovinu bešamelové omáčky. Na ni narovnejte plátky syrových lasagní tak, aby se nepřekrývaly. Pak dejte polovinu zeleninové směsi, ještě jednou lasagne, zeleninu a znovu lasagne, které budou tvořit horní vrstvu. Tu potřete zbývající částí bílé bešamelové omáčky a posypejte sýrem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a zapékejte asi 45 minut.

 

 

Foto: Shutterstock

Chřestový koláč se špenátem

Době přípravy: 70 minut Počet porcí: 4

  • 3 velké nové brambory
  • 16 silných stonků bílého chřestu
  • 200 g listového špenátu
  • 3 velká vejce
  • 225 ml smetany
  • 5 listů filo těsta nebo 1/2 balíčku listového těsta
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička tymiánu
  • 175 g nastrouhaného sýra, například čedaru
  • máslo na potření

 

1 Brambory uvařte a nakrájejte na 1 cm silná kolečka, chřest oloupejte. Pekáček vyložte pečicím papírem a na něj rozložte plátky filo těsta nebo plát rozváleného listového těsta a nechte asi 5 cm okraje přečnívat. Na těsto naskládejte vrstvu brambor, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. Na to rozložte špenát.

2 Vejce rozšlehejte se smetanou a nalijte na brambory. Posypejte pažitkou, petrželkou, tymiánem a strouhaným sýrem a poklaďte stonky chřestu. Okraje těsta přehrňte směrem dovnitř a potřete máslem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 až 40 minut, dokud vaječná směs neztuhne. Koláč chutná teplý i studený.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.