Dobroty bez lepku

Máte v rodině strávníka s alergií na lepek? Nebo jste se rozhodli zařazovat do svého jídelníčku více bezlepkových jídel? Pak vám jistě přijdou vhod naše recepty.

Bezlepkové karbanátky

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce pohankových vloček
  • 2 vejce
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • majoránka
  • sůl, pepř

Troubu předehřejte na 200 °C. V misce smíchejte maso s vejci, nakrájenou cibulí, rozmačkaným česnekem a dijonskou hořčicí, osolte, opepřete, dochuťte majoránkou a přidejte 3 lžíce pohankových vloček. Ze směsi v rukou tvořte karbanátky a ty pak pečte v troubě asi 15–20 minut z každé strany. Podávejte například s bramborem a zeleninovým salátem.

 


Banánový chlebíček bez lepku

  • 125 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 4 přezrálé banány
  • 300 g pohankové mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky skořice
  • kvalitní hořká čokoláda
  • ořechy

Máslo vyšlehejte s cukrem. Přidejte vejce a rozmačkané banány a dále šlehejte, až se všechny suroviny spojí v kompaktní hmotu. Do pohankové mouky přimíchejte prášek do pečiva, sůl, skořici a vmíchejte do banánové směsi. podle chuti přidejte nasekanou čokoládu a ořechy.

Formu na srnčí hřbet vymažte máslem a vysypejte pohankovou moukou. Pečte asi 1 hodinu v troubě předehřáté na 180 °C. Propečenost vyzkoušejte špejlí.

 


Kukuřičné muffiny se šunkou

  • 80 g kukuřičné mouky
  • 70 g bezlepkové moučné směsi na pečení
  • 100 g šunky
  • 80 g sýra ementál
  • 2 vejce
  • 25 g másla
  • ½ sáčku kypřícího prášku
  • sůl, pepř
  • oregano

Troubu předehřejte na 180°C. Sýr nastrouhejte najemno, šunku pokrájejte na nudličky nebo čtverečky. Smíchejte vejce s rozpuštěným máslem, ochuťte solí, špetkou pepře a špetkou oregana. Přidejte kukuřičnou a bezlepkovou mouku, prášek do pečiva a promíchejte. Nakonec přidejte nastrouhaný sýr a pokrájenou šunku. Připravte si formu na muffiny a vyložte ji košíčky. Těsto nalijte vždy asi jen do 2/3 výšky košíčku. Pečte v předehřáté troubě po dobu 25 až 30 minut.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zavářky a vložky do polévek

Zavářky a vložky do polévek

Rádi byste vyzkoušeli nějakou novou zavářku do klasického čirého vývaru? Pojďte s námi nahlédnout do moudrých kuchařských knih a inspirujte recepty, které prověřil čas.

Celý článek

Starodávné kynuté koláče

Starodávné kynuté koláče

Chcete umět péct skvělé koláče tak, jak to dokázaly hospodyňky už před více než sto lety? Pak s námi nahlédněte do receptů, podle kterých se to naučily, a vyzkoušejte, jak vám budou chutnat.

Celý článek

Zdravé polévky

Zdravé polévky

Polévky připravené z jarní zeleniny jsou plné vitaminů. Přidejte do nich divoké zelené bylinky nebo třeba jedlé květy a připravte si tak nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Celý článek

Přečtěte si

Divočina na zahradě

Divočina na zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu a kapradí“, ale i v roubence nad náspem okresní silnice.

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

www.floranazahrade.cz

Chcete si udělat radost novým wellness koutkem? Vhodný prostor zdaleka nemusíte vybírat jen v interiéru, privátní lázně se staly velkým tématem i pro zahradní architekty. Ať s klesajícími teplotami tíhnete spíš k otužování, nebo si naopak toužíte prohřát celé tělo, venkovní lázně se mohou stát oblíbeným cílem vašich procházek po zimní zahradě.