Báječné zdravé luštěniny

Máte rádi luštěniny? Dopřejte si je často – jsou bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny, mají nízký glykemický index, a tak jsou vhodné i pro diabetiky a pro snížení krevního tlaku.

Čočkový salát s mrkví

  • 300 g čočky
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • 3 mrkve
  • 1/4 celeru
  • 1 sladká červená paprika
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce jablečného octa
  • sůl
  • mletý pepř
  • zelená petrželka

Přebranou na hodinu namočte a pak s společně s bobkovým listem, kuličkami nového koření a pepře uvařte doměkka. Oloupanou mrkev a celer a očištěnou papriku nakrájejte na kostičky. Na lžíci oleje zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte mrkev a celer a restujte, dokud zelenina nezměkne.

Uvařenou čočku sceďte, koření vyjměte. Ze dvou lžic oleje, hořčice, octa a trošky soli vidličkou v hrnku ušlehejte zálivku. Čočku a orestovanou zeleninu dejte do mísy, přidejte zálivku a promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí a mletým pepřem. Salát podávejte posypaný zelenou petrželkou.

 

Polévka z červených fazolí

  • 250 g červených fazolí
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 až 2 pikantní klobásy
  • 1/2 plechovky konzervované kukuřice
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • mletá červená paprika
  • zelená petrželka

Fazole vsypte do vody a nechte namočené do druhého dne. Na oleji si krátce orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a očištěnou, nahrubo nastrouhanou mrkev. Zaprašte paprikou, zalijte vývarem, přidejte slité namočené fazole, bobkový list, na menší kousky nakrájenou pikantní klobásu a vše nechte vařit do změknutí fazolí. Nakonec přidejte sterilovanou kukuřici, najemno nakrájený česnek, a ještě chvilku povařte. Podle chuti osolte a opepřete. podávejte s nasekanou zelenou petrželkou.

 

Pečené bílé fazole

  • 1 šálek velkých bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • špetka oregana
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Fazole přes noc namočte, druhý den je slijte a zalijte čerstvou vodou, kápněte do hrnce trochu olivového oleje a fazole prudce vařte bez pokličky asi 10 minut. Stáhněte plamen, přidejte celou mrkev, na kostičky nakrájenou cibuli a 2 stroužky prolisovaného česneku. Vařte pod pokličkou asi 1 hodinu, dokud fazole nezměknou.

Předehřejte troubu na 180 °C. Na pánvi promíchejte rajčata, půl plechovky vody, 2 prolisované stroužky česneku a oregano. Osolte, opepřete a nechte rajčata na mírném ohni pomalu probublávat asi 1 hodinu. Měla by se odpařit přebytečná voda a omáčka zhoustnout. V zapékací misce promíchejte fazole s omáčkou a s uvařenou mrkví nakrájenou na kostičky a ještě 20 minut je zapékejte. Zakápněte olivovým olejem a podávejte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Přímořská inspirace

Přímořská inspirace

Žijeme sice ve vnitrozemí a neosvěžuje nás vánek s vůní moře, správným výběrem doplňků a rostlin si však můžeme vytvořit prázdninovou atmosféru i na své zahradě či terase.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.