Barevná úroda ve sklenicích
Papriky, papričky, kozí rohy…
- papriky nebo kozí rohy nebo chilli papričky
Na nálev:
- 4 l vody
- 1 l 8% octa
- 650 g cukru
- 150 g soli
Do každé sklenice:
- 1 lžička oleje
- 3 kuličky pepře
- 1 kulička nového koření
- 1/2 bobkového listu
- 1/3 lžičky hořčičného semínka
1 Tento recept je výborný pro všechny druhy paprik. Z vody, octa, cukru a soli svařte nálev. Do každé čistě vymyté sklenice dejte koření.
2 Do sklenic narovnejte papričky či papriky zbavené semen a nakrájené na proužky.
Papriky zalijte nálevem, přidejte olej, sklenice zavíčkujte a sterilujte 30 minut při 85 °C.
Barevné cukety s papričkami a rajčátky
- menší cukety
- papriky
- kozí rohy
- cherry rajčátka
Na nálev:
- 2,25 l vody
- 360 ml vinného octa
- 240 g cukru
- 30 g soli
- 3 stroužky česneku
- 5 kuliček pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- listy plocholisté petržele
- okvětí kopru
- 1 lžička oleje
1 Zeleninu omyjte, cukety nakrájejte na 0,5 cm široká kolečka, papriky na proužky. Z vody, vinného octa, vody a cukru svařte nálev.
2 Do sklenic dejte kuličky pepře a nového koření, bobkový list, několik listů petržele a kousek okvětí kopru. pak do nich pěkně naskládejte různobarevnou zeleninu včetně oloupaných stroužků česneku.
3 Zalijte nálevem, přidejte olej, zavíčkujte a sterilujte 35 minut při 85 °C.
Grilované cukety v marinádě
- menší cukety
- čerstvý rozmarýn
- barevný pepř
- 1 l olivového oleje
- 100 ml vinného octa
- 2 lžíce soli
1 Cukety nakrájejte na plátky a lehce ogrilujte. Olej smíchejte se solí, octem a kořením, přidejte grilované plátky cuket a dobře promíchejte.
2 Směs narovnejte do sklenic, dolijte marinádou a uzavřete. Sterilujte 20 minut při 80 °C. Stejně můžete naložit i grilovanou papriku.
Sladkokyselá červená řepa
- červená řepa
- 1 l vody
- 500 ml jablečného octa
- 60 g soli
- 300 g cukru
- česnek
1 Řepu omyjte, oloupejte a nakrájejte a naskládejte do sklenic.
2 Z vody, jablečného octa, cukru a soli svařte nálev a zalijte jím řepu ve sklenicích. Do každé sklenice přidejte oloupaný stroužek česneku. Uzavřete a sterilujte 20 minut při 85 °C.
Nakládaná rajčata
- malá pevná rajčata
Na nálev:
- 1,7 l vody
- 100 g soli
- 150 g cukru
- 500 ml vinného octa
Do každé sklenice:
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 3 bobkové listy
- okvětí kopru
- 3 stroužky česneku
1 Menší pevná rajčata odstopkujte a důkladně omyjte. Do sklenic dejte koření, kopr a stroužky česneku a vložte do nich rajčata.
2 Z vody, vinného octa, cukru a soli svařte nálev a zalijte jím rajčata ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte 35 minut při 85 °C.
Domácí čalamáda
- mrkev
- paprika
- květák
- cibulky
- česnek
- 2 l vody
- 125 g soli
Na nálev:
- 1 l vody
- 500 ml vinného octa
- 250 g cukru
- 50 g soli
- 1 lžíce kuliček barevného pepře
1 Zeleninu očistěte a omyjte, cibulky a stroužky česneku oloupejte, květák rozeberte na růžičky, papriky zbavte semen a nakrájejte na kostičky, mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Dejte ji do mísy. Sůl rozpusťte ve vodě a roztokem zalijte zeleninu. Nechte ji přes noc marinovat v lednici. Potom ji vyndejte z roztoku, propláchněte v čisté vodě a dejte do sklenic.
2 Smíchejte v hrnci vodu s octe, cukrem, pepřem a solí a svařte nálev. Zalijte jím zeleninu ve sklenicích, uzavřete a sterilujte 35 minut při 85 °C.