Barevná úroda ve sklenicích

Vyšperkujte si spíž vlastnoručně naloženými zeleninovými pochoutkami všech tvarů a barev. V zimě si za své úsilí a šikovnost budete blahořečit! Zkuste naše recepty.

Papriky, papričky, kozí rohy…

  • papriky nebo kozí rohy nebo chilli papričky

Na nálev:

  • 4 l vody
  • 1 l 8% octa
  • 650 g cukru
  • 150 g soli

Do každé sklenice:

  • 1 lžička oleje
  • 3 kuličky pepře
  • 1 kulička nového koření
  • 1/2 bobkového listu
  • 1/3 lžičky hořčičného semínka

1 Tento recept je výborný pro všechny druhy paprik. Z vody, octa, cukru a soli svařte nálev. Do každé čistě vymyté sklenice dejte koření.
2 Do sklenic narovnejte papričky či papriky zbavené semen a nakrájené na proužky.
Papriky zalijte nálevem, přidejte olej, sklenice zavíčkujte a sterilujte 30 minut při 85 °C.

 


Barevné cukety s papričkami a rajčátky

  • menší cukety
  • papriky
  • kozí rohy
  • cherry rajčátka

Na nálev:

  • 2,25 l vody
  • 360 ml vinného octa
  • 240 g cukru
  • 30 g soli
Do každé sklenice

  • 3 stroužky česneku
  • 5 kuliček pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • listy plocholisté petržele
  • okvětí kopru
  • 1 lžička oleje

1 Zeleninu omyjte, cukety nakrájejte na 0,5 cm široká kolečka, papriky na proužky. Z vody, vinného octa, vody a cukru svařte nálev.
2 Do sklenic dejte kuličky pepře a nového koření, bobkový list, několik listů petržele a kousek okvětí kopru. pak do nich pěkně naskládejte různobarevnou zeleninu včetně oloupaných stroužků česneku.
3 Zalijte nálevem, přidejte olej, zavíčkujte a sterilujte 35 minut při 85 °C.

 


Grilované cukety v marinádě

  • menší cukety
  • čerstvý rozmarýn
  • barevný pepř
  • 1 l olivového oleje
  • 100 ml vinného octa
  • 2 lžíce soli

1 Cukety nakrájejte na plátky a lehce ogrilujte. Olej smíchejte se solí, octem a kořením, přidejte grilované plátky cuket a dobře promíchejte.
2 Směs narovnejte do sklenic, dolijte marinádou a uzavřete. Sterilujte 20 minut při 80 °C. Stejně můžete naložit i grilovanou papriku.

 


Sladkokyselá červená řepa

  • červená řepa
  • 1 l vody
  • 500 ml jablečného octa
  • 60 g soli
  • 300 g cukru
  • česnek

1 Řepu omyjte, oloupejte a nakrájejte a naskládejte do sklenic.
2 Z vody, jablečného octa, cukru a soli svařte nálev a zalijte jím řepu ve sklenicích. Do každé sklenice přidejte oloupaný stroužek česneku. Uzavřete a sterilujte 20 minut při 85 °C.

 


Nakládaná rajčata

  • malá pevná rajčata

Na nálev:

  • 1,7 l vody
  • 100 g soli
  • 150 g cukru
  • 500 ml vinného octa

Do každé sklenice:

  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • okvětí kopru
  • 3 stroužky česneku

1 Menší pevná rajčata odstopkujte a důkladně omyjte. Do sklenic dejte koření, kopr a stroužky česneku a vložte do nich rajčata.
2 Z vody, vinného octa, cukru a soli svařte nálev a zalijte jím rajčata ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte 35 minut při 85 °C.

 


Domácí čalamáda

  • mrkev
  • paprika
  • květák
  • cibulky
  • česnek
  • 2 l vody
  • 125 g soli

Na nálev:

  • 1 l vody
  • 500 ml vinného octa
  • 250 g cukru
  • 50 g soli
  • 1 lžíce kuliček barevného pepře

1 Zeleninu očistěte a omyjte, cibulky a stroužky česneku oloupejte, květák rozeberte na růžičky, papriky zbavte semen a nakrájejte na kostičky, mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Dejte ji do mísy. Sůl rozpusťte ve vodě a roztokem zalijte zeleninu. Nechte ji přes noc marinovat v lednici. Potom ji vyndejte z roztoku, propláchněte v čisté vodě a dejte do sklenic.
2 Smíchejte v hrnci vodu s octe, cukrem, pepřem a solí a svařte nálev. Zalijte jím zeleninu ve sklenicích, uzavřete a sterilujte 35 minut při 85 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.