Barevná úroda ve sklenicích

Vyšperkujte si spíž vlastnoručně naloženými zeleninovými pochoutkami všech tvarů a barev. V zimě si za své úsilí a šikovnost budete blahořečit! Zkuste naše recepty.

Papriky, papričky, kozí rohy…

  • papriky nebo kozí rohy nebo chilli papričky

Na nálev:

  • 4 l vody
  • 1 l 8% octa
  • 650 g cukru
  • 150 g soli

Do každé sklenice:

  • 1 lžička oleje
  • 3 kuličky pepře
  • 1 kulička nového koření
  • 1/2 bobkového listu
  • 1/3 lžičky hořčičného semínka

1 Tento recept je výborný pro všechny druhy paprik. Z vody, octa, cukru a soli svařte nálev. Do každé čistě vymyté sklenice dejte koření.
2 Do sklenic narovnejte papričky či papriky zbavené semen a nakrájené na proužky.
Papriky zalijte nálevem, přidejte olej, sklenice zavíčkujte a sterilujte 30 minut při 85 °C.

 


Barevné cukety s papričkami a rajčátky

  • menší cukety
  • papriky
  • kozí rohy
  • cherry rajčátka

Na nálev:

  • 2,25 l vody
  • 360 ml vinného octa
  • 240 g cukru
  • 30 g soli
Do každé sklenice

  • 3 stroužky česneku
  • 5 kuliček pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • listy plocholisté petržele
  • okvětí kopru
  • 1 lžička oleje

1 Zeleninu omyjte, cukety nakrájejte na 0,5 cm široká kolečka, papriky na proužky. Z vody, vinného octa, vody a cukru svařte nálev.
2 Do sklenic dejte kuličky pepře a nového koření, bobkový list, několik listů petržele a kousek okvětí kopru. pak do nich pěkně naskládejte různobarevnou zeleninu včetně oloupaných stroužků česneku.
3 Zalijte nálevem, přidejte olej, zavíčkujte a sterilujte 35 minut při 85 °C.

 


Grilované cukety v marinádě

  • menší cukety
  • čerstvý rozmarýn
  • barevný pepř
  • 1 l olivového oleje
  • 100 ml vinného octa
  • 2 lžíce soli

1 Cukety nakrájejte na plátky a lehce ogrilujte. Olej smíchejte se solí, octem a kořením, přidejte grilované plátky cuket a dobře promíchejte.
2 Směs narovnejte do sklenic, dolijte marinádou a uzavřete. Sterilujte 20 minut při 80 °C. Stejně můžete naložit i grilovanou papriku.

 


Sladkokyselá červená řepa

  • červená řepa
  • 1 l vody
  • 500 ml jablečného octa
  • 60 g soli
  • 300 g cukru
  • česnek

1 Řepu omyjte, oloupejte a nakrájejte a naskládejte do sklenic.
2 Z vody, jablečného octa, cukru a soli svařte nálev a zalijte jím řepu ve sklenicích. Do každé sklenice přidejte oloupaný stroužek česneku. Uzavřete a sterilujte 20 minut při 85 °C.

 


Nakládaná rajčata

  • malá pevná rajčata

Na nálev:

  • 1,7 l vody
  • 100 g soli
  • 150 g cukru
  • 500 ml vinného octa

Do každé sklenice:

  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • okvětí kopru
  • 3 stroužky česneku

1 Menší pevná rajčata odstopkujte a důkladně omyjte. Do sklenic dejte koření, kopr a stroužky česneku a vložte do nich rajčata.
2 Z vody, vinného octa, cukru a soli svařte nálev a zalijte jím rajčata ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte 35 minut při 85 °C.

 


Domácí čalamáda

  • mrkev
  • paprika
  • květák
  • cibulky
  • česnek
  • 2 l vody
  • 125 g soli

Na nálev:

  • 1 l vody
  • 500 ml vinného octa
  • 250 g cukru
  • 50 g soli
  • 1 lžíce kuliček barevného pepře

1 Zeleninu očistěte a omyjte, cibulky a stroužky česneku oloupejte, květák rozeberte na růžičky, papriky zbavte semen a nakrájejte na kostičky, mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Dejte ji do mísy. Sůl rozpusťte ve vodě a roztokem zalijte zeleninu. Nechte ji přes noc marinovat v lednici. Potom ji vyndejte z roztoku, propláchněte v čisté vodě a dejte do sklenic.
2 Smíchejte v hrnci vodu s octe, cukrem, pepřem a solí a svařte nálev. Zalijte jím zeleninu ve sklenicích, uzavřete a sterilujte 35 minut při 85 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Listopad plný příprav

Listopad plný příprav

Na konci listopadu již začíná advent! To je důvod, proč si tento měsíc zpestřit svátečními přípravami. Pusťte se třeba do pečení perníčků nebo výrovy adventních dekorací.

Celý článek

Vosková batika

Vosková batika

Technika voskové batiky patří mezi tradiční řemesla. Již po staletí se voskem maluje, kreslí a tiskne. Vyzkoušejte si ji při výrobě malovaného povlaku na polštář. Ukážeme vám, jak na to.

Celý článek

Vyšívání dutou jehlou

Vyšívání dutou jehlou

Možná už tuto techniku, nazývanou anglicky Punch Needle, znáte a patří mezi vaše oblíbené. Ale zrovna tak je možné, že o ní slyšíte poprvé. Pojďme si ji v krátkosti představit a ukázat, jaké obrázky lze díky ní vytvořit.

Celý článek

Ptačí krmení

Ptačí krmení

Vyrobte si společně s dětmi krmítka, která pomohou ptáčkům ve zdraví přečkat zimu. Zavěste si je za okno či na zahradu a pak společně pozorujte každodenní ptačí hostinu.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…