Barevná úroda ve sklenicích

Vyšperkujte si spíž vlastnoručně naloženými zeleninovými pochoutkami všech tvarů a barev. V zimě si za své úsilí a šikovnost budete blahořečit! Zkuste naše recepty.

Papriky, papričky, kozí rohy…

  • papriky nebo kozí rohy nebo chilli papričky

Na nálev:

  • 4 l vody
  • 1 l 8% octa
  • 650 g cukru
  • 150 g soli

Do každé sklenice:

  • 1 lžička oleje
  • 3 kuličky pepře
  • 1 kulička nového koření
  • 1/2 bobkového listu
  • 1/3 lžičky hořčičného semínka

1 Tento recept je výborný pro všechny druhy paprik. Z vody, octa, cukru a soli svařte nálev. Do každé čistě vymyté sklenice dejte koření.
2 Do sklenic narovnejte papričky či papriky zbavené semen a nakrájené na proužky.
Papriky zalijte nálevem, přidejte olej, sklenice zavíčkujte a sterilujte 30 minut při 85 °C.

 


Barevné cukety s papričkami a rajčátky

  • menší cukety
  • papriky
  • kozí rohy
  • cherry rajčátka

Na nálev:

  • 2,25 l vody
  • 360 ml vinného octa
  • 240 g cukru
  • 30 g soli

Do každé sklenice

  • 3 stroužky česneku
  • 5 kuliček pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • listy plocholisté petržele
  • okvětí kopru
  • 1 lžička oleje

1 Zeleninu omyjte, cukety nakrájejte na 0,5 cm široká kolečka, papriky na proužky. Z vody, vinného octa, vody a cukru svařte nálev.
2 Do sklenic dejte kuličky pepře a nového koření, bobkový list, několik listů petržele a kousek okvětí kopru. pak do nich pěkně naskládejte různobarevnou zeleninu včetně oloupaných stroužků česneku.
3 Zalijte nálevem, přidejte olej, zavíčkujte a sterilujte 35 minut při 85 °C.

 


Grilované cukety v marinádě

  • menší cukety
  • čerstvý rozmarýn
  • barevný pepř
  • 1 l olivového oleje
  • 100 ml vinného octa
  • 2 lžíce soli

1 Cukety nakrájejte na plátky a lehce ogrilujte. Olej smíchejte se solí, octem a kořením, přidejte grilované plátky cuket a dobře promíchejte.
2 Směs narovnejte do sklenic, dolijte marinádou a uzavřete. Sterilujte 20 minut při 80 °C. Stejně můžete naložit i grilovanou papriku.

 


Sladkokyselá červená řepa

  • červená řepa
  • 1 l vody
  • 500 ml jablečného octa
  • 60 g soli
  • 300 g cukru
  • česnek

1 Řepu omyjte, oloupejte a nakrájejte a naskládejte do sklenic.
2 Z vody, jablečného octa, cukru a soli svařte nálev a zalijte jím řepu ve sklenicích. Do každé sklenice přidejte oloupaný stroužek česneku. Uzavřete a sterilujte 20 minut při 85 °C.

 


Nakládaná rajčata

  • malá pevná rajčata

Na nálev:

  • 1,7 l vody
  • 100 g soli
  • 150 g cukru
  • 500 ml vinného octa

Do každé sklenice:

  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • okvětí kopru
  • 3 stroužky česneku

1 Menší pevná rajčata odstopkujte a důkladně omyjte. Do sklenic dejte koření, kopr a stroužky česneku a vložte do nich rajčata.
2 Z vody, vinného octa, cukru a soli svařte nálev a zalijte jím rajčata ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte 35 minut při 85 °C.

 


Domácí čalamáda

  • mrkev
  • paprika
  • květák
  • cibulky
  • česnek
  • 2 l vody
  • 125 g soli

Na nálev:

  • 1 l vody
  • 500 ml vinného octa
  • 250 g cukru
  • 50 g soli
  • 1 lžíce kuliček barevného pepře

1 Zeleninu očistěte a omyjte, cibulky a stroužky česneku oloupejte, květák rozeberte na růžičky, papriky zbavte semen a nakrájejte na kostičky, mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Dejte ji do mísy. Sůl rozpusťte ve vodě a roztokem zalijte zeleninu. Nechte ji přes noc marinovat v lednici. Potom ji vyndejte z roztoku, propláchněte v čisté vodě a dejte do sklenic.
2 Smíchejte v hrnci vodu s octe, cukrem, pepřem a solí a svařte nálev. Zalijte jím zeleninu ve sklenicích, uzavřete a sterilujte 35 minut při 85 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Jaro v růžové

Jaro v růžové

Barvy jsou při výběru rostlin velmi důležité. Platí to i pro dřeviny, zvlášť ty kvetoucí na jaře, kdy jiné druhy teprve raší. Pokud máte rádi růžovou a hledáte zajímavý keř do své zahrady, zkuste mandloně nebo lýkovce.

Celý článek

Cizrna 4x jinak

Cizrna 4x jinak

Má spoustu skvělých vlastností – obsahuje hodně bílkovin, málo tuku, pomáhá snižovat cholesterol, a navíc blahodárně působí na nervovou soustavu. Vyzkoušejte ji v našich receptech.

Celý článek

Léčivý i jedovatý břečťan

Léčivý i jedovatý břečťan

Břečťan mají zahradníci rádi, pomáhá jim zakrýt nepěkné zdi. Odedávna se však využívá i jako léčivá rostlina proti kašli a má také silné protizánětlivé účinky.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.