Mlsejte zdravě!

Podzim je dobou sklizně ořechů a sušení ovoce. Připravte si z nich zdravé dobroty k snídani či ke svačince. Přidejte si do nich jen to, co máte rádi a na čem si pochutnáte.


Domácí křupavé müsli

Budete potřebovat

  • 300 g vloček (můžete použít různé druhy – ovesné, špaldové, žitné, pohankové apod.)
  • 4 lžíce tekutého medu (nebo javorového sirupu, obilného sladu apod.)
  • 1 lžíci rostlinného oleje (slunečnicového, olivového apod.)
  • špetku soli
  • 150 g ořechových jader (vlašské, lískové, mandle, pistácie apod.)
  • 150 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky, borůvky, jablka, meruňky apod.)
  • 50 g loupaných semínek (slunečnicová, dýňová, sezamová, chia apod.)

Troubu předehřejte na 150 °C. Rozehřejte velkou pánev, vsypte do ní vločky, semínka a nasekané ořechy asi 5–7 minut je za stálého promíchávání na sucho opékejte. Když směs pěkně voní, nasypte ji do mísy a nechte trochu vychladnout. Pak přidejte med, olej a špetku soli. Dobře vše promíchejte. Připravenou směs rozprostřete na plech potažený pečicím papírem a dejte na 20–30 minut zapéct do trouby. Během pečení směs několikrát promíchejte. Upečené müsli nechte vychladnout, přidejte do něj sušené ovoce a uchovávejte v uzavíratelné sklenici.


Pečená jablka plněná müsli

Budete potřebovat

  • 4 větší jablka
  • 2 šálky domácího müsli
  • 4 lžičky másla
  • 2 lžičky medu
  • ¼ lžičky mleté skořice

Troubu předehřejte na 180 °C. Jablka seřízněte a vydlabejte jádřinec. Každé jablko naplňte müsli. Máslo rozmíchejte s medem a skořicí a na müsli v každém jablku dejte 1 a 1/2 lžičky máslové směsi. Vložte do trouby a pečte 30–35 minut.


Dezert s jogurtem a müsli

Budete potřebovat

  • domácí müsli
  • smetanový jogurt řeckého typu
  • domácí džem

Rychle a snadno připravíte lahodný dezert či svačinku do skleničky – navrstvěte na sebe domácí křupavé müsli, hustý smetanový jogurt řeckého typu a dobrý domácí džem (například višňový, brusinkový, rybízový apod.).

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Kuře 7x jinak

Kuře 7x jinak

Patří k nejoblíbenějším druhům mas a dají se z něj připravit skutečně různorodé pokrmy. Nechte se inspirovat kuchyněmi celého světa a vyzkoušejte naše recepty.

Celý článek

Sporáky nejen úsporné

Sporáky nejen úsporné

Jejich název je odvozen od slova „spořit“. Dlužno ovšem podotknout, že mnohá jsou nejen úsporná, ale jsou též skutečnou ozdobou našich kuchyní.

Celý článek

Valentýnské potěšení

Valentýnské potěšení

Chcete svou drahou polovičku překvapit romantickou snídaní či obědem, nebo jí dokonce vystrojit slavnostní večeři? Nechte se inspirovat našimi tipy.

Celý článek

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.