Mlsejte zdravě!

Podzim je dobou sklizně ořechů a sušení ovoce. Připravte si z nich zdravé dobroty k snídani či ke svačince. Přidejte si do nich jen to, co máte rádi a na čem si pochutnáte.


Domácí křupavé müsli

Budete potřebovat

  • 300 g vloček (můžete použít různé druhy – ovesné, špaldové, žitné, pohankové apod.)
  • 4 lžíce tekutého medu (nebo javorového sirupu, obilného sladu apod.)
  • 1 lžíci rostlinného oleje (slunečnicového, olivového apod.)
  • špetku soli
  • 150 g ořechových jader (vlašské, lískové, mandle, pistácie apod.)
  • 150 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky, borůvky, jablka, meruňky apod.)
  • 50 g loupaných semínek (slunečnicová, dýňová, sezamová, chia apod.)

Troubu předehřejte na 150 °C. Rozehřejte velkou pánev, vsypte do ní vločky, semínka a nasekané ořechy asi 5–7 minut je za stálého promíchávání na sucho opékejte. Když směs pěkně voní, nasypte ji do mísy a nechte trochu vychladnout. Pak přidejte med, olej a špetku soli. Dobře vše promíchejte. Připravenou směs rozprostřete na plech potažený pečicím papírem a dejte na 20–30 minut zapéct do trouby. Během pečení směs několikrát promíchejte. Upečené müsli nechte vychladnout, přidejte do něj sušené ovoce a uchovávejte v uzavíratelné sklenici.


Pečená jablka plněná müsli

Budete potřebovat

  • 4 větší jablka
  • 2 šálky domácího müsli
  • 4 lžičky másla
  • 2 lžičky medu
  • ¼ lžičky mleté skořice

Troubu předehřejte na 180 °C. Jablka seřízněte a vydlabejte jádřinec. Každé jablko naplňte müsli. Máslo rozmíchejte s medem a skořicí a na müsli v každém jablku dejte 1 a 1/2 lžičky máslové směsi. Vložte do trouby a pečte 30–35 minut.


Dezert s jogurtem a müsli

Budete potřebovat

  • domácí müsli
  • smetanový jogurt řeckého typu
  • domácí džem

Rychle a snadno připravíte lahodný dezert či svačinku do skleničky – navrstvěte na sebe domácí křupavé müsli, hustý smetanový jogurt řeckého typu a dobrý domácí džem (například višňový, brusinkový, rybízový apod.).

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Sbírejte šípky

Sbírejte šípky

Dozrávají od konce září a můžete je využít na mnoho způsobů. Nezapomeňte si ani letos v přírodě nasbírat rudé šípky a připravit si z nich léčivé dobroty.

Celý článek

Přečtěte si