Zvěřinové hody

Patříte-li k milovníkům zvěřiny, přijdou vám určitě vhod chutné a osvědčené recepty na úpravu masa z divočáka nebo srnčího. Dáte si steak, nebo raději gulášek?

Kančí guláš

  • 1 kg masa z divočáka (krkovice)
  • 200 ml oleje
  • 1 balíček divokého koření
  • 1 lžíce prolisovaného česneku
  • kosti na vývar
  • 1 celer
  • 2 kořenové petržele
  • 2 mrkve
  • 4 ks bobkového listu
  • 1 lžíce nového koření
  • 1 lžíce sádla
  • 200 g slaniny
  • 500 g cibule
  • mletá červená paprika
  • 500 ml červeného vína
  • 1 sklenička brusinkového kompotu
  • 1 lžíce másla
  • 3 plátky citronu
  • sůl, pepř

Maso nakrájejte den předem na kostky a naložte do marinády z oleje, česneku a divokého koření. Z kostí a části kořenové zeleniny, bobkového listu a nového koření uvařte vývar.

Na sádle osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, pak přidejte maso. Nechte zatáhnout, zasypte červenou paprikou, rychle osmahněte a podlijte vývarem. nechte dusit do změknutí masa a průběžně podlévejte vývarem, dvakrát podlijte červeným vínem.

V jiném hrnci osmažte na másle na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Podlijte vodou a zvolna vařte. Když je zelenina měkká, propasírujte ji přes síto a vložte k masu ve chvíli, když už je takřka hotové. Ještě zvolna povařte, přidejte skleničku brusinkového kompotu.

Na závěr přidejte citronové máslo: ve lžíci rozpuštěného másla osmažte tři kolečka citronu, po vyjmutí ochucené máslo vlijte do guláše. Na závěr osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s chlebem nebo knedlíkem.

 


Srnčí steak

  • 400 g srnčí kýty
  • jalovec (drcený)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olej
  • 100 ml červeného vína
  • citron

Maso nakrájejte na plátky asi 2 cm vysoké, potřete je lehce olejem a posypte drceným jalovce a pepřem. Nechte hodinu odležet při pokojové teplotě. Odležené a marinované maso zprudka opečte na pánvi z obou stran a pak je asi na 7 minut nechte dopéct v troubě předem rozehřáté na 180 °C. Do pánve, ve které jste opékali steaky, nalijte červené víno, přidejte trochu citronové šťávy a krátce povařte. Steaky podávejte přelité trochou omáčky s vařeným či opečeným bramborem nebo jinou oblíbenou přílohou.

 


Text: red; foto Shutterstock

Další články

Bydlet jako na severu

Bydlet jako na severu

Základem skandinávského stylu bydlení jsou světlá výmalba, dřevěný nábytek, doplňky inspirované přírodou, hřejivé textilie a především funkčnost, jednoduchost a vzdušnost.

Celý článek

Zdobená lahev

Zdobená lahev

Zpříjemněte si dlouhé zimní večery rukodělnou činností a vytvořte si doplňky, které zútulní váš domov. Využijte při tom osvědčenou kombinaci juty a krajky.

Celý článek

Zabíjačkové pochoutky

Zabíjačkové pochoutky

Rádi si pochutnáte na tlačence, jitrnici nebo jelítku? Připravte si je doma, aniž byste kvůli tomu museli porážet celé prase. Stačí vám k tomu osvědčené recepty od mistrů řezníků.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.