Zvěřinové hody

Patříte-li k milovníkům zvěřiny, přijdou vám určitě vhod chutné a osvědčené recepty na úpravu masa z divočáka nebo srnčího. Dáte si steak, nebo raději gulášek?

Kančí guláš

  • 1 kg masa z divočáka (krkovice)
  • 200 ml oleje
  • 1 balíček divokého koření
  • 1 lžíce prolisovaného česneku
  • kosti na vývar
  • 1 celer
  • 2 kořenové petržele
  • 2 mrkve
  • 4 ks bobkového listu
  • 1 lžíce nového koření
  • 1 lžíce sádla
  • 200 g slaniny
  • 500 g cibule
  • mletá červená paprika
  • 500 ml červeného vína
  • 1 sklenička brusinkového kompotu
  • 1 lžíce másla
  • 3 plátky citronu
  • sůl, pepř

Maso nakrájejte den předem na kostky a naložte do marinády z oleje, česneku a divokého koření. Z kostí a části kořenové zeleniny, bobkového listu a nového koření uvařte vývar.

Na sádle osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, pak přidejte maso. Nechte zatáhnout, zasypte červenou paprikou, rychle osmahněte a podlijte vývarem. nechte dusit do změknutí masa a průběžně podlévejte vývarem, dvakrát podlijte červeným vínem.

V jiném hrnci osmažte na másle na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Podlijte vodou a zvolna vařte. Když je zelenina měkká, propasírujte ji přes síto a vložte k masu ve chvíli, když už je takřka hotové. Ještě zvolna povařte, přidejte skleničku brusinkového kompotu.

Na závěr přidejte citronové máslo: ve lžíci rozpuštěného másla osmažte tři kolečka citronu, po vyjmutí ochucené máslo vlijte do guláše. Na závěr osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s chlebem nebo knedlíkem.

 


Srnčí steak

  • 400 g srnčí kýty
  • jalovec (drcený)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olej
  • 100 ml červeného vína
  • citron

Maso nakrájejte na plátky asi 2 cm vysoké, potřete je lehce olejem a posypte drceným jalovce a pepřem. Nechte hodinu odležet při pokojové teplotě. Odležené a marinované maso zprudka opečte na pánvi z obou stran a pak je asi na 7 minut nechte dopéct v troubě předem rozehřáté na 180 °C. Do pánve, ve které jste opékali steaky, nalijte červené víno, přidejte trochu citronové šťávy a krátce povařte. Steaky podávejte přelité trochou omáčky s vařeným či opečeným bramborem nebo jinou oblíbenou přílohou.

 


Text: red; foto Shutterstock

Další články

Tradiční cukroví

Tradiční cukroví

Chtěli byste ochutnat cukroví, které pekly naše prababičky? Není problém – napečte si ho podle jejich receptů! Zalistovali jsme starými kuchařkami a vybrali několik lákavých kousků.

Celý článek

Vánoční krásky

Vánoční krásky

Ke slavnostní náladě patří nepochybně květiny. Vždycky to však nemusí být kytice řezaných květů. Vyzdobte si byt kvetoucí rostlinou v květináči.

Celý článek

Hřejivé vánoční ozdoby

Hřejivé vánoční ozdoby

Máte rádi jednoduché tvary a nebojíte se pustit do ručního šití? Tak si s námi vyrobte filcové ozdoby, které si můžete pověsit na vánoční stromek, nebo s nimi vyzdobit interiér. Budete překvapeni, jak vám to půjde snadno a rychle.

Celý článek

Zahřejte se…

Zahřejte se…

Zažeňte podzimní chmury u lahodného horkého nápoje. Pozvěte na něj příjemnou společnost a dobrá nálada se jistě rychle dostaví.

Celý článek

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.