Okurky na čtyři způsoby

Pokud jste si ještě nenaložili okurky, máte poslední šanci zhruba do konce září. Nedáte dopustit na svůj oblíbený recept? Co udělat letos změnu a vyzkoušet i nějaký ten nový…

Výborné sladkokyselé okurky

Na nálev:

  • 3,5 l vody
  • 1 l 8% octa
  • 100 g soli
  • 450 g cukru

Do každé sklenice:

  • okurky nakladačky
  • kolečko cibule
  • okvětí kopru
  • 3 kolečka mrkve
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 hřebíček

1 Z vody, octa, soli a cukru svařte nálev. Do každé sklenice dejte dospod cibuli, mrkev, kopr a koření a naskládejte důkladně omyté okurky.
2 Okurky ve sklenicích zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut při 80 °C.

 


Domácí rychlokvašky

Na nálev:

  • voda
  • sůl

Do sklenic:

  • okurky nakladačky
  • kopr
  • hořčičné semínko
  • pepř
  • nové koření
  • vinné nebo višňové listy
  • česnek
  • estragon (podle chuti)

1 Omyté okurky vkládejte do větších sklenic či kameninových nádob a prokládejte je koprem. Můžete přidat i vinné (či višňové) listy, pepř, hořčičné semínko, nové koření, případně česnek či estragon.
2 Sůl rozpusťte v teplé vodě v poměru 40 g soli na 1 l vody a nálevem zalijte okurky. Nahoře je zatižte, aby byly zcela ponořené. Kvašení probíhá nejlépe při teplotě 20–25 °C.
3 Okurky jsou dostatečně vykvašené po 2–4 týdnech. Pokud chcete, aby vám déle vydržely, uložte vykvašené okurky do chladné místnosti a odstraňujte nečistoty z vrchní části a tekutinu dolévejte nálevem (ze 100 ml octa a 15 g soli na 1 litr vody).

 


Česnekové okurky

Na nálev:

  • 4 l vody
  • 1 l 8% octa
  • 200 g cukru
  • 120 g soli

Do každé sklenice:

  • okvětí kopru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 kuličky pepře
  • bobkový list
  • kousek chilli papričky (podle chuti)

1 Z vody, octa, cukru a soli svařte nálev. Důkladně omyté okurky vložte do čistých sklenic, do každé přidejte okvětí kopru, stroužky česneku a koření a zalijte nálevem.
2 Uzavřete a sterilujte 20 minut při 80 °C.

 


Nakládané okurky s křenem

Na nálev:

  • 3,5 l vody
  • 1 l 8% octa
  • 300 g cukru
  • 60 g soli

Do každé sklenice:

  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • kousek křenu
  • 1 stroužek česneku
  • kolečko cibule
  • okvětí kopru
  • 4 kolečka mrkve

1 Z octa, vody, soli a cukru svařte nálev. Do každé sklenice dejte asi 5 cm dlouhý kousek oloupaného křenu, 1 stroužek česneku, 1 lžičku hořčičného semínka, cibuli, mrkev, kopr a vyskládejte důkladně umyté okurky.
2 Zalijte je nálevem, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články