Okurky na čtyři způsoby

Pokud jste si ještě nenaložili okurky, máte poslední šanci zhruba do konce září. Nedáte dopustit na svůj oblíbený recept? Co udělat letos změnu a vyzkoušet i nějaký ten nový…

Výborné sladkokyselé okurky

Na nálev:

  • 3,5 l vody
  • 1 l 8% octa
  • 100 g soli
  • 450 g cukru

Do každé sklenice:

  • okurky nakladačky
  • kolečko cibule
  • okvětí kopru
  • 3 kolečka mrkve
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 hřebíček

1 Z vody, octa, soli a cukru svařte nálev. Do každé sklenice dejte dospod cibuli, mrkev, kopr a koření a naskládejte důkladně omyté okurky.
2 Okurky ve sklenicích zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut při 80 °C.

 


Domácí rychlokvašky

Na nálev:

  • voda
  • sůl

Do sklenic:

  • okurky nakladačky
  • kopr
  • hořčičné semínko
  • pepř
  • nové koření
  • vinné nebo višňové listy
  • česnek
  • estragon (podle chuti)

1 Omyté okurky vkládejte do větších sklenic či kameninových nádob a prokládejte je koprem. Můžete přidat i vinné (či višňové) listy, pepř, hořčičné semínko, nové koření, případně česnek či estragon.
2 Sůl rozpusťte v teplé vodě v poměru 40 g soli na 1 l vody a nálevem zalijte okurky. Nahoře je zatižte, aby byly zcela ponořené. Kvašení probíhá nejlépe při teplotě 20–25 °C.
3 Okurky jsou dostatečně vykvašené po 2–4 týdnech. Pokud chcete, aby vám déle vydržely, uložte vykvašené okurky do chladné místnosti a odstraňujte nečistoty z vrchní části a tekutinu dolévejte nálevem (ze 100 ml octa a 15 g soli na 1 litr vody).

 


Česnekové okurky

Na nálev:

  • 4 l vody
  • 1 l 8% octa
  • 200 g cukru
  • 120 g soli

Do každé sklenice:

  • okvětí kopru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 kuličky pepře
  • bobkový list
  • kousek chilli papričky (podle chuti)

1 Z vody, octa, cukru a soli svařte nálev. Důkladně omyté okurky vložte do čistých sklenic, do každé přidejte okvětí kopru, stroužky česneku a koření a zalijte nálevem.
2 Uzavřete a sterilujte 20 minut při 80 °C.

 


Nakládané okurky s křenem

Na nálev:

  • 3,5 l vody
  • 1 l 8% octa
  • 300 g cukru
  • 60 g soli

Do každé sklenice:

  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • kousek křenu
  • 1 stroužek česneku
  • kolečko cibule
  • okvětí kopru
  • 4 kolečka mrkve

1 Z octa, vody, soli a cukru svařte nálev. Do každé sklenice dejte asi 5 cm dlouhý kousek oloupaného křenu, 1 stroužek česneku, 1 lžičku hořčičného semínka, cibuli, mrkev, kopr a vyskládejte důkladně umyté okurky.
2 Zalijte je nálevem, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Byliny pro péči o ústní dutinu

Byliny pro péči o ústní dutinu

Citlivé nebo zanícené dásně, afty či jiné bolestivé problémy v ústech dovedou nepříjemně potrápit. K jejich léčbě se osvědčila přírodní cesta. Které bylinky vám mohou pomoct?

Celý článek

Rozkvetlá sakura

Rozkvetlá sakura

Baví vás práce s papírem? Z růžového krepového papíru si můžete celkem snadno vyrobit rozkvetlou větvičku sakury a přenést si tak domů něžnou jarní atmosféru.

Celý článek

Svíčka jako dekorace

Svíčka jako dekorace

Můžete je použít jako originální, vlastnoručně vyrobený dárek, nebo si s nimi zkrášlit vlastní interiér. Vytvořte si dekorativní svíčky zdobené sušenými květinami.

Celý článek

Renovovaný srdíčkový závěs

Renovovaný srdíčkový závěs

Některé starší dekorace se časem okoukají, tak proč jim nedat nový vzhled? Zrenovujte je s námi pomocí ubrousků, akrylových barev a plastických motivů. Podívejte se, jak na to.

Celý článek

Přečtěte si

Podlahy se vzhledem dřeva

Podlahy se vzhledem dřeva

www.chatar-chalupar.cz

Kvalitní podlaha je základ každého interiéru, kritéria jejího výběru má ale každý trochu odlišná. Zatímco někdo vychází z objektivních požadavků na odolnost povrchu, jiný dává přednost svým pocitům.

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

www.floranazahrade.cz

Už delší čas toužíte po letním vaření ve speciálním zahradním domku, honí se vám hlavou spousta otázek, ale na konzultaci s architektem ještě nedošlo? Nevadí, vyzpovídali jsme zkušeného odborníka za vás.