Okurky na čtyři způsoby
Výborné sladkokyselé okurky
Na nálev:
- 3,5 l vody
- 1 l 8% octa
- 100 g soli
- 450 g cukru
Do každé sklenice:
- okurky nakladačky
- kolečko cibule
- okvětí kopru
- 3 kolečka mrkve
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 hřebíček
1 Z vody, octa, soli a cukru svařte nálev. Do každé sklenice dejte dospod cibuli, mrkev, kopr a koření a naskládejte důkladně omyté okurky.
2 Okurky ve sklenicích zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut při 80 °C.
Domácí rychlokvašky
Na nálev:
- voda
- sůl
Do sklenic:
- okurky nakladačky
- kopr
- hořčičné semínko
- pepř
- nové koření
- vinné nebo višňové listy
- česnek
- estragon (podle chuti)
1 Omyté okurky vkládejte do větších sklenic či kameninových nádob a prokládejte je koprem. Můžete přidat i vinné (či višňové) listy, pepř, hořčičné semínko, nové koření, případně česnek či estragon.
2 Sůl rozpusťte v teplé vodě v poměru 40 g soli na 1 l vody a nálevem zalijte okurky. Nahoře je zatižte, aby byly zcela ponořené. Kvašení probíhá nejlépe při teplotě 20–25 °C.
3 Okurky jsou dostatečně vykvašené po 2–4 týdnech. Pokud chcete, aby vám déle vydržely, uložte vykvašené okurky do chladné místnosti a odstraňujte nečistoty z vrchní části a tekutinu dolévejte nálevem (ze 100 ml octa a 15 g soli na 1 litr vody).
Česnekové okurky
Na nálev:
- 4 l vody
- 1 l 8% octa
- 200 g cukru
- 120 g soli
Do každé sklenice:
- okvětí kopru
- 4 stroužky česneku
- 4 kuličky pepře
- bobkový list
- kousek chilli papričky (podle chuti)
1 Z vody, octa, cukru a soli svařte nálev. Důkladně omyté okurky vložte do čistých sklenic, do každé přidejte okvětí kopru, stroužky česneku a koření a zalijte nálevem.
2 Uzavřete a sterilujte 20 minut při 80 °C.
Nakládané okurky s křenem
Na nálev:
- 3,5 l vody
- 1 l 8% octa
- 300 g cukru
- 60 g soli
Do každé sklenice:
- 1 lžička hořčičného semínka
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- kousek křenu
- 1 stroužek česneku
- kolečko cibule
- okvětí kopru
- 4 kolečka mrkve
1 Z octa, vody, soli a cukru svařte nálev. Do každé sklenice dejte asi 5 cm dlouhý kousek oloupaného křenu, 1 stroužek česneku, 1 lžičku hořčičného semínka, cibuli, mrkev, kopr a vyskládejte důkladně umyté okurky.
2 Zalijte je nálevem, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.