Perníčky k nakousnutí

Pečení perníčků patří k tradicím, které dělají nejkrásnější svátky roku voňavějšími, lahodnějšími a zábavnějšími. Upečte si letos s námi takové, které jsou hned po upečení krásně měkoučké.

Budete potřebovat

na těsto:

  • 750 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 230 g medu
  • 150 g Hery
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžíce koření do perníku
  • 1 lžička skořice
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • rozšlehané vejce na potření

na polevu:

  • 40 ml vaječného bílku
  • 170 g moučkového cukru
  • 1 lžičku solamylu
  • 3–4 kapky citronové šťávy

recept

1 S přípravami začněte jeden den před plánovaným pečením. Ze všech surovin vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet do druhého dne. Tato fáze je důležitá, aby šlo s těstem dobře pracovat.
2 Na mírně pomoučeném vále pak z těsta vyválejte asi půl centimetru vysoký plát a vykrajujte z něj tvary s pomocí tvořítek. Pečte asi 6–8 minut na 170 °C.
3 Po vytažení z trouby můžete ještě horké perníčky natřít rozšlehaným vajíčkem (případně s trochou přidaného holandského kakaa), aby se leskly.
4 Než perníčky vychladnou, připravte si polevu. Moučkový cukr nejprve třikrát důkladně prosijte, aby v něm nebyly žádné hrudky. Pak jej smíchejte s bílkem, citronovou šťávou a solamylem a důkladně – nejlépe 20 minut – míchejte, dokud nevznikne hladká lesklá směs. Nepoužívejte ruční šlehač – do polevy by se dostal vzduch a praskala by.
5 Když je poleva připravená, můžete se pustit do dekorování. Polevu naplňte do igelitového sáčku (nebo do kornoutku z celofánu) s ustřiženou špičkou. Otvůrek ve špičce by měl být opravdu malinký.
6 Polevu nanášejte shora, aniž byste „psali“ po perníčku. Jemně ji z kornoutku vytlačujte těsně nad jeho povrchem.


Zdobení plošek

Chcete-li na perníčcích pokrýt polevou větší plošky, polevu si trochu více nařeďte citronovou šťávou a nanášejte ji pomocí jemného štětečku.


Tip

Napečte si perníkové ozdoby na stromeček! Nezapomeňte v nich před pečením udělat dírku na protažení stužky. Dobře vám k tomu poslouží obyčejné brčko.


Hvězdičkový stromek

S pomocí sady hvězdiček na vykrajování si můžete vytvořit krásný perníčkový stromeček. Vykrojte hvězdičky v různých velikostech, upečte je a pak je s pomocí bílé polevy slepte do podoby stromečku. Postupujte od největší hvězdičky, která vám poslouží jako základna, až po tu nejmenší – tu přilepte vertikálně. Před slepováním můžete okraje hvězdiček ozdobit polevou s pomocí kornoutku. Do cípů také můžete nalepit dekorační cukrové kuličky.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Talíř s otisky

Talíř s otisky

Rostliny s výraznější strukturou, například luční trávy nebo divoké koření, můžete využít pro vytvoření jedinečných plastických vzorů. Ozdobte si s nimi třeba dekorativní talíř.

Celý článek

Slaďoučké meruňky

Slaďoučké meruňky

Sametové meruňky nesmí v létě na našem stole chybět. nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale v koláči chutnají také skvěle. Nebo máte chuť vyzkoušet je pečené, s medem a skořicí?

Celý článek

Přečtěte si

Jak uklízet bez chemie

Jak uklízet bez chemie

www.chatar-chalupar.cz

Vlastní, domácí čisticí prostředky mají dvě základní výhody: ušetří finance a jsou šetrnější k přírodě. Navíc je jejich výroba jednoduchá a většinu potřebných surovin máme běžně doma.

U stylistky v Lisabonu

U stylistky v Lisabonu

www.peknebydleni.cz

Devětadvacetiletá stylistka a influencerka Mafalda Patrício žije v portugalském Lisabonu. Má ráda eklektický styl, ve kterém mají čestné místo i ručně malované kachlíčky.