Svatomartinská husa

Vykrmená husa patří odnepaměti k tradičním podzimním pokrmům. Tak si ji také nezapomeňte i letos dopřát. Inspirujte se našimi recepty.

Husa pečená s jablky

Budete potřebovat

  • středně velkou husu (asi 4 kg)
  • 3 jablka
  • hrušku
  • několik snítek rozmarýnu
  • vodu na podlévání
  • kmín
  • sůl

recept

1 Husu důkladně zvenku i zevnitř omyjte, nasolte ji a okmínujte (i zevnitř) a nechte v chladu uležet do druhého dne. Asi tři hodiny před pečením ji vyndejte a nechte odpočinout při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 130 °C. Nasolenou husu vložte do pekáče prsíčky dolů a podlijte horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče). Pekáč přiklopte a dejte péct.
2 Pečte 3 hodiny, během pečení husu několikrát otočte, aby se opekla z obou stran – a pokaždé znovu přiklopíme, aby se maso nevysušilo. Občas také propíchněte kůži, aby mohlo vytékat sádlo. Počkejte, až se vyškvaří, a potom ho můžete odebírat, případně s ním husu znovu polévat.
3 Po 3 hodinách husu obložte jablky a hruškou, nakrájenými na dílky a zbavenými jádřinců, a rozmarýnem a dáme péct na dalších 40 minut. Poté na posledních 20 minut zvyšte teplotu na 170 °C a husu odkryjte, aby se vypekla pěkná, křupavá kůžička. Měkkou husu nechte před podáváním odpočinout.

Paštika z husích jater

Budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 500 g husích jater
  • 150 ml červeného vína
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • 50 g másla (na přelití)

recept

1 V hrnci na másle osmahněte pokrájenou cibuli, po chvíli smažení k ní přidejte i nasekaný česnek a játra – ta rovněž osmahněte a zalijte červeným vínem. Když se víno téměř odpaří, ochuťte solí, mletým pepřem a tymiánem. Poté vše rozmixujte ručním mixerem dohladka.
2 Paštiku přendejte do misky, uhlaďte a přelijte přepuštěným máslem. Překryjte potravinářskou fólií a nechte do druhého dne v ledničce ztuhnout. Paštiku mažte na opečený chléb a podávejte nejlépe v kombinaci s naloženými brusinkami.


Pomalu pečená husa

Budete potřebovat:

  • 1 husu
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku kmínu

recept

1 Husu omyjte zevnitř i zvenku pod studenou vodou. Nechejte ji okapat a pak ještě zvenku osušte papírovou utěrkou. Důkladně ze všech stran osolte asi dvěmi třetinami soli, zbytek nasypte do břišní dutiny. Kůži ze všech stran ještě posypte kmínem. Takto připravenou kachnu položte hřbetem dolů do pekáčku, který ji velikostí těsně obemkne. Přikryjte dobře přiléhajícím víkem.
2 Pekáček s husou vložte do trouby a nastavte na 120 °C. Pečte bez otvírání trouby nebo nadzvedávání víka 5–6 hodin, na přesném čase nesejde. Pokud se vám po uplynutí této doby zdá kůže málo křupavá, odstraňte víko, zvyšte teplotu na 200 °C a ještě asi 10 minut dopékejte dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Léčivé borůvky

Léčivé borůvky

Většina z nás má ráda tmavě modré borůvky. Můžete si z nich připravit nejen výborný ovocný moučník, ale i jiné zdravé dobroty, které vám přijdou vhod v zimě.

Celý článek

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.