Domácí klobásky

Dobrými klobáskami nepohrdly ani naše prababičky a pradědečkové. Kvalitní recepty na jejich domácí výrobu proto patří k pokladům předávaným z generace na generaci. Pokud je ale doma nemáte, vyzkoušejte ty naše.

Pomůcky a vybavení

Mlýnek na maso, velké mísy, plnicí trubky, trychtýř, strojek na plnění střívek, hrnec o objemu 20 litrů, nože, prkénka, přírodní nebo umělá střívka; na uzení – udicí sáčky, udírna, uzenářský provázek


Sušené klobásky chorizo

Máte rádi středomořskou kuchyni? Pak vám určitě přijdou k chuti typické španělské fermentované klobásy.

  • 5 lžic sladké uzené papriky
  • 1 lžička pálivé papriky nebo mletého kajenského pepře
  • 4 lžíce čerstvého nebo 1 lžíce sušeného oregana
  • 150 g soli
  • 3,6 kg vepřového masa
  • 500 g bůčku
  • 250 ml bílého vinného octa
  • 7–8 stroužků česneku
  • 300 g vepřového hřbetního sádla
  • 6 m přírodních střívek

 

Všechny druhy masa pomelte nahrubo. Koření, bylinky, utřený česnek a sůl smíchejte a přidejte k masu, pokapejte octem a důkladně promíchejte. Přidejte nakrájené sádlo a znovu umelte najemno. Naplňte do střívka, zavažte provázkem a vytvořte poutko na zavěšení. Klobásky pověste na 24–36 hodin do místnosti o teplotě 15–20 °C, aby se navzájem nedotýkaly. Pak je přemístěte do chladnější vzdušné místnosti s teplotou 10–13 °C a 80% vlhkostí vzduchu (například do sklepa či studené garáže), zavěste asi 10 cm od sebe, zakryjte tenkou látkou a dále sušte 2–3 týdny. Sušením chorizo ztratí asi 35 % hmotnosti. Pokud se vytvoří plíseň, otřete povrch klobás octem. Ideálně by měl na povrchu vzniknout bílý práškovitý povlak.



Uzené klobásy

Klasickým uzeným klobásám nikdo neodolá. Zkuste si je připravit podle našeho receptu.

  • 500 g vepřové plec bez kosti
  • 1,25 kg vepřového boku
  • 0,2 l vody
  • 500 g předního hovězího masa
  • sůl, koření – mletý pepř, kmín, majoránka, utřený česnek (nebo podle chuti)
  • 3 metry vepřových střívek

 

Vepřové a hovězí maso nakrájejte a nasolte. Můžete ho nechat přes noc v chladu uležet. Hovězí umelte najemno, vepřové nahrubo. Dejte do mísy, přidejte koření, vodu a důkladně promíchejte. S pomocí mlýnku a narážecí trubky naplňte masovou směs do střívka. Dejte na 5 až 6 hodin udit do udírny při teplotě 70 °C.



Klobásy ze syrového masa

Udělejte si domácí klobásky vhodné ke grilování nebo ke smažení. Koření a bylinky můžete zvolit podle své chuti.

  • 1,25 kg libového vepřového masa
  • 500 g bůčku
  • 500 g vepřového hřbetního sádla
  • 85 g soli
  • 1 a ½ lžičky sušené šalvěje
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 180 g strouhanky nebo jemných ovesných vloček
  • 250 ml ledové vody
  • 6 metrů skopových nebo vepřových střívek (silných 28–35 mm) – namočených a zavázaných na jednom konci

 

Maso a sádlo nakrájejte na kousky a nechte důkladně vychladit v lednici. Pak ho rozemelte (použijte kotouč s většími otvory) a maso dejte do hluboké a široké misky. Melte střídavě maso a sádlo.

 

 

 

Smíchejte sůl, bylinky a koření se strouhankou nebo vločkami, přisypte je k masu, pokapejte vodou a ručně důkladně promíchejte. Pro kontrolu chuti udělejte ze směsi malý karbanátek a osmažte ho na pánvi. Dochuťte podle potřeby.

 

 

 

Směs znovu umelte mlýnkem, tentokrát s malými otvory. Na mlýnek připevněte narážecí trubku. Nasaďte střívko. Neplňte příliš, aby při dělení klobás neprasklo. Konec střívka uzavřete kroucením. Naplněné střívko rozdělte na jednotlivé klobásky tak, že v daném místě střívko seštípnete prsty, maso jemně posunete, aby vznikla mezera, a dvakrát klobásou otočíte.



Vařené klobásy

Tyto jemné klobásy se podobají populárním bavorským klobáskám. Servírujte je ohřáté ve vodě nebo grilované.

  • 1,5 kg telecího plecka
  • 700 g vepřového plecka
  • 250 g hřbetního sádla
  • 1 velká cibule, najemno nakrájená
  • 1 a ½ lžičky najemno nakrájené pažitky
  • 1 a ½ lžičky najemno nakrájené petrželky
  • 2 lžíce soli
  • 1 a ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička čerstvě mletého bílého pepře
  • 2 velká lehce našlehaná vejce
  • 300 ml mléka
  • 6 m střívek (namočených a na jednom konci zavázaných)

Všechno maso nahrubo nakrájejte a nechte důkladně vychladit. Pak umelte najemno (střídavě maso a sádlo). Smíchejte cibuli, bylinky, sůl, koření a směsí posypte rozemleté maso. Důkladně promíchejte. Směs rozprostřete v tenké vrstvě do velké ploché mísy a dejte na 35 minut do mrazáku. Pak znovu pomelte najemno. K masu přidejte mléko s vejci, promíchejte. Kousek odeberte a usmažte na pánvi pro kontrolu vychucení. Směsí naplňte střívka, aby nebyla úplně plná a jednotlivé porce zavažte uzenářským provázkem a každou propíchněte párátkem. Celý věnec najednou ponořte do vařící vody v zavařovacím hrnci. 20 minut vařte při mírném ohni. Vnitřní teplota klobás by měla dosáhnout 70 °C. Pak je přesuňte do nádoby se studenou vodou a nechte vychladnout. Opláchněte horkou vodou, abyste je zbavili mastnoty, nechte oschnout, zabalte a uložte do chladničky.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a Thinkstock.cz

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek