Zdraví z jarní zeleniny

Dopřejte svému tělu vitaminy a energii z čerstvé jarní zeleniny. Je lahodná, na jaře snadno dostupná, a tak ji můžete do svého jídelníčku zařadit každý den na nejrůznější způsob.


Chřestový krém

Budete potřebovat

  • 500 g bílého chřestu
  • 4 výhonky zeleného chřestu
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 lžičky cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce másla
  • 2 žloutky
  • muškátový oříšek
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • pažitku, petrželku

 

Chřest omyjte, bílý oloupejte celý, u zeleného jen spodní třetinu a odřízněte dřevnaté části. Slupky a odřezky vařte 20 minut zhruba v 700 ml osolené vody a pak sceďte. Chřest nakrájejte nadrobno a povařte 8 minut v připraveném vývaru. Uvařený chřest vyjměte, na másle krátce osmahněte mouku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Povařte 15 minut, odstavte z ohně, v polévce rozšlehejte žloutky, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vložte chřest, přidejte napůl ušlehanou smetanu, rozmíchejte a již nevařte. Polévku podávejte posypanou nasekanou petrželkou či pažitkou.

 

 


Pomazánka s ředkvičkami

Budete potřebovat

  • 1 svazek červených ředkviček
  • 150 g čerstvého sýra (např. Lučiny)
  • 1 lžíci másla
  • 100 g nastrouhaného ovčího sýra
  • pažitku
 

Ředkvičky omyjte, nahrubo nastrouhejte a když pustí šťávu, vymačkejte je přes cedník nebo přes plátno. dejte je do misky, přidejte čerstvý sýr a nastrouhaný ovčí sýr, máslo a pažitku. Solit nemusíte, ovčí sýr je slaný dost. Zamíchejte a podávejte na čerstvém pečivu s kolečky ředkviček.

 

 


Salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Budete potřebovat

  • 1 hlávkový salát
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 okurka
  • 1 svazek medvědího česneku
  • 1 svazek jarní cibulky
  • čerstvou petrželovou nať
  • vejce

Na zálivku:

  • 2–3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžičky medu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

 

V misce smíchejte med, citronovou šťávu, olej, sůl a pepř a metličkou směs vyšlehejte do konzistence emulze. Zeleninu omyjte, salátové listy natrhejte, ředkvičky, okurku, jarní cibulku a medvědí česnek nakrájejte, petrželku nasekejte nadrobno. Salát promíchejte a zalijte zálivkou těsně před podáváním. Můžete jej také servírovat s natvrdo uvařeným vejcem.

 

 


Obalované kedlubny

Budete potřebovat

  • 1 větší kedlubnu
  • 2 vejce (žloutky)
  • 2–3 lžíce vody
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • kukuřičnou strouhanku na obalení
  • olej
  • sůl

 

Kedlubnu očistěte a nakrájejte na plátky silné 1,5 cm. Uvařte je v osolené vodě asi 5 minut od doby varu. Žloutky smíchejte s vodou a hladkou moukou, aby vzniklo řidší těstíčko, a plátky kedlubny do něj namočte a pak je hned vložte do kukuřičné strouhanky a rukama strouhanku přitlačte ze všech stran. Obalené kedlubny vložte na plech potažený pečicí papírem a pomazaný olejem a dejte asi na 20 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte dorůžova. Podávejte s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek

Objevte kouzlo quillingu

Objevte kouzlo quillingu

Už jste někdy vyzkoušeli techniku, která využívá papírové proužky stočené do spirálek a dalších tvarů k vytváření půvabných objektů? Pokud ne, máte nyní možnost se s ní seznámit.

Celý článek