Zdraví z jarní zeleniny

Dopřejte svému tělu vitaminy a energii z čerstvé jarní zeleniny. Je lahodná, na jaře snadno dostupná, a tak ji můžete do svého jídelníčku zařadit každý den na nejrůznější způsob.


Chřestový krém

Budete potřebovat

  • 500 g bílého chřestu
  • 4 výhonky zeleného chřestu
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 lžičky cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce másla
  • 2 žloutky
  • muškátový oříšek
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • pažitku, petrželku

 

Chřest omyjte, bílý oloupejte celý, u zeleného jen spodní třetinu a odřízněte dřevnaté části. Slupky a odřezky vařte 20 minut zhruba v 700 ml osolené vody a pak sceďte. Chřest nakrájejte nadrobno a povařte 8 minut v připraveném vývaru. Uvařený chřest vyjměte, na másle krátce osmahněte mouku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Povařte 15 minut, odstavte z ohně, v polévce rozšlehejte žloutky, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vložte chřest, přidejte napůl ušlehanou smetanu, rozmíchejte a již nevařte. Polévku podávejte posypanou nasekanou petrželkou či pažitkou.

 

 


Pomazánka s ředkvičkami

Budete potřebovat

  • 1 svazek červených ředkviček
  • 150 g čerstvého sýra (např. Lučiny)
  • 1 lžíci másla
  • 100 g nastrouhaného ovčího sýra
  • pažitku
 

Ředkvičky omyjte, nahrubo nastrouhejte a když pustí šťávu, vymačkejte je přes cedník nebo přes plátno. dejte je do misky, přidejte čerstvý sýr a nastrouhaný ovčí sýr, máslo a pažitku. Solit nemusíte, ovčí sýr je slaný dost. Zamíchejte a podávejte na čerstvém pečivu s kolečky ředkviček.

 

 


Salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Budete potřebovat

  • 1 hlávkový salát
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 okurka
  • 1 svazek medvědího česneku
  • 1 svazek jarní cibulky
  • čerstvou petrželovou nať
  • vejce

Na zálivku:

  • 2–3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžičky medu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

 

V misce smíchejte med, citronovou šťávu, olej, sůl a pepř a metličkou směs vyšlehejte do konzistence emulze. Zeleninu omyjte, salátové listy natrhejte, ředkvičky, okurku, jarní cibulku a medvědí česnek nakrájejte, petrželku nasekejte nadrobno. Salát promíchejte a zalijte zálivkou těsně před podáváním. Můžete jej také servírovat s natvrdo uvařeným vejcem.

 

 


Obalované kedlubny

Budete potřebovat

  • 1 větší kedlubnu
  • 2 vejce (žloutky)
  • 2–3 lžíce vody
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • kukuřičnou strouhanku na obalení
  • olej
  • sůl

 

Kedlubnu očistěte a nakrájejte na plátky silné 1,5 cm. Uvařte je v osolené vodě asi 5 minut od doby varu. Žloutky smíchejte s vodou a hladkou moukou, aby vzniklo řidší těstíčko, a plátky kedlubny do něj namočte a pak je hned vložte do kukuřičné strouhanky a rukama strouhanku přitlačte ze všech stran. Obalené kedlubny vložte na plech potažený pečicí papírem a pomazaný olejem a dejte asi na 20 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte dorůžova. Podávejte s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek