Dejte ho do těsta

Placky, záviny, pirohy… čerstvé i kysané zelí můžete úspěšně zapracovat do těsta nebo z něj připravit výbornou náplň. Jak na to, vám napoví staré dobré recepty.


Staročeské zelníky

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 6

  • 500 g brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • drcený kmín
  • majoránka
  • olej na smažení

1 Oloupané brambory nastrouhejte, osolte a vymačkejte z nich vodu. Okapané zelí překrájejte a přidejte k bramborám. Přidejte vejce, mouku a koření a rozmíchejte těsto.

2 Na rozpáleném oleji smažte z těsta menší placičky. Podávejte jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.


Závin se zelím a slaninou

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 4

  • 1 balíček listového těsta
  • 250 g kysané zelí
  • 200 g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 2 stroužky česnek
  • 1 vejce

1 Listové těsto rozválejte, dejte na něj okapané zelí a slaninu pokrájenou na malé kostičky. Osolte, opepřete, okmínujte a posypte prolisovaným česnekem.

2 Těsto zabalte, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova.


Pirohy se zelím

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 200 ml teplé vody
  • 10 g sušeného droždí
  • 30 g cukru
  • sůl
  • vejce na potření
  • máslo na vymazání

Na náplň:

  • 2 cibule
  • 500 g syrového zelí
  • 1–2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

1 Zelí nakrouhejte, posolte a po 10 minutách z něj vymačkejte vodu. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte na másle, přidejte zelí a poduste doměkka. Ke konci dušení přidejte rajčatový protlak a prolisovaný česnek. Osolte a opepřete.

2 Z mouky, másla, teplé vody, sušeného droždí, cukru a špetky soli vypracujte vláčné těsto a nechte ho vykynout. Pak ho vyválejte a vykrajujte z něj placky o průměru 10 cm. Naplňte je zelím, přeložte a spojte. Naplněné pirohy vkládejte na máslem vymazaný plech. Povrch pirohů pomažte rozšlehaným vejcem a pečte v troubě při 220 °C zhruba 45 minut dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články