Dejte ho do těsta

Placky, záviny, pirohy… čerstvé i kysané zelí můžete úspěšně zapracovat do těsta nebo z něj připravit výbornou náplň. Jak na to, vám napoví staré dobré recepty.


Staročeské zelníky

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 6

  • 500 g brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • drcený kmín
  • majoránka
  • olej na smažení

1 Oloupané brambory nastrouhejte, osolte a vymačkejte z nich vodu. Okapané zelí překrájejte a přidejte k bramborám. Přidejte vejce, mouku a koření a rozmíchejte těsto.

2 Na rozpáleném oleji smažte z těsta menší placičky. Podávejte jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.


Závin se zelím a slaninou

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 4

  • 1 balíček listového těsta
  • 250 g kysané zelí
  • 200 g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 2 stroužky česnek
  • 1 vejce

1 Listové těsto rozválejte, dejte na něj okapané zelí a slaninu pokrájenou na malé kostičky. Osolte, opepřete, okmínujte a posypte prolisovaným česnekem.

2 Těsto zabalte, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova.


Pirohy se zelím

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 200 ml teplé vody
  • 10 g sušeného droždí
  • 30 g cukru
  • sůl
  • vejce na potření
  • máslo na vymazání

Na náplň:

  • 2 cibule
  • 500 g syrového zelí
  • 1–2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

1 Zelí nakrouhejte, posolte a po 10 minutách z něj vymačkejte vodu. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte na másle, přidejte zelí a poduste doměkka. Ke konci dušení přidejte rajčatový protlak a prolisovaný česnek. Osolte a opepřete.

2 Z mouky, másla, teplé vody, sušeného droždí, cukru a špetky soli vypracujte vláčné těsto a nechte ho vykynout. Pak ho vyválejte a vykrajujte z něj placky o průměru 10 cm. Naplňte je zelím, přeložte a spojte. Naplněné pirohy vkládejte na máslem vymazaný plech. Povrch pirohů pomažte rozšlehaným vejcem a pečte v troubě při 220 °C zhruba 45 minut dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Batikované aplikace na polštáře

Batikované aplikace na polštáře

Baví vás práce s textilem? Vyzkoušejte si techniku šité batiky a vyrobte si třeba pěkné povlaky na polštáře. S naším návodem to hravě zvládnete.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.