Dejte ho do těsta

Placky, záviny, pirohy… čerstvé i kysané zelí můžete úspěšně zapracovat do těsta nebo z něj připravit výbornou náplň. Jak na to, vám napoví staré dobré recepty.


Staročeské zelníky

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 6

  • 500 g brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • drcený kmín
  • majoránka
  • olej na smažení

1 Oloupané brambory nastrouhejte, osolte a vymačkejte z nich vodu. Okapané zelí překrájejte a přidejte k bramborám. Přidejte vejce, mouku a koření a rozmíchejte těsto.

2 Na rozpáleném oleji smažte z těsta menší placičky. Podávejte jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.


Závin se zelím a slaninou

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 4

  • 1 balíček listového těsta
  • 250 g kysané zelí
  • 200 g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 2 stroužky česnek
  • 1 vejce

1 Listové těsto rozválejte, dejte na něj okapané zelí a slaninu pokrájenou na malé kostičky. Osolte, opepřete, okmínujte a posypte prolisovaným česnekem.

2 Těsto zabalte, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova.


Pirohy se zelím

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 200 ml teplé vody
  • 10 g sušeného droždí
  • 30 g cukru
  • sůl
  • vejce na potření
  • máslo na vymazání

Na náplň:

  • 2 cibule
  • 500 g syrového zelí
  • 1–2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

1 Zelí nakrouhejte, posolte a po 10 minutách z něj vymačkejte vodu. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte na másle, přidejte zelí a poduste doměkka. Ke konci dušení přidejte rajčatový protlak a prolisovaný česnek. Osolte a opepřete.

2 Z mouky, másla, teplé vody, sušeného droždí, cukru a špetky soli vypracujte vláčné těsto a nechte ho vykynout. Pak ho vyválejte a vykrajujte z něj placky o průměru 10 cm. Naplňte je zelím, přeložte a spojte. Naplněné pirohy vkládejte na máslem vymazaný plech. Povrch pirohů pomažte rozšlehaným vejcem a pečte v troubě při 220 °C zhruba 45 minut dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.