Mrkvové pochoutky – na slano

Mrkev, to není jen zdravý pamlsek pro malé děti. Můžete si z ní připravit spoustu vynikajících lahůdek. Hodí se jak na přípravu sladkých, tak i slaných pokrmů.


Mrkvová polévka

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 10–12 mrkví
  • kousek zázvoru
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • petrželová nať
  • sůl
  • pepř

1 Oloupaný zázvor nastrouhejte najemno, mrkev a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Orestujte na oleji, zalijte vývarem a vařte asi 15 minut.

2 Uvařenou zeleninu rozmixujte, přidejte kokosové mléko, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a ještě chvíli povařte. Podávejte posypanou nasekanou zelenou petrželkou.

 

Masový koláč s mrkví

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 6

  • 500 g hovězího masa
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 4 větší mrkve
  • 2 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • rozmarýn
  • 1 balení listového těsta
  • vejce na potření

1 Na pánvi orestujte nakrájenou cibuli na oleji, přidejte na malé kostky nakrájené maso a nechte ho zatáhnout. Zalijte vývarem, okořeňte a duste, dokud maso nezměkne. Pak přidejte nakrájenou zeleninu a ještě chvíli poduste.

2 Náplň dejte do kulaté koláčové formy, přikryjte ji „pokličkou“ z listového těsta. Potřete ho rozšlehaným vejcem a propíchejte, aby mohla unikat pára. Vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte asi 40 minut dozlatova.

 

Mrkvové hranolky

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 6

  • 1 kg mrkve
  • 8 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř

1 Mrkev očistěte a nakrájejte na hranolky. Pokapejte je olivovým olejem, promíchejte a rozložte na plech.
2 Hranolky pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 minut. Upečené hranolky osolte a opepřete.

 


Glazovaná mrkev

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 3

  • 500 g mladé mrkve
  • 50 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce bílého vína
  • sůl
  • citronová šťáva
  • čerstvé bylinky (např. tymián, zelená petržel apod.)

1 Očištěnou mrkev dejte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla akorát ponořená, zahřejte, přidejte máslo, cukr a bílé víno a přiveďte k varu. Za občasného míchání nechte povařit asi 10 minut. Voda se za tu dobu odpaří a na mrkvi zůstane vrstva máslového karamelu.

2 Na závěr dochuťte solí, citronovou šťávou a posypte nasekanými bylinkami. Podávejte například k pečenému masu.

 


Hovězí pilaf s mrkví

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 4

  • 500 g hovězího masa
  • 3 lžíce sádla
  • 300 g dlouhozrnné rýže
  • 2 velké mrkve
  • 2 velké cibule
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • koření na pilaf
  • sůl

1 Maso nakrájejte na kostičky, mrkev na kratší proužky. Cibuli osmahněte ve větším hrnci na oleji, pak přidejte maso a sádlo, restujte 5 minut a přisypte mrkev. Okořeňte, zalijte vývarem a na mírném ohni duste asi půl hodiny.

2 Poté přidejte propláchnutou rýži a prolisovaný česnek, dolijte směs vodou, aby byla asi 1 cm nad okraj masové směsi, přiklopte hrnec a na mírném ohni duste asi 1 hodinu. Hotový pilaf nechte před podáváním ještě asi 30 minut v teple (například pod peřinou) odpočívat.


Mrkvovo-dýňové placičky

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 4

  • 700 g dýně hokkaido
  • 250 g mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka
  • chilli koření
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 200 ml oleje
  • chilli omáčka k podávání

1 Do větší mísy nastrouháme oloupanou dýni a mrkev. Přidejte česnek, osolte a promíchejte. V mléce vyšlehejte vejce a přilijte do mrkvovo-dýňové směsi. Okořeňte chilli koření podle chuti a přisypte mouku. Rozmíchejte těsto.

2 Na pánvi rozehřejte olej, dělejte placičky a smažte je na oleji z obou stran. Podávejte teplé s chilli omáčkou.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Léčivé borůvky

Léčivé borůvky

Většina z nás má ráda tmavě modré borůvky. Můžete si z nich připravit nejen výborný ovocný moučník, ale i jiné zdravé dobroty, které vám přijdou vhod v zimě.

Celý článek

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.