Zdraví má zelenou

Mladá čerstvá zelenina je zdravá, obzvláště ta, která obsahuje zelené barvivo chlorofyl, protože pomáhá tělu produkovat červené krvinky. Dopřejte si ji tedy v dostatečném množství.

Hummus ze zeleného hrášku

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4

  • 400 g zeleného hrášku
  • 250 g uvařené cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce sezamové pasty tahini
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • čerstvá máta

 

1 Hrášek propláchněte teplou vodou a společně s cizrnou ho vsypte do mixéru. Přidejte česnek, citronovou šťávu, sezamovou pastu, olivový olej, pár lístků čerstvé máty a vše rozmixujte dohladka. Podle potřeby přilijte trochu studené vody a promixujte.

2 Hotový hummus ochuťte solí, pepřem a podávejte s opečenou bagetkou.

 

 

 

 

Salát s baby špenátem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 100 g čerstvého špenátu
  • 100 g rukoly
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička jablečného octa
  • sůl, pepř
  • 4 vejce

 

1 Vejce uvařte natvrdo (10 minut), zchlaďte pod tekoucí vodou a oloupejte. Špenát, rukolu a ředkvičky důkladně opláchněte, nechte okapat a vložte do mísy.

2 Ředkvičky nakrájejte na osminky a přidejte k salátu. Zalijte olejem, octem, osolte a zlehka promíchejte. Před podáváním ozdobte jednotlivé porce nakrájeným vařeným vejcem.

 

 

 

Jarní bramborový salát s hráškem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 500 g baby brambor
  • 250 g zeleného hrášku
  • 1 lžíce čerstvé máty
  • 1 lžíce čerstvého kopru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky celozrnné hořčice
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

 

1 Baby brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Hrášek také krátce – asi 3 minuty – povařte a dejte do mísy. Přidejte uvařené brambory překrojené napůl, čerstvé mátové lístky a nasekaný kopr.

2 Smíchejte jablečný ocet s celozrnnou hořčicí a pak do dresinku pomalu zašlehejte olivový olej, aby směs vytvořila emulzi. Ochuťte salát dresinkem, podle chuti osolte a opepřete a ještě teplý podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.