Zdraví má zelenou

Mladá čerstvá zelenina je zdravá, obzvláště ta, která obsahuje zelené barvivo chlorofyl, protože pomáhá tělu produkovat červené krvinky. Dopřejte si ji tedy v dostatečném množství.

Hummus ze zeleného hrášku

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4

  • 400 g zeleného hrášku
  • 250 g uvařené cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce sezamové pasty tahini
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • čerstvá máta

 

1 Hrášek propláchněte teplou vodou a společně s cizrnou ho vsypte do mixéru. Přidejte česnek, citronovou šťávu, sezamovou pastu, olivový olej, pár lístků čerstvé máty a vše rozmixujte dohladka. Podle potřeby přilijte trochu studené vody a promixujte.

2 Hotový hummus ochuťte solí, pepřem a podávejte s opečenou bagetkou.

 

 

 

 

Salát s baby špenátem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 100 g čerstvého špenátu
  • 100 g rukoly
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička jablečného octa
  • sůl, pepř
  • 4 vejce

 

1 Vejce uvařte natvrdo (10 minut), zchlaďte pod tekoucí vodou a oloupejte. Špenát, rukolu a ředkvičky důkladně opláchněte, nechte okapat a vložte do mísy.

2 Ředkvičky nakrájejte na osminky a přidejte k salátu. Zalijte olejem, octem, osolte a zlehka promíchejte. Před podáváním ozdobte jednotlivé porce nakrájeným vařeným vejcem.

 

 

 

Jarní bramborový salát s hráškem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 500 g baby brambor
  • 250 g zeleného hrášku
  • 1 lžíce čerstvé máty
  • 1 lžíce čerstvého kopru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky celozrnné hořčice
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

 

1 Baby brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Hrášek také krátce – asi 3 minuty – povařte a dejte do mísy. Přidejte uvařené brambory překrojené napůl, čerstvé mátové lístky a nasekaný kopr.

2 Smíchejte jablečný ocet s celozrnnou hořčicí a pak do dresinku pomalu zašlehejte olivový olej, aby směs vytvořila emulzi. Ochuťte salát dresinkem, podle chuti osolte a opepřete a ještě teplý podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek