Zdravé menu v batohu či piknikovém koši

K nejlepším letním zážitkům patří výlety a cestování. Jaké jídlo si ale zabalit s sebou? Inspirujte se našimi recepty na zdravé, chutné a snadno přenosné svačiny nebo obědy.

Burger z červené řepy

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 2 středně velké řepy
  • 1 lžíce čerstvé petržele
  • 120 g mletých ovesných vloček
  • 4 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl a pepř
  • olej
  • 1 červená cibule
  • rukola, polníček
  • rajče
  • majonéza
  • 4 burgerové bulky

1 Červenou řepu oloupejte, nastrouhejte najemno, vymačkejte šťávu a dejte do mísy. Přidejte nasekanou petržel, vločky, prolisovaný česnek, vejce, tymián, sůl a pepř a promíchejte. Nechte 20 minut odpočinout a pak vytvarujte 4 placky, pokapejte je olejem, položte na alobal a opékejte na grilu.

2 Podávejte v burgerové housce s čerstvou rukolou a ploníčkem, kolečky červené cibule a rajčete a s troškou majonézy.

 

 


Sendvič s grilovanou zeleninou

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 8 plátků bílého chleba
  • cuketa
  • lilek
  • sladká paprika
  • olivový olej
  • citron
  • sůl, pepř
  • čerstvý kozí sýr
  • polníček
  • sezamová semínka

1 Plátky bílého chleba na sucho opečte na pánvi nebo na grilu. Zeleninu nakrájejte na plátky, ogrilujte, jemně pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou, osolte a opepřete.

2 Polovinu plátků chleba namažte čerstvým kozím sýrem, na ně dejte rukolu a ochucenou grilovanou zeleninu, posypte sezamem a přiklopte zbylými plátky chleba.

 

 


Wrap s kuřecím masem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 200 g kuřecího masa
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 pšeničné tortilly
  • 2 hrsti polníčku
  • 2 hrsti rukoly
  • cherry rajčátka
  • 1 sladká paprika
  • majonéza

1 Kuřecí maso nakrájejte na proužky, osolte, opepřete a orestujte na olivovém oleji. Pšeničné tortilly mírně navlhčete a krátce prohřejte v troubě.

2 Na střed každé tortilly rozprostřete salátové listy, opečené maso, přepůlená rajčátka a proužky papriky, zakápněte troškou majonézy a zabalte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Levandulová inspirace

Levandulová inspirace

Milujete levanduli? Pusťte se do jejího pěstování, nebo si ji pořiďte sušenou. Je krásná, pomůže vám relaxovat a navodit pocit klidu a pohody.

Celý článek

Namnožte si levanduli

Namnožte si levanduli

Pečovat o levanduli zvládne každý. Můžete si ji vypěstovat ze semínek, nebo jednodušeji z takzvaných řízků. Poradíme vám, jak na to.

Celý článek

Věnec z kulatých bodláků

Věnec z kulatých bodláků

Bělotrn modrý, kterému se také říká kulatý bodlák, roste běžně na loukách, ale pěstuje se i jako okrasná trvalka. Kvete od července do září, a tak si ještě ne zcela rozkvetlé modrofialové květy nezapomeňte nasušit, abyste si z nich mohli vytvořit pěkný věnec.

Celý článek

Suvenýr z Portugalska? Korek!

Suvenýr z Portugalska? Korek!

Chystáte se na dovolenou k moři? Pokud zamíříte do Portugalska, pak se nejspíš setkáte se zdejším tradičním řemeslem – zpracováním korku. Co všechno se z něj dá vyrobit? Vydejte se s námi na výlet.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.