Zdravé menu v batohu či piknikovém koši

K nejlepším letním zážitkům patří výlety a cestování. Jaké jídlo si ale zabalit s sebou? Inspirujte se našimi recepty na zdravé, chutné a snadno přenosné svačiny nebo obědy.

Burger z červené řepy

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 2 středně velké řepy
  • 1 lžíce čerstvé petržele
  • 120 g mletých ovesných vloček
  • 4 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl a pepř
  • olej
  • 1 červená cibule
  • rukola, polníček
  • rajče
  • majonéza
  • 4 burgerové bulky

1 Červenou řepu oloupejte, nastrouhejte najemno, vymačkejte šťávu a dejte do mísy. Přidejte nasekanou petržel, vločky, prolisovaný česnek, vejce, tymián, sůl a pepř a promíchejte. Nechte 20 minut odpočinout a pak vytvarujte 4 placky, pokapejte je olejem, položte na alobal a opékejte na grilu.

2 Podávejte v burgerové housce s čerstvou rukolou a ploníčkem, kolečky červené cibule a rajčete a s troškou majonézy.

 

 


Sendvič s grilovanou zeleninou

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 8 plátků bílého chleba
  • cuketa
  • lilek
  • sladká paprika
  • olivový olej
  • citron
  • sůl, pepř
  • čerstvý kozí sýr
  • polníček
  • sezamová semínka

1 Plátky bílého chleba na sucho opečte na pánvi nebo na grilu. Zeleninu nakrájejte na plátky, ogrilujte, jemně pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou, osolte a opepřete.

2 Polovinu plátků chleba namažte čerstvým kozím sýrem, na ně dejte rukolu a ochucenou grilovanou zeleninu, posypte sezamem a přiklopte zbylými plátky chleba.

 

 


Wrap s kuřecím masem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 200 g kuřecího masa
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 pšeničné tortilly
  • 2 hrsti polníčku
  • 2 hrsti rukoly
  • cherry rajčátka
  • 1 sladká paprika
  • majonéza

1 Kuřecí maso nakrájejte na proužky, osolte, opepřete a orestujte na olivovém oleji. Pšeničné tortilly mírně navlhčete a krátce prohřejte v troubě.

2 Na střed každé tortilly rozprostřete salátové listy, opečené maso, přepůlená rajčátka a proužky papriky, zakápněte troškou majonézy a zabalte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Srdíčko z vřesu

Srdíčko z vřesu

Vřes můžete mít doma v truhlíku za oknem nebo si s ním zkrášlit třeba zápraží. Několik snítek upravených do tvaru srdce vám může také ozdobit vchodové dveře.

Celý článek

Březový věnec s bobulemi

Březový věnec s bobulemi

Barevné zralé bobule krásně kontrastují se zelenými listy. Využijte toho při výrobě jednoduchého věnce, na jehož výrobu si materiál snadno nasbíráte v přírodě.

Celý článek

Síťované čepce Lenky Macečkové

Síťované čepce Lenky Macečkové

Pracuje jako zdravotní sestřička, ale na Valašsku se proslavila díky síťovaným čepcům. Lenku Macečkovou zaujala technika síťování natolik, že sama pátrala po tom, jak takový čepec ke kroji vyrobit. Dnes učí tuto techniku další zájemce. Je držitelkou certifikátu Pravé valašské, ocenění Mistr rukodělné výroby Zlínského kraje a Nositel tradice lidového řemesla.

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…