Tmavomodré potěšení

Borůvky, ostružiny, rané švestky… Upečte si z nich třeba dobré koláče či muffiny. Přijdou vhod k odpolední kávě nebo třeba k snídani.


Borůvkovo-citronové muffiny

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 250 g borůvek
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 180–200 ml podmáslí
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce másla
  • 1 velké vejce
  • olej na vymazání a mouku na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Troubu předehřejte na 200 °C. Formu na muffiny vymažte olejem a vysypte moukou, nebo do ní vložte papírové košíčky. V míse smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte borůvky a citronovou kůru a promíchejte. V jiné misce rozmíchejte podmáslí s citronovou šťávou, vejcem a rozpuštěným máslem. Mokrou směs vmíchejte do suché směsi a těstem pak naplňte připravenou formu na muffiny. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 17–20 minut dozlatova. Upečené muffiny nechte vychladnout a pak je pocukrujte moučkovým cukrem.

 

 


Rychlý ostružinový koláč

  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 1 šálek hrubé mouky
  • 1 šálek cukr krupice
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 šálek mléka
  • 1/2 šálku oleje
  • 1 vejce
  • čerstvé ostružiny

Na drobenku:

  • polohrubá mouka
  • krystalový cukr
  • máslo
  • vanilkový cukr
  • skořice
V míse smíchejte oba druhy mouky s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte mléko, olej a vejce a rozmíchejte těsto. Nalijte ho na plech potažený pečicím papírem, poklaďte ostružinami a posypte drobenkou připravenou z másla, mouky, cukru, vanilkového cukru a špetky skořice. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25–30 minut dozlatova.

 

 


Kynutý švestkový koláč

  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 125 ml mléka
  • 10 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru
  • čerstvé švestky
  • forma na ovocný koláč průměru 30 cm

Z droždí, trochy vlažného mléka, lžíce cukru a lžíce mouky rozmíchejte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít. Mouku a špetku soli dejte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, olej, zbytek mléka a žloutek, promíchejte a vypracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto přendejte na vál, jemně ho vyválejte do tvaru kruhu a s pomocí válečku ho přeneste do kulaté koláčové formy potažené pečicím papírem. Okraje těsta trochu zvedněte a nechte ještě asi 30 minut kynout.
Na vykynuté těsto naskládejte vypeckované švestky nakrájené na čtvrtky a pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek