Medovina krok za krokem

Máte chuť na domácí medovinu? Vyrobte si ji s námi podle postupu od chovatele včel Milana Plevy, s nímž jste se mohli seznámit dříve.

Budete potřebovat:

  • med
  • vodu
  • kvasinky
  • živnou sůl
  • demižon
  • korkovou zátku
  • kvasnou rourku

Medovina se vyrábí za studena. To znamená, že se med nepřevařuje. Pokud máte 10litrový demižon, vejde se do něj asi 8 litrů roztoku. Demižon se nesmí plnit až po okraj, medovina potřebuje volné místo na kvašení, aby nevytékala ven.
Na 8 litrů medoviny budete potřebovat 3,9 kg medu a 5,7 l vody. Z toho vznikne zhruba 8 litrů roztoku na medovinu. Na toto množství medu a vody je potřeba dát 1,2 g kvasinek a 1,2 g živné soli. Med použijte tekutý, pokud vám zkrystalizoval, rozpusťte jej zahřátím ve vodní lázni.

 

 

postup

1 Připravte si medový roztok, a to tak, že med rozpustíte ve vlažné vodě.
2 Do dvou nádob si odlijte malé množství roztoku z demižonu, abyste měli v čem rozmíchat kvasinky a živnou sůl.
3 Do jednoho malého množství roztoku medu namíchejte odvážené množství kvasinek a následně směs vmíchejte do demižonu.
4 Do druhého malého množství roztoku namíchejte odvážené množství živné soli a také jej vmíchejte do demižonu.
5 Demižon uzavřete zátkou, do které dáte kvasnou rourku. V kvasné rource také musí být voda, kterou probublávají unikající plyny při kvašení medoviny – ta zabraňuje, aby se zpět nedostávaly např. ovocné mušky.
6 Takto uzavřený demižon dejte do místnosti teplé asi 25–27 °C. Po rozkvašení je dobré teplotu snížit, zhruba na 20–22 °C, protože kvasící medovina si teplo již vytváří sama kvasným procesem a není potřeba jí „zahřívat zvenku“. Kvašení probíhá 1–4 týdny (někdy i déle).
7 Pak nastává uklidnění – kvasnou rourkou nejdou žádné bublinky. Nechte medovinu v klidu asi 10 dní a pak poprvé stáčejte. Na toto stáčení si připravte čistý demižon, pokud možno tak velký, aby byl zaplněn až po okraj. Vezměte hadičku a medovinu do něj stočte. Dávejte pozor, abyste nestočili kaly, které jsou u dna. Kaly jsou odumřelé kvasinky. Při stáčení se snažte, aby medovina padala z výšky asi 20 cm, tím se provzdušní.
8 Takto stočenou medovinu v demižonu (soudku) opět uzavřete kvasnou zátkou. Nechte ji při teplotě asi 20 °C dokvasit (zátka opět probublává).
9 Když je již medovina dokvašená, dejte ji do místnosti s teplotou asi 10 °C na dozrání, uležení. Dbejte na to, aby demižony s medovinou byly vždy plné, jinak by se mohla začít kazit. Pokud vám zbylo menší množství medoviny, které se již nevešlo do demižonu, dejte ji do lahve a opět uzavřete kvasnou zátkou nebo zátkou z vaty.
10 Asi po dvou měsících medovinu podruhé stočte do čistého demižonu, ale již ji neprovzdušňujte, hadičku mějte těsně u dna nové nádoby. Opět dbejte na to, abyste nestočili případné kaly, které se usadily na dně. Také po tomto stáčení musí být demižon plný. Takto můžete stáčet medovinu vícekrát a bude více čirá.
11 Asi po půl roce od prvního stáčení by mohla být medovina čirá a ke stáčení do lahví.

Více se o výrobě medoviny dočtete na www.pleva.cz

 


Text: Milan Pleva; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…