Zákusky s želatinou

Želatina v kombinaci s čerstvým či kompotovaným ovocem vytvoří i z obyčejného moučníku osvěžující dezert nezapomenutelné chuti. Jeho příprava přitom vůbec není složitá.


Jahodové řezy

Budete potřebovat

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 6 vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • jahodový džem

Na krém:

  • 250 g tvarohu
  • 125 ml smetany
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 balíček bílé želatiny
  • 2 balíčky červené želatiny
  • 500 g jahod

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně do něj zašlehejte žloutky, cukr, vanilkový cukr a mouku. Těsto nalijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (nebo potažený pečicím papírem) a upečte ve středně vyhřáté troubě. Těsto po upečení podélně rozřízněte a promažte jahodovým džemem.

Tvaroh vyšlehejte se smetanou a moučkovým cukrem. Bílou želatinu připravte podle návodu a vmíchejte ji do tvarohové směsi. Poté ji natřete na korpus.

Jahody omyjte, přepulte a naskládejte na tvaroh. Červenou želatinu připravte podle návodu a jahody s ní zalijte. Nechte v chladu ztuhnout a poté nakrájejte na čtverce a podávejte.

 


Panna cotta s jahodami

Budete potřebovat

  • 2 plátky bílé želatiny
  • 1 balíček červené želatiny
  • 80 g cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g jahod
  • 200 ml plnotučného mléka

 

Plátkovou želatinu namočte a nechte nabobtnat ve studené vodě. Mléko, smetanu a cukr přiveďte k varu a odstavte z ohně. Za stálého míchání přidejte vymačkanou želatinu. Červenou želatinu připravte podle návodu.

Do skleniček nebo formiček naskládejte jahody nakrájené na plátky, zalijte je červenou želatinou a nechte ztuhnout. Skleničky pak doplňte vychladlou panna cottou – mlékem se smetanou a želatinou – a nechte alespoň 6 hodin vychladit a ztuhnout. Podávejte vyklopené z formičky nebo jako pohár přímo ve skleničce.

 

Kakaové řezy s tvarohem a broskvemi

Budete potřebovat

  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíci kakaa
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 50 ml oleje

Na náplň:

  • 350 g tvarohu
  • 125 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 broskvový kompot
  • 1 balíček žluté želatiny

Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přimíchejte kakao a olej, a nakonec do těsta zašlehejte mouku s práškem do pečiva. Nalijte do otvírací formy 24 x 24 cm vymazané tukem a vysypané moukou a dejte péct na 15 minut při 180 °C. Nechte vychladnout.

Tvaroh vyšlehejte se změklým máslem a cukrem a natřete na korpus a dejte vychladit do lednice. Broskve slijte – kompotovou šťávu můžete použít při přípravě želatiny (podle návodu). Nakrájené broskve poklaďte na vychlazený tvaroh a zalijte želatinou. Opět dejte do lednice ztuhnout minimálně na 2 hodiny. Hotový moučník nakrájejte na čtverečky a můžete podávat.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Kapsáře, pytlíky na bačkory, ale i šitá zvířátka z Pardubic

Kapsáře, pytlíky na bačkory, ale i šitá zvířátka z Pardubic

Už jsme vám představili činnost sociálně terapeutické dílny z Ústí nad Orlicí, která působí pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti CEDR Pardubice a v níž se vyrábějí mimo jiné panenky waldorfského typu nebo plstěné míčky. Tentokrát se podíváme přímo do Pardubic. I zdejší dílny CEDRu jsou tu pro lidi s mentálním postižením.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.