Zákusky s želatinou

Želatina v kombinaci s čerstvým či kompotovaným ovocem vytvoří i z obyčejného moučníku osvěžující dezert nezapomenutelné chuti. Jeho příprava přitom vůbec není složitá.


Jahodové řezy

Budete potřebovat

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 6 vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • jahodový džem

Na krém:

  • 250 g tvarohu
  • 125 ml smetany
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 balíček bílé želatiny
  • 2 balíčky červené želatiny
  • 500 g jahod

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně do něj zašlehejte žloutky, cukr, vanilkový cukr a mouku. Těsto nalijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (nebo potažený pečicím papírem) a upečte ve středně vyhřáté troubě. Těsto po upečení podélně rozřízněte a promažte jahodovým džemem.

Tvaroh vyšlehejte se smetanou a moučkovým cukrem. Bílou želatinu připravte podle návodu a vmíchejte ji do tvarohové směsi. Poté ji natřete na korpus.

Jahody omyjte, přepulte a naskládejte na tvaroh. Červenou želatinu připravte podle návodu a jahody s ní zalijte. Nechte v chladu ztuhnout a poté nakrájejte na čtverce a podávejte.

 


Panna cotta s jahodami

Budete potřebovat

  • 2 plátky bílé želatiny
  • 1 balíček červené želatiny
  • 80 g cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g jahod
  • 200 ml plnotučného mléka

 

Plátkovou želatinu namočte a nechte nabobtnat ve studené vodě. Mléko, smetanu a cukr přiveďte k varu a odstavte z ohně. Za stálého míchání přidejte vymačkanou želatinu. Červenou želatinu připravte podle návodu.

Do skleniček nebo formiček naskládejte jahody nakrájené na plátky, zalijte je červenou želatinou a nechte ztuhnout. Skleničky pak doplňte vychladlou panna cottou – mlékem se smetanou a želatinou – a nechte alespoň 6 hodin vychladit a ztuhnout. Podávejte vyklopené z formičky nebo jako pohár přímo ve skleničce.

 

Kakaové řezy s tvarohem a broskvemi

Budete potřebovat

  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíci kakaa
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 50 ml oleje

Na náplň:

  • 350 g tvarohu
  • 125 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 broskvový kompot
  • 1 balíček žluté želatiny

Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přimíchejte kakao a olej, a nakonec do těsta zašlehejte mouku s práškem do pečiva. Nalijte do otvírací formy 24 x 24 cm vymazané tukem a vysypané moukou a dejte péct na 15 minut při 180 °C. Nechte vychladnout.

Tvaroh vyšlehejte se změklým máslem a cukrem a natřete na korpus a dejte vychladit do lednice. Broskve slijte – kompotovou šťávu můžete použít při přípravě želatiny (podle návodu). Nakrájené broskve poklaďte na vychlazený tvaroh a zalijte želatinou. Opět dejte do lednice ztuhnout minimálně na 2 hodiny. Hotový moučník nakrájejte na čtverečky a můžete podávat.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…