Hovězí klasika

Inspirujte se tradičními recepty z hovězího masa. Jsou vyzkoušené, léty ověřené a oblíbené nejen v zemích svého původu.


Anglický rostbíf

  • 3,25 kg nízkého roštěnce (případně hovězího hřbetu)
  • rostlinný olej na potírání
  • sůl a černý pepř
  • 1 cibule rozkrojená na čtvrtky

Na omáčku:

  • 2–3 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 150 ml smetany
  • sůl
  • mletý pepř
  • cukr podle chuti

Pokud ho používáte, vpíchněte do masa teploměr. Maso vložte do pekáče a celé potřete rostlinným olejem, osolte a opepřete. Do pekáče přidejte cibuli a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut. Pak ho potřete vypečenou šťávou a teplotu trouby snižte na 180 °C. Za častého potírání pečte ještě 1 a půl hodiny, pokud chcete pečeni krvavou; 1 a tři čtvrtě hodiny na středně propečenou a 2 hodiny na zcela propečenou. Při použití teploměru bude vnitřní teplota masa 60 °C, 70 °C nebo 80 °C. Maso přesuňte na prkénko, zakryjte alobalem a nechte stát na teplém místě.
Na omáčku v misce smíchejte křen s octem. V jiné misce ušlehejte smetanu dotuha. Pak ji přimíchejte ke křenu, osolte, opepřete a malinko přislaďte podle chuti.

Hovězí pečeni podávejte s omáčkou z vlastní šťávy a křenovou omáčkou.

 


Hovězí po burgundsku

  • 150 g anglické slaniny
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 750 g hovězího masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce mouky
  • 500 ml červeného vína
  • 1 mrkev nakrájená na plátky
  • 1 menší cibule na špalíčky
  • 350 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 velký stroužek česneku
  • lístky z jedné větvičky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 12 malých cibulek (šalotky)
  • 1 lžíce másla
  • 150 ml vývaru
  • asi 350 g žampionů
  • 1 lžíce másla
  • trocha olivového oleje
Do malého kastrolu dejte vařit vodu. Ze slaniny odkrojte kůži a dejte ji stranou. Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte ji na 10 minut vařit. Zatím nakrájejte maso na velké kostky (asi 5 cm) a osušte ho. Slaninu slijte, osušte a v silnostěnném hrnci ji opečte dozlatova na lžíci olivového oleje. Slaninu dejte stranou a na tuku opečte maso dohněda. Opečené maso dejte stranou ke slanině. Do tuku vložte mrkev a cibuli a orestujte. Do hrnce vraťte maso a slaninu, osolte, opepřete a přidejte mouku. Za stálého míchání dvě či tři minuty restujte. Zalijte vínem a nechte ho většinu odpařit. Přidejte vývar, prolisovaný česnek, tymián, rajčatový protlak, bobkový list a kůži ze slaniny a na velmi mírném ohni duste pod pokličkou 3–4 hodiny. Zatím si připravte cibulky. Na pánvi rozpusťte máslo a nechte je na něm lehce zhnědnout. Zalijte je vývarem, aby byly ponořené, a nechte je vařit asi 20–25 minut. Cibulky dejte stranou. Žampiony očistěte a nakrájejte na čtvrtky nebo poloviny, podle velikosti. Na másle a trošce olivového oleje je opečte dozlatova. Dejte je stranou k cibulkám. Průběžně kontrolujte maso, v případě, že se odpařilo moc tekutiny, dolijte vodu nebo vývar. Když je maso měkké, přeceďte omáčku do kastrolu a seberte případný přebývající tuk. Dochuťte solí a pepřem. Maso vraťte do hrnce, přidejte cibulky a žampiony a přelijte omáčkou. Podávejte s bramborem či bramborovou kaší.

 


Peprný steak

  • 4 bifteky ze svíčkové o výšce 2,5 cm
  • sůl a černý pepř
  • 2 lžíce kuliček černého (nebo barevného) pepře
  • 30 g másla
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce brandy (koňaku)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • sekaná petrželka

Steaky osolte z obou stran. Pepř rozdrťte a vysypte na talíř. Pak v něm steaky po obou stranách dobře obalte. V pánvi na smažení rozehřejte máslo s olejem. Až máslo zpění, vložte steaky a zprudka osmažte 2 minuty po každé straně. Snižte plamen a smažte dál, až bude maso podle vaší chuti: krvavé steaky budou potřebovat ještě 1–2 minuty z každé strany, středně propečené 3 minuty a zcela propečené 4–5 minut z každé strany. Vyjměte z pánve a udržujte teplé. Do pánve vlijte brandy a rychle odvařte alkohol. Pak vmíchejte smetanu, sůl a pepř podle chuti. Omáčku zvolna prohřejte, přelijte jí steaky a ozdobte petrželkou. Podávejte horké.

 


Chilli con carne

  • 250 g suchých (nebo 400 g konzervovaných) červených fazolí
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 750 g zadního hovězího nakrájeného na velké kostky
  • 2 nakrájené cibule
  • 2 čerstvé červené chilli papričky, rozpůlené, zbavené semínek a nadrobno nakrájené
  • 1 drcený stroužek česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 900 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 1 kostička tmavé čokolády, nastrouhané
  • sůl a černý pepř
  • 1 velká červená paprika nakrájená na kousky
  • nakrájený zelený koriandr nebo petrželka na ozdobení

Suché fazole nechte přes noc namočit. Pak je sceďte, propláchněte pod tekoucí vodou a znovu sceďte. Ve velkém hrnci je zalijte studenou vodou, přiveďte k varu, zprudka vařte 10 minut, pak snižte plamen a částečně zakryté je na velmi mírném plameni vařte asi 50 minut do změknutí. Pak je sceďte. Ve velkém kastrole rozehřejte olej a zprudka na něm 5–7 minut osmažte maso dohněda. Vyjměte ho děrovanou naběračkou. Snižte plamen, do kastrolu přidejte cibuli, chilli papričky a česnek, míchejte a smažte několik minut, až změknou. Zaprašte moukou a smažte 1 minutu. Přidejte vývar, rajčatové pyré a čokoládu, osolte a opepřete. Do kastrolu vraťte maso, přidejte fazole a přiveďte k varu. Přikryjte a v troubě předehřáté na 150 °C duste 1 a půl hodiny. Přidejte kousky papriky a poduste ještě 30 minut. Dochuťte a ozdobte koriandrem nebo petrželkou.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek