Zdravé kořínky

...aneb pochoutky z kořenové zeleniny

 

Zelenina pečená v troubě

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 6

  • 1 cuketa
  • 4 mrkve
  • 4 malé červené řepy
  • 1 malá dýně
  • 1 červená sladká paprika
  • 1 červená cibule
  • 5 stroužků česneku
  • petrželka
  • chilli paprička
  • olivový olej
  • sůl, pepř

 

1 Mrkve překrojte na půlky, cuketu nakrájejte na kolečka, cibuli a červenou řepu na klínky, dýni a papriku zbavte semen a nakrájejte je na klínky. Chilli a petrželku nasekejte nadrobno. Zeleninu smíchejte s olivovým olejem, osolte, opepřete a rovnoměrně rozprostřete na plech.

2 Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 35–45 minut podle typu trouby. 10 minut před koncem pečení přidejte chilli papričku podle chuti, a nakonec vše posypte petrželkou. Podávejte jako přílohu k masu.

 

 

 

Zdravé chipsy

Doba přípravy: 40 minut

  • 500 g mrkve (a/nebo červené řepy)
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 lžíce mořské soli
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté skořice

 

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Mrkev (a/nebo červenou řepu) oloupejte a s pomocí nože nebo struhadla nakrájejte na tenké plátky. Vložte do mísy, přidejte olej, sůl, římský kmín a skořici a promíchejte.

2 Okořeněné plátky zeleniny pečlivě rozložte na plech s pečicím papírem tak, aby se nepřekrývaly a pečte asi 12–15 do křupava. Nechte vychladnout. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 2 týdny křupavé.

 

 

 

 

Celerová kaše

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 700 g celeru
  • 500 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • sůl

 

1 Celer a brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a spolu s oloupaným česnekem uvařte doměkka. Sceďte, rozšťouchejte, přidejte vroucí smetanu a máslo a vařečkou nebo pevnější metlou našlehejte do kaše.

2 Podle chuti kaši osolte a podávejte ji například k pečeným masům – krůtě, kachně či vepřovému – servírujte se lžící brusinkové omáčky.

 

 

 

Mrkvovo-bramborová kaše

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 600 g brambor
  • 3 větší mrkve
  • 100 ml smetany
  • cibule
  • máslo
  • sůl, pepř

 

1 Oloupané brambory a mrkev nakrájejte na kousky a uvařte doměkka. Mezitím osmažte na másle nadrobno nakrájenou cibulku.

2 Osmaženou cibulku přisypte k vařeným bramborům a mrkvi. Přidejte dvě lžíce másla a smetanu, osolte a opepřete. Rozšťouchejte šťouchadlem nebo rozmixujte. Podávejte k masu či rybě.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek