Zeleninové saláty s masem

Přijdou vhod jako předkrm nebo lehká večeře, snadno je naservírujete i na zahradě nebo na terase. Můžete je podávat jen tak nebo s opečeným bílým pečivem.


Salát s uzeným lososem

Budete potřebovat

  • 1 malou červenou cibuli
  • 200 g salátových listů
  • 200 g uzeného lososa
  • 2 lžíce kaparů
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

Cibuli nakrájejte na měsíčky, salátové listy natrhejte na menší kousky, lososa také nakrájejte. Dejte do mísy, přidejte kapary a lehce promíchejte. Hořčici, med, olej, citronovou šťávu, sůl a pepř (množství volte podle chuti) v misce vyšlehejte do hladké emulze. Zálivku vmíchejte do salátu a ihned podávejte.

 

 


Salát s tuňákem a avokádem

Budete potřebovat

  • 200 g salátových listů (např. špenátu a rukoly)
  • 1 avokádo
  • 1 červenou cibuli
  • 150 g tuňáka v olivovém oleji
  • 100 g cherry rajčátek
  • 1 okurku
  • 3 vejce
  • černé olivy
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje

 

Omyté salátové listy osušte, natrhejte a dejte do mísy. Avokáda podélně rozřízněte, nožem zbavte pecky a dužinu nakrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Rajčata omyjte a překrojte na čtvrtky. Vše přidejte k salátovým listům. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, nakrájejte na dílky a prozatím odložte stranou. Tuňáka nechte okapat a zatím připravte zálivku. Med prošlehejte s hořčicí a postupně přilévejte olej. Přidejte citronovou šťávu a podle chuti osolte a opepřete. Zeleninu zakápněte zálivkou a promíchejte. Salát rozdělte na 4 porce, každou ozdobte vejci, tuňákem a olivami a podávejte.

 

 


Salát se špenátem a grilovaným kuřecím prsíčkem

Budete potřebovat

  • 200 g čerstvého listového špenátu
  • 1 avokádo
  • 200 g kuřecích prsou
  • 1 červenou cibuli
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • grilovací koření
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • citron

 

Nejprve si připravte marinádu na maso – olej smíchejte s grilovacím kořením, pepřem a nastrouhanou citronovou kůrou. Omytá a osušená kuřecí prsa vložte do marinády a nechte v chladu odležet. Omytý čerstvý špenát osušte a dejte do misky. Oloupané avokádo zbavte pomocí nože pecky a nakrájejte na plátky, oloupanou červenou cibuli nakrájejte na jemné proužky, přidejte ke špenátu. Zeleninu zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Kuřecí prsa osolte, ogrilujte, nakrájejte na plátky a servírujte na špenátovém salátu, posypaná nasekanými vlašskými ořechy.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek