Zdravá červená řepa

Je plná vitaminů a dalších vzácných živin, a proto patří k nejléčivějším potravinám. Nezapomeňte ji proto pravidelně zařazovat do svého jídelníčku.

Polévka z červené řepy

  • 4 menší červené řepy
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 velké mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 500 g brambor
  • 1 malý svazek bylinek (rozmarýn, tymián, petrželka)
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana k podávání

Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky. V hrnci rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer a za stálého míchání opékejte, dokud cibule nezměkne. Přidejte červenou řepu, nakrájené brambory a bylinky svázané kuchyňským provázkem, zalijte vývarem a 250 ml studené vody a přiveďte k varu. Snižte plamen a přiklopené hodinu vařte, aby řepa změkla. Pak nechte mírně zchladnout a vyndejte svazek bylin. Polévku rozmixujte dohladka, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte se zakysanou smetanou.

 


Salát s jablkem a červenou řepou

  • 1 červená řepa
  • 1 mrkev
  • 1 jablko
  • 1 křen
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • citron
  • olivový olej

Oloupanou řepu, mrkev a jablko nastrouhejte nahrubo, křen najemno. Dejte do misky (množství křenu zvolte podle své chuti), osolte, opepřete, pocukrujte, zakápněte olivovým olejem a šťávou z citronu. Promíchejte a před podáváním nechte odležet hodinu v lednici.

 


Salát s červenou řepou, rukolou a ořechy

  • 4 červené řepy
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • rukola
  • 150 g sýra feta
  • 1/2 šálku vlašských ořechů
  • 1/4 šálku třtinového cukru
  • 1 lžíce másla
  • sůl

Rozehřejte troubu na 180 °C, oloupanou červenou řepu nakrájejte na kostky. Vložte do zapékací misky spolu s nakrájeným česnekem, zalijte olivovým olejem, promíchejte a nechte 45 minut péct. Na pánvi rozpusťte cukr, odstavte z ohně, přidejte máslo a rychle míchejte, dokud se s cukrem nespojí. Vsypte ořechy a promíchejte. Nechte vychladnout na pečicím papíře. Rukolu omyjte, osušte, dejte do mísy a pokapejte balzamikovým octem. Pečenou řepu nechte vychladnout, přidejte k rukole, posypte sýrem feta a nasekanými ořechy a podávejte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zvěřinové hody

Zvěřinové hody

Patříte-li k milovníkům zvěřiny, přijdou vám určitě vhod chutné a osvědčené recepty na úpravu masa z divočáka nebo srnčího. Dáte si steak, nebo raději gulášek?

Celý článek

Růže z juty

Růže z juty

Vytvořte si s námi květinové aranžmá, které vám zaručeně neuvadne a budete se z něj moci těšit třeba celý rok. Jeho základem jsou atraktivní růže z přírodního textilu.

Celý článek

Krbová kamna s výměníkem

Krbová kamna s výměníkem

Jedním z možných řešení pro vytápění domu i ohřívání vody jsou krbová kamna s výměníkem. Můžete je propojit s radiátory, a přitom si dál užívat pohledu do plamenů i sálajícího tepla.

Celý článek

Koberce tkané z ovčí vlny jsou napořád

Koberce tkané z ovčí vlny jsou napořád

Ručně tkané koberce z ovčí vlny u nás umí vyrobit jen Zdeňka Zábojová ze Sebranic. Jedinečná technologie zůstává v rodině – nově v ní pokračuje i dcera paní Zdeňky, Blanka Šestáková. Unikátní technologii výroby „odkoukala“ od rodičů, kteří mají rodinnou firmu.

Celý článek

Přečtěte si

Když se cestovatelé usadí

Když se cestovatelé usadí

www.chatar-chalupar.cz

Na návštěvu vyjíždíme plni zvědavosti, čím rodině cestovatelů, která žila i v nejdrsnější kanadské divočině, učaroval podkrkonošský statek přestavěný na penzion, že ji k sobě natrvalo připoutal.

Sladěná dvojice: dřez a baterie

Sladěná dvojice: dřez a baterie

www.peknebydleni.cz

Kuchyňský dřez a baterie – neslouží už tolik k mytí nádobí, ale stále jsou třeba. A ovšem podléhají trendům. Ty současné přinášejí dřezy barevné, prostorné, s praktickými vychytávkami a baterie, které nabídnou dlouhou životnost a kuchyni ozdobí.