Zázraky ze slaného těsta

Středomořská kuchyně umí ze slaného těsta vykouzlit báječné dobroty. Můžete si je dát například jako výbornou přílohu ke grilovanému masu, sýrům či salátům.

Focaccia s olivami a rozmarýnem

Budete potřebovat

  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 300 ml vody
  • 1 lžíci olivového oleje
  • černé olivy bez pecek
  • čerstvý rozmarýn
  • hrubší mořskou sůl

Hladkou mouku nasypte do mísy, přidejte sůl a droždí, promíchejte a uprostřed udělejte důlek. Vlijte 300 ml vlažné vody a olivový olej, promíchejte a pak prohněťte do pružného těsta. Větší mísu vymažte olejem, doprostřed dejte těsto, zakryjte potravinářskou fólií a nechte hodinu kynout na teplém místě. Pak těsto rukama roztlačte do většího kola. V pravidelných rozestupech do něj zatlačte nakrájené olivy a lístky rozmarýnu. Potřete olejem a posypte solí. Při teplotě 200 °C pečte 30 minut dozlatova.

 


Olivový chléb

Budete potřebovat

Na kvásek:

  • 120 ml vody
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 115 g hladké mouky
Na těsto:

  • 1 kg hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sekaného čerstvého rozmarýnu
  • 250 g černých oliv bez pecek
  • 675 ml vody

Připravte si kvásek – v misce rozpusťte sušené droždí v teplé vodě, přidejte mouku, rozmíchejte, zakryjte fólií a nechte asi 1 hodinu v teple vzejít (do dvojnásobného objemu).

V jiné míse smíchejte 1 kg mouky se solí a zbylým sušeným droždím. Přidejte vzešlý kvásek, pomalu přilévejte vlažnou vodu a s pomocí hnětače těsto zpracovávejte, dokud nebude pružné a hladké. Pak ho vyklopte na pomoučený vál a ještě asi 5 minut hněťte. Mísu vymažte olivovým olejem, těsto do ní vložte, zakryjte fólií a nechte 1–2 hodiny v teple kynout. Poté ho znovu propracujte, zapracujte do něj sekaný rozmarýn a olivový olej a těsto rozdělte na dva kusy. Ty vložte do pomoučených košíků nebo olivovým olejem vymazaných chlebových forem a opět nechte 1–2 hodiny kynout.

Pečte nejprve 15 minut v troubě vyhřáté na 230 °C, poté teplotu snižte na 180 °C a ještě 10 minut dopékejte. Vyjměte z trouby a kůrku chleba ihned potřete olivovým olejem.

 


Sýrový chlebíček se slaninou a olivami

Budete potřebovat

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 4 vejce
  • 50 ml olivového oleje
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 150 ml polotučného mléka
  • pepř
  • 200 g sýru ementál
  • 200 g anglické slaniny v celku
  • 200 g oliv bez pecky

Mouku smíchejte s kypřicím práškem, přidáme vejce rozšlehaná v mléce, bílé víno a olej a metličkou vyšlehejte těsto. Olivy nakrájejte na plátky, sýr nastrouhejte najemno, slaninu nakrájejte na malé kostičky. Vše postupně vmíchejte do těsta, ochuťte ho solí a pepřem a nalijte do formy na biskupský chlebíček vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 200 ºC asi 15 minut, pak teplotu snižte na 170 ºC a dopékejte dalších 30 minut.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek