Jahodové tiramisu

Dobrou chuť!

6 vajec

  • 120 g práškového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 50 ml jahodový likéru (sirupu)
  • 24 ks piškotů
  • 350 g jahod
  • špetka soli
  • Jahody opláchněte a nechte důkladně okapat. Asi 15 kusů si odložte na ozdobení. Zbylé jahody pokrájejte na menší kousky a odložte do lednice. V misce důkladně vyšlehejte žloutky s práškovým cukrem. Žloutkovou pěnu smíchejte s mascarpone a odložte do lednice. Z bílků a ze špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do mascarponového krému. Jahodový likér (nebo sirup) smíchejte s 50 ml vody. Polovinu piškotů krátce namočte do jahodového likéru a rozdělte do šesti dezertních pohárků nebo misek. Přidejte pokrájené jahody a pokryjte je mascarponovým krémem. Vrstvy zopakujte. Tiramisu ozdobte celými jahodami a aspoň na tři hodiny nechte chladit v ledničce.

     


    Text: mik; foto: Shutterstock a archiv

    Další články

    Tradiční recepty s uzeným

    Tradiční recepty s uzeným

    Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

    Celý článek

    Dózy pro radost

    Dózy pro radost

    Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

    Celý článek

    Posaďte se ke stolu

    Posaďte se ke stolu

    K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

    Celý článek

    Jahodové dortíky

    Jahodové dortíky

    Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


    Na těsto:

    • 250 g polohrubé mouky
    • 150 g moučkového cukru
    • špetka soli
    • 1 kypřicí prášek do pečiva
    • 2 vejce
    • 100 ml mléka
    • 100 ml oleje
    • 1 lžička vanilkového extraktu

    Na krém:

    • 400 g jahod
    • 1 balíček jahodového pudinku
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 150 g másla
    • 150 g moučkového cukru

    V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

    Přečtěte si

    Dům postavený z příběhů

    Dům postavený z příběhů

    www.chatar-chalupar.cz

    Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

    Nádobí na indukci

    Nádobí na indukci

    www.peknebydleni.cz

    Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.