Zimní zelenina

Nepřehlížejte kapustu či pórek, také z nich lze připravit báječné dobroty. zkuste je přidat do polévky, do slaného koláče, nebo si udělejte výborný teplý salát.


Salát z růžičkové kapusty s jablky

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4

Na salát:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 velké jablko
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička rozmarýnu

Na přípravu ořechů:

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1/4 šálku nasekaných ořechů

1 Rozehřejte máslo a olivový olej ve velké pánvi na mírném plameni, přidejte růžičkovou kapustu překrájenou na čtvrtiny a jablka nakrájená na tenké měsíčky. Osolte, opepřete, přidejte rozmarýn a nechte asi 8 minut za občasného promíchání opékat.

2 V jiné pánvi rozehřejte máslo, přidejte nasekané ořechy a cukr, míchejte a opékejte asi 2 minuty. Kapustu s jablky dejte na talíř, posypte kandovanými ořechy a servírujte.


Sýrový quiche s pórkem

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 25 ml vody
  • sůl

Na náplň:

  • 3 pórky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 vejce
  • 250 ml smetany (33%)
  • 100 g čedaru
  • sůl
  • pepř

1 Z mouky, másla, vejce, vody a špetky soli připravte hladké těsto a nechte ho aspoň 20 minut odležet v chladu. Poté těsto vyválejte a vložte do formy. Dno propíchejte vidličkou, přikryjte alobalem, nasypte na něj suché fazole či jinou luštěninu a pečte asi 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

2 Pórek nakrájený na kolečka opečte na pánvi na olivovém oleji do změknutí, osolte a opepřete. Ve velké míse rozšlehejte vejce se smetanou, osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný čedar. Připravený pórek rozložte na korpus, zalijte smetanou s vejci a pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.


Toskánská kapustová polévka

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 6

  • 500 g italské klobásy salsiccia
  • 3 brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 2 šálky nasekané kapusty
  • 350 ml hrnku smetany ke šlehání
  • 250 ml vody
  • sůl
  • pepř

1 Klobásu zbavenou střívek opečte nasucho na pánvi – asi 5 minut. Tuk z pánve slijte až na 1 lžíci, a na ní osmažte nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Osolte a opepřete. Cibuli přendejte do většího hrnce, přidejte nasekaný česnek a 1 až 2 minuty restujte spolu s cibulí.

2 Přilijte kuřecí vývar spolu s vodou a přiveďte k varu. Přidejte nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou. Pak vložte klobás a kapustu a vařte ještě asi 3 minuty. Nakonec pomalu přimíchejte smetanu, podle chuti dosolte a můžete podávat.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…