Tradiční sladké placky

Placky připravené z mouky nebo brambor, ochucené cukrem, tvarohem či sladkou zavařeninou, jsou oblíbené nejen v naší, ale i dalších světových kuchyních…

Jihomoravské patenty

Budete potřebovat

  • 750 g vařených brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • švestková povidla (nebo jinou zavařeninu podle chuti)
  • moučkový cukr
  • máslo
  • mletý mák

Den předem uvařené brambory nastrouhejte najemno. Přidejte špetku soli, vejce a mouku a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučněném vále z něj tvořte tenké placky, které pečte je na sucho na teflonové pánvi nebo na plotně z obou stran, až se na nich začnou tvořit hnědé puchýřky. Upečené placky potírejte z obou stran rozpuštěným máslem, skládejte je na sebe a udržujte v teple. Před podáváním je potřete povidly, stočte do ruličky, posypte moučkovým cukrem a mletým mákem a teplé podávejte.

 

 

Ukrajinské syrniky

Budete potřebovat

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíci zakysané smetany
  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • zavařeninu podle chuti

V míse smíchejte tvaroh, cukr, sůl, vejce, trochu smetany a mouku. Podle potřeby mouku přidávejte, dokud z těsta nejdou vytvarovat placky, které se na pomoučněné ruce nijak zvlášť nelepí a dají se přendat na pánev. V pánvi rozehřejte kousek másla a placky na něm osmahněte z obou stran dozlatova, trvá to jen chvilku. Pak je nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte je ještě horké se zakysanou smetanou a zavařeninou, například rybízovou.

 

Francouzské crêpes Suzette

Budete potřebovat

  • 250 ml polotučného mléka
  • 140 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • máslo na smažení

Na omáčku:

  • 2 pomeranče
  • máslo
  • cukr
  • pomerančový likér

Z mléka, mouky, vajec a špetky soli si připravte si těsto na palačinky a nechte ho aspoň 20 minut odstát. Mezitím připravte pomerančovou omáčku: 2 pomeranče oloupejte a kůru nakrájejte na nudličky. V pánvi rozpusťte máslo, zasypte ho cukrem a nechte rozpustit, až se vytvoří karamel. Zalijte šťávou ze dvou pomerančů, přidejte nakrájenou kůru a povařte. Na závěr přidejte kapku pomerančového likéru. Palačinky usmažte na másle a pak obalte v pomerančové omáčce. Dejte je na talíř, zalijte zbytkem omáčky a podávejte.

 

Krkonošské sejkory na sladko

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • 1 šálek hladké mouky
  • perník nebo perníkové koření
  • 1 lžíci medu
  • zakysanou smetanu
  • olej na smažení
  • trochu moučkového cukru na posypání
  • povidla

Den předem si brambory uvařte a necháme vystydnout. Druhý den je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte 2 vejce nastrouhaný perník nebo perníkové koření, med, hladkou mouku a dobře promíchejte. Vznikne těsto řidší konzistence. Pokud by bylo hustší, můžete ho zředit trochou mléka. Navlhčete si ruku a z těsta vytvarujte placky. Opékejte je na rozpálené pánvi na oleji z každé strany přibližně dvě minuty. Před podáváním je posypte moučkovým cukrem nebo nastrouhaným perníkem. Podávejte se zakysanou smetanou a povidly.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.