Tradiční sladké placky

Placky připravené z mouky nebo brambor, ochucené cukrem, tvarohem či sladkou zavařeninou, jsou oblíbené nejen v naší, ale i dalších světových kuchyních…

Jihomoravské patenty

Budete potřebovat

  • 750 g vařených brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • švestková povidla (nebo jinou zavařeninu podle chuti)
  • moučkový cukr
  • máslo
  • mletý mák

Den předem uvařené brambory nastrouhejte najemno. Přidejte špetku soli, vejce a mouku a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučněném vále z něj tvořte tenké placky, které pečte je na sucho na teflonové pánvi nebo na plotně z obou stran, až se na nich začnou tvořit hnědé puchýřky. Upečené placky potírejte z obou stran rozpuštěným máslem, skládejte je na sebe a udržujte v teple. Před podáváním je potřete povidly, stočte do ruličky, posypte moučkovým cukrem a mletým mákem a teplé podávejte.

 

 

Ukrajinské syrniky

Budete potřebovat

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíci zakysané smetany
  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • zavařeninu podle chuti

V míse smíchejte tvaroh, cukr, sůl, vejce, trochu smetany a mouku. Podle potřeby mouku přidávejte, dokud z těsta nejdou vytvarovat placky, které se na pomoučněné ruce nijak zvlášť nelepí a dají se přendat na pánev. V pánvi rozehřejte kousek másla a placky na něm osmahněte z obou stran dozlatova, trvá to jen chvilku. Pak je nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte je ještě horké se zakysanou smetanou a zavařeninou, například rybízovou.

 

Francouzské crêpes Suzette

Budete potřebovat

  • 250 ml polotučného mléka
  • 140 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • máslo na smažení

Na omáčku:

  • 2 pomeranče
  • máslo
  • cukr
  • pomerančový likér

Z mléka, mouky, vajec a špetky soli si připravte si těsto na palačinky a nechte ho aspoň 20 minut odstát. Mezitím připravte pomerančovou omáčku: 2 pomeranče oloupejte a kůru nakrájejte na nudličky. V pánvi rozpusťte máslo, zasypte ho cukrem a nechte rozpustit, až se vytvoří karamel. Zalijte šťávou ze dvou pomerančů, přidejte nakrájenou kůru a povařte. Na závěr přidejte kapku pomerančového likéru. Palačinky usmažte na másle a pak obalte v pomerančové omáčce. Dejte je na talíř, zalijte zbytkem omáčky a podávejte.

 

Krkonošské sejkory na sladko

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • 1 šálek hladké mouky
  • perník nebo perníkové koření
  • 1 lžíci medu
  • zakysanou smetanu
  • olej na smažení
  • trochu moučkového cukru na posypání
  • povidla

Den předem si brambory uvařte a necháme vystydnout. Druhý den je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte 2 vejce nastrouhaný perník nebo perníkové koření, med, hladkou mouku a dobře promíchejte. Vznikne těsto řidší konzistence. Pokud by bylo hustší, můžete ho zředit trochou mléka. Navlhčete si ruku a z těsta vytvarujte placky. Opékejte je na rozpálené pánvi na oleji z každé strany přibližně dvě minuty. Před podáváním je posypte moučkovým cukrem nebo nastrouhaným perníkem. Podávejte se zakysanou smetanou a povidly.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Magický rozmarýn

Magický rozmarýn

Můžete jej používat jako koření, ale patří také do lékárny. Upravuje trávení a podporuje činnost jater, proto se jím tradičně ochucují tučné a masité pokrmy.

Celý článek

Květiny pro slunné záhony

Květiny pro slunné záhony

Příliš mnoho slunce mnohým rostlinám nesvědčí. Pokud však vyberete druhy, které naopak takové místo vyžadují, získáte pěkné zákoutí, aniž byste o něj museli příliš pečovat.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.