Tradiční sladké placky

Placky připravené z mouky nebo brambor, ochucené cukrem, tvarohem či sladkou zavařeninou, jsou oblíbené nejen v naší, ale i dalších světových kuchyních…

Jihomoravské patenty

Budete potřebovat

  • 750 g vařených brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • švestková povidla (nebo jinou zavařeninu podle chuti)
  • moučkový cukr
  • máslo
  • mletý mák

Den předem uvařené brambory nastrouhejte najemno. Přidejte špetku soli, vejce a mouku a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučněném vále z něj tvořte tenké placky, které pečte je na sucho na teflonové pánvi nebo na plotně z obou stran, až se na nich začnou tvořit hnědé puchýřky. Upečené placky potírejte z obou stran rozpuštěným máslem, skládejte je na sebe a udržujte v teple. Před podáváním je potřete povidly, stočte do ruličky, posypte moučkovým cukrem a mletým mákem a teplé podávejte.

 

 

Ukrajinské syrniky

Budete potřebovat

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíci zakysané smetany
  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • zavařeninu podle chuti

V míse smíchejte tvaroh, cukr, sůl, vejce, trochu smetany a mouku. Podle potřeby mouku přidávejte, dokud z těsta nejdou vytvarovat placky, které se na pomoučněné ruce nijak zvlášť nelepí a dají se přendat na pánev. V pánvi rozehřejte kousek másla a placky na něm osmahněte z obou stran dozlatova, trvá to jen chvilku. Pak je nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte je ještě horké se zakysanou smetanou a zavařeninou, například rybízovou.

 

Francouzské crêpes Suzette

Budete potřebovat

  • 250 ml polotučného mléka
  • 140 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • máslo na smažení

Na omáčku:

  • 2 pomeranče
  • máslo
  • cukr
  • pomerančový likér

Z mléka, mouky, vajec a špetky soli si připravte si těsto na palačinky a nechte ho aspoň 20 minut odstát. Mezitím připravte pomerančovou omáčku: 2 pomeranče oloupejte a kůru nakrájejte na nudličky. V pánvi rozpusťte máslo, zasypte ho cukrem a nechte rozpustit, až se vytvoří karamel. Zalijte šťávou ze dvou pomerančů, přidejte nakrájenou kůru a povařte. Na závěr přidejte kapku pomerančového likéru. Palačinky usmažte na másle a pak obalte v pomerančové omáčce. Dejte je na talíř, zalijte zbytkem omáčky a podávejte.

 

Krkonošské sejkory na sladko

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • 1 šálek hladké mouky
  • perník nebo perníkové koření
  • 1 lžíci medu
  • zakysanou smetanu
  • olej na smažení
  • trochu moučkového cukru na posypání
  • povidla

Den předem si brambory uvařte a necháme vystydnout. Druhý den je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte 2 vejce nastrouhaný perník nebo perníkové koření, med, hladkou mouku a dobře promíchejte. Vznikne těsto řidší konzistence. Pokud by bylo hustší, můžete ho zředit trochou mléka. Navlhčete si ruku a z těsta vytvarujte placky. Opékejte je na rozpálené pánvi na oleji z každé strany přibližně dvě minuty. Před podáváním je posypte moučkovým cukrem nebo nastrouhaným perníkem. Podávejte se zakysanou smetanou a povidly.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.