Tradiční sladké placky

Placky připravené z mouky nebo brambor, ochucené cukrem, tvarohem či sladkou zavařeninou, jsou oblíbené nejen v naší, ale i dalších světových kuchyních…

Jihomoravské patenty

Budete potřebovat

  • 750 g vařených brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • švestková povidla (nebo jinou zavařeninu podle chuti)
  • moučkový cukr
  • máslo
  • mletý mák

Den předem uvařené brambory nastrouhejte najemno. Přidejte špetku soli, vejce a mouku a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučněném vále z něj tvořte tenké placky, které pečte je na sucho na teflonové pánvi nebo na plotně z obou stran, až se na nich začnou tvořit hnědé puchýřky. Upečené placky potírejte z obou stran rozpuštěným máslem, skládejte je na sebe a udržujte v teple. Před podáváním je potřete povidly, stočte do ruličky, posypte moučkovým cukrem a mletým mákem a teplé podávejte.

 

 

Ukrajinské syrniky

Budete potřebovat

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíci zakysané smetany
  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • zavařeninu podle chuti

V míse smíchejte tvaroh, cukr, sůl, vejce, trochu smetany a mouku. Podle potřeby mouku přidávejte, dokud z těsta nejdou vytvarovat placky, které se na pomoučněné ruce nijak zvlášť nelepí a dají se přendat na pánev. V pánvi rozehřejte kousek másla a placky na něm osmahněte z obou stran dozlatova, trvá to jen chvilku. Pak je nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte je ještě horké se zakysanou smetanou a zavařeninou, například rybízovou.

 

Francouzské crêpes Suzette

Budete potřebovat

  • 250 ml polotučného mléka
  • 140 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • máslo na smažení

Na omáčku:

  • 2 pomeranče
  • máslo
  • cukr
  • pomerančový likér

Z mléka, mouky, vajec a špetky soli si připravte si těsto na palačinky a nechte ho aspoň 20 minut odstát. Mezitím připravte pomerančovou omáčku: 2 pomeranče oloupejte a kůru nakrájejte na nudličky. V pánvi rozpusťte máslo, zasypte ho cukrem a nechte rozpustit, až se vytvoří karamel. Zalijte šťávou ze dvou pomerančů, přidejte nakrájenou kůru a povařte. Na závěr přidejte kapku pomerančového likéru. Palačinky usmažte na másle a pak obalte v pomerančové omáčce. Dejte je na talíř, zalijte zbytkem omáčky a podávejte.

 

Krkonošské sejkory na sladko

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • 1 šálek hladké mouky
  • perník nebo perníkové koření
  • 1 lžíci medu
  • zakysanou smetanu
  • olej na smažení
  • trochu moučkového cukru na posypání
  • povidla

Den předem si brambory uvařte a necháme vystydnout. Druhý den je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte 2 vejce nastrouhaný perník nebo perníkové koření, med, hladkou mouku a dobře promíchejte. Vznikne těsto řidší konzistence. Pokud by bylo hustší, můžete ho zředit trochou mléka. Navlhčete si ruku a z těsta vytvarujte placky. Opékejte je na rozpálené pánvi na oleji z každé strany přibližně dvě minuty. Před podáváním je posypte moučkovým cukrem nebo nastrouhaným perníkem. Podávejte se zakysanou smetanou a povidly.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek