Zázračné kopřivy

Kromě vitaminů C a B obsahují kopřivy chlorofyl, důležité minerály, a dokonce i serotonin, který stimuluje dobrou náladu. Jsou proto ideálním pomocníkem pro jarní restart organizmu.

Čaj z čerstvých kopřiv

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 1

  • 1 hrst kopřiv
  • 4 plátky zázvoru
  • citronová šťáva
  • 1 lžička medu
  • 250 ml vody

 

1 Z čerstvých kopřiv otrhejte listy, opláchněte je a zalijte vroucí vodou. Přidejte plátky zázvoru a nechte louhovat 15 minut.

2 Poté čaj ochuťte citronem a medem a můžete ho pít. Doporučená dávka pro jarní kúru je 2 šálky denně po dobu 14 dnů.

 

 

Kopřivová limonáda

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4

  • 1 l vody nebo minerálky
  • 5 hrstí kopřiv
  • 2 citrony
  • 1 lžíce medu

 

1 Kopřivy rozmixujte s 1 litrem vody nebo minerálky.

2 Přeceďte, přidejte med a citronovou šťávu.

 

 

Kopřivové smoothie

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 2

  • 1 hrst kopřivy
  • 300 ml vody
  • 2 kiwi
  • 1 banán
  • med
  • 1 lžíce citronové šťávy

 

1 Opláchnuté kopřivy rozmixujte s oloupaným kiwi, banánem, lžící citronové šťávy a 300 ml vody.

2 Podle chuti přidejte med a znovu krátce rozmixujte. Smoothie neskladujte, vypijte ho čerstvé.

 

 

Kopřivový sirup

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 2

  • 10 hrstí mladých kopřiv
  • 1 l vody
  • 3 citrony
  • 750 g cukru

1 Omyté kopřivy trochu pomačkejte, dejte do větší nádoby, přidejte na kolečka nakrájené citrony a nechte 24 hodin macerovat.

2 Poté macerát sceďte, přidejte cukr a sirup svařte. Přelijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v chladu.

 


Další články

Tradiční recepty s uzeným

Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Celý článek

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.