Bylinkové sirupy

Můžete si z nich připravit osvěžující letní nápoj, nebo si je přidat do horkého čaje, když vás trápí nachlazení. Nad domácí sirupy zkrátka není!

Mařinkový sirup

  • 100 g čerstvých lístků mařinky vonné (svízele vonného)
  • 1 l vody
  • 1,6 kg cukru
  • 4 g kyseliny citronové

 

Za horka rozpusťte v 1 litru vody 1,6 kg cukru a 4 g kyseliny citronové. Po úplném rozpuštění cukru přidejte za mírného varu k roztoku 100 g čerstvých lístků mařinky vonné. Směs nechte jen krátce povařit, pak ji přikryjte pokličkou a nechte 1 hodinu vychladnout a ustát. Potom sirup přefiltrujte přes plátno a naplňte do lahví. Ty hned zazátkujte a uchovávejte na chladnějším místě.

 


Mařinka vonná neboli svízel vonný má silný uklidňující účinek, proto se užívá při nespavosti, přepracování, bušení srdce, hysterii či menstruačních potížích nervového původu.

 

 

Pampeliškový sirup

  • 1 l vody
  • 200 čerstvých nezavadlých pampeliškových květů
  • 1 citron
  • 1 kg cukru

 

Do 1 litru vody nasypte asi 200 pampeliškových květů, přidejte 1 středně velký, na menší díly rozkrájený citron i s kůrou. Směs 10 minut povařte a potom ji nechte stát v klidu 24 hodin při pokojové teplotě. Po této době šťávu sceďte a zahřejte do mírného varu. Za neustálého míchání rozpusťte ve vroucí šťávě 1 kg cukru. Pak nechte vařit ještě 15 až 20 minut, až natolik zhoustne, že získá konzistenci podobnou medu. Naplňte do menších skleniček s uzávěrem a uchovávejte na chladném a temném místě.

 


Pampeliška (smetánka) lékařská obsahuje vitaminy A, B, C, D a E, minerály draslík, vápník, železo, zinek a hořčík, pomáhá čistit organismus, povzbuzuje imunitu.

 

 

Fialkový sirup

  • 50 až 100 g čerstvých fialkových květů (violka vonná)
  • 1 l vody
  • 800 g cukru

 

Květy fialek nechte 24 hodin máčet ve vodě pod pokličkou na teplejším místě. Pak vodu sceďte a květy mírným tlakem vylisujte. Vylisovanou šťávu i vodu z květů slijte dohromady a zahřejte na 70 – 75 °C. Přidejte cukr a nechte důkladně rozpustit. Pak naplňte do lahví, uchovávejte v chladu.

 


Sirup se doporučuje k přípravě celkově osvěžujícího nápoje, který zmírňuje bolesti v krku vzniklé z nachlazení.

 

 

Kosmaticový sirup

  • 4 květenství bezu černého (kosmatice)
  • 3 litry vody
  • cukr
  • kyselina citronová

 

Květy bezu nechte vyluhovat ve 3 litrech mírně vroucí vody po dobu 30 minut. Vodu během varu doplňujte. Pak roztok přefiltrujte přes plátno a přidejte na 1 litr šťávy 700 g cukru a 5 g kyseliny citronové. Nechte cukr rozpustit a povařte ještě 10 minut. Mírně vychladlý sirup naplňte do lahví.

 


Sirup pomáhá proti kašli, horečce, nachlazení, zánětech dutin a působí mírně potopudně. Podporuje imunitu.

 

 

Sirup z reveně a růžových květů

  • 1 kg mladých reveňových (rebarborových) řapíků
  • 750 g cukru
  • květní plátky ze 7 až 10 červených a silně aromatických růží

 

Řapíky reveně oloupejte, rozkrájejte a 20 minut povařte za současného roztírání, aby se z nich uvolnilo co nejvíce šťávy. Roztok pak přeceďte a řapíky vylisujte. Ke šťávě přidejte cukr a růžové plátky. Směs pomalu zahřejte a při opatrném míchání udržujte teplotu na 85–90 °C po dobu 15 minut. Nakonec sirup přeceďte a za horka naplňte do lahví.

 


Tento sirup má jemnou vůni a delikátní chuť. Studený nápoj osvěžuje, horký pomáhá léčit nachlazení.

 

 

Šípkový sirup

  • 1 kg zralých kvalitních šípků
  • 2 litry vody
  • 1,5 kg cukru

 

Šípky rozdrťte, zalijte ½ až ¾ celkové dávky vody, rychle uveďte do varu a vařte 10 minut. Roztok nejprve přeceďte a pak přefiltrujte přes plátýnko. Na zbylé šípky nalijte zbývající vodu a znovu vařte po dobu 10 minut. Opět přeceďte a přefiltrujte a obě tekutiny slijte dohromady. V odvaru rozpusťte cukr a pak naplňte do lahví.

 


Je drahocenným a uznávaným zdrojem vitaminu C – lžička sirupu denně pokryje denní potřebu tohoto vitaminu.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Tradiční recepty s uzeným

Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Celý článek

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.