Křehká síla ředkviček

Dopřejte si jejich příjemně štiplavou chuť, díky níž blahodárně působí na naše zažívání. Pomáhají i při nachlazení a obsahují řadu vitaminů a dalších prospěšných látek.

Salát s ředkvičkami, špenátem a uzeným lososem

  • 500 g špenátových listů
  • 1 svazek ředkviček
  • 150 g uzeného lososa
  • 200 g zeleného hrášku
  • čerstvě mletý pepř
  • 6 lžic oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • sůl

Špenátové listy omyjte a osušte. Očištěné ředkvičky nakrájejte na plátky. Uzeného lososa pokrájejte nebo natrhejte na menší kousky. V míse promíchejte špenátové listy s ředkvičkami, poklaďte kousky lososa a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Salát podávejte přelitý dresinkem připraveným z oleje, citronové šťávy a špetky soli.

 


Okroška – studená polévka

  • 1 salátová okurka
  • 1svazek jarní cibule
  • l 1 kefíru
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 2 svazky ředkviček
  • 200 g šunky
  • 3 polévkové lžíce majonézy
  • 4 brambory
  • 6 vajec
  • ocet
  • sůl
  • pepř podle chuti

Vejce uvařte v osolené vodě natvrdo. Nechte je vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ředkvičky očistěte a nakrájejte, šunku také nakrájejte na kostičky. Mléko rozšlehejte s majonézou a přidejte trochu vody. Brambory oloupejte, uvařte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte vejce, brambory, okurku, cibuli, šunku a ředkvičky. Vše zalijte připraveným kefírem, přidejte sůl, pepř, ocet a nakrájený kopr. Polévku nechte vychladit v lednici.

 


Bramborovo-ředkvičkový salát

  • 600 g salátových brambor
  • 2 svazečky ředkviček
  • 1 cibule
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 lžičky jablečného octa
  • nasekaný svazek pažitky
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Brambory uvařte ve slupce a zchladlé oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli nakrájejte nadrobno, ředkvičky očistěte a pokrájejte na plátky. Smetanu ochuťte jablečným octem, čerstvě mletým bílým pepřem a solí. Ve větší míse smíchejte brambory, cibuli a ředkvičky a promíchejte se zálivkou. Pažitku nasekejte nadrobno a přidejte do salátu.

 


Nakládané ředkvičky

  • 500 g ředkviček
  • 0,5 l vody
  • 200 ml vinného octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky tymiánu
  • 6 kuliček celého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • kousek křenu

Čistě oprané ředkvičky povařte do měkka v mírně osolené vodě, vodu slijte a nechte v sítku okapat. Z uvedených surovin kromě křenu a ředkviček uvařte nálev. Na dno každé sklenice dejte kolečko křenu, narovnejte ředkvičky a zalijte vařícím nálevem. Horké důkladně uzavřete víčky, ale nezavařujte, jen nechte vychladnout. Uložte na chladné místo.

 


Ředkvičky na másle

  • 1 svazek ředkviček
  • 1 lžíce másla
  • sůl podle chuti

Na mírném plameni rozpusťte máslo, osolte a přidejte na dílky pokrájené ředkvičky. Restujte 10 minut. Přidejte plamen a restujte dalších asi 5 minut, než ředkvičky zhnědnou. Získáme tak uvnitř měkkou a na povrchu křupavou dobrotu, vhodnou například jako přílohu k masu.

 


Cottage sýr s ředkvičkami

  • 2 stroužky česneku
  • 250 g sýru cottage
  • sůl
  • 1 svazek čerstvých ředkviček
  • čerstvá pažitka na posypání

Česnek prolisujte a vmíchejte do cottage sýra. Podle chuti dosolte. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na středně silné plátky. Na čerstvé pečivo namažte utřený cottage sýr s česnekem a poklaďte jej ředkvičkami. Nakonec posypejte nadrobno nakrájenou pažitkou. Podávejte jako chutnou a zdravou svačinku nebo lehkou večeři.

 


Jarní salát s okurkou a ředkvičkou

  • 1/2 menší hlávky zelí
  • 1 okurka
  • 2 svazky ředkviček
  • zelená petrželka
  • sůl
  • olej
  • citronová šťáva
  • mletý bílý pep
  • cukr podle chuti

Zelí nakrájejte na jemné nudličky a dejte do mísy. Přidejte nakrájenou okurku, ředkvičky na kolečka a nasekanou petrželku. Dochuťte solí, olejem, citronovou šťávou, cukrem a mletým bílým pepřem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Jak poznat zdravé sazenice

Jak poznat zdravé sazenice

Pro úspěšné pěstování je důležité umět poznat zdravé sazenice. Poradíme vám, jak na to, a jak se sadbou správně zacházet, abyste se za několik týdnů dočkali úrody zeleniny i barevných květů letniček.

Celý článek

Třikrát králičí

Třikrát králičí

Králičí maso je dietní a snadno stravitelné. Můžete si ho například upéct na česneku nebo podusit na zelenině. Vyberte si z našich vyzkoušených receptů.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.