Křehká síla ředkviček

Dopřejte si jejich příjemně štiplavou chuť, díky níž blahodárně působí na naše zažívání. Pomáhají i při nachlazení a obsahují řadu vitaminů a dalších prospěšných látek.

Salát s ředkvičkami, špenátem a uzeným lososem

  • 500 g špenátových listů
  • 1 svazek ředkviček
  • 150 g uzeného lososa
  • 200 g zeleného hrášku
  • čerstvě mletý pepř
  • 6 lžic oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • sůl

Špenátové listy omyjte a osušte. Očištěné ředkvičky nakrájejte na plátky. Uzeného lososa pokrájejte nebo natrhejte na menší kousky. V míse promíchejte špenátové listy s ředkvičkami, poklaďte kousky lososa a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Salát podávejte přelitý dresinkem připraveným z oleje, citronové šťávy a špetky soli.

 


Okroška – studená polévka

  • 1 salátová okurka
  • 1svazek jarní cibule
  • l 1 kefíru
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 2 svazky ředkviček
  • 200 g šunky
  • 3 polévkové lžíce majonézy
  • 4 brambory
  • 6 vajec
  • ocet
  • sůl
  • pepř podle chuti

Vejce uvařte v osolené vodě natvrdo. Nechte je vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ředkvičky očistěte a nakrájejte, šunku také nakrájejte na kostičky. Mléko rozšlehejte s majonézou a přidejte trochu vody. Brambory oloupejte, uvařte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte vejce, brambory, okurku, cibuli, šunku a ředkvičky. Vše zalijte připraveným kefírem, přidejte sůl, pepř, ocet a nakrájený kopr. Polévku nechte vychladit v lednici.

 


Bramborovo-ředkvičkový salát

  • 600 g salátových brambor
  • 2 svazečky ředkviček
  • 1 cibule
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 lžičky jablečného octa
  • nasekaný svazek pažitky
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Brambory uvařte ve slupce a zchladlé oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli nakrájejte nadrobno, ředkvičky očistěte a pokrájejte na plátky. Smetanu ochuťte jablečným octem, čerstvě mletým bílým pepřem a solí. Ve větší míse smíchejte brambory, cibuli a ředkvičky a promíchejte se zálivkou. Pažitku nasekejte nadrobno a přidejte do salátu.

 


Nakládané ředkvičky

  • 500 g ředkviček
  • 0,5 l vody
  • 200 ml vinného octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky tymiánu
  • 6 kuliček celého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • kousek křenu

Čistě oprané ředkvičky povařte do měkka v mírně osolené vodě, vodu slijte a nechte v sítku okapat. Z uvedených surovin kromě křenu a ředkviček uvařte nálev. Na dno každé sklenice dejte kolečko křenu, narovnejte ředkvičky a zalijte vařícím nálevem. Horké důkladně uzavřete víčky, ale nezavařujte, jen nechte vychladnout. Uložte na chladné místo.

 


Ředkvičky na másle

  • 1 svazek ředkviček
  • 1 lžíce másla
  • sůl podle chuti

Na mírném plameni rozpusťte máslo, osolte a přidejte na dílky pokrájené ředkvičky. Restujte 10 minut. Přidejte plamen a restujte dalších asi 5 minut, než ředkvičky zhnědnou. Získáme tak uvnitř měkkou a na povrchu křupavou dobrotu, vhodnou například jako přílohu k masu.

 


Cottage sýr s ředkvičkami

  • 2 stroužky česneku
  • 250 g sýru cottage
  • sůl
  • 1 svazek čerstvých ředkviček
  • čerstvá pažitka na posypání

Česnek prolisujte a vmíchejte do cottage sýra. Podle chuti dosolte. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na středně silné plátky. Na čerstvé pečivo namažte utřený cottage sýr s česnekem a poklaďte jej ředkvičkami. Nakonec posypejte nadrobno nakrájenou pažitkou. Podávejte jako chutnou a zdravou svačinku nebo lehkou večeři.

 


Jarní salát s okurkou a ředkvičkou

  • 1/2 menší hlávky zelí
  • 1 okurka
  • 2 svazky ředkviček
  • zelená petrželka
  • sůl
  • olej
  • citronová šťáva
  • mletý bílý pep
  • cukr podle chuti

Zelí nakrájejte na jemné nudličky a dejte do mísy. Přidejte nakrájenou okurku, ředkvičky na kolečka a nasekanou petrželku. Dochuťte solí, olejem, citronovou šťávou, cukrem a mletým bílým pepřem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Oblíbené mleté maso

Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Celý článek

Švestkové mlsání

Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Celý článek

Přečtěte si