Domází pizza

Patříte mezi milovníky italské kuchyně a nejraději si pochutnáváte na pizze? Upečte si ji doma. Je to jednodušší, než si možná myslíte.

Základní těsto na pizzu

Na 4 pizzy:

  • 1 kg hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kostka droždí
  • 500 ml vlažné vody
  • sůl

Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě, smíchejte ho s hladkou moukou, olivovým olejem a špetkou soli. Vypracujte hladké těsto, rozdělte ho na čtyři bochánky, zabalte do folie a nechte alespoň 12 hodin odležet v lednici. Pak každý bochánek rozválejte do kruhového tvaru pizzy.


Pizza prosciutto – s parmskou šunkou

  • Základní těsto na pizzu
  • olivový olej
  • 600 g rajčat
  • 100 g parmské šunky
  • 250 g mozzarelly
  • 3 svazky rukoly
  • 25 g parmazánu

Troubu předehřejte na 220 °C. Rozválené těsto ve tvaru pizzy potřete olivovým olejem a naskládejte na něj nakrájená rajčata, plátky mozzarelly, parmskou šunku a část parmazánu nastrouhaného na hoblinky. Pečte v předehřáté troubě přibližně 7–10 minut, dokud kraje nezezlátnou a sýr se nerozteče. Vyjměte z trouby a dozdobte pizzu čerstvou rukolou a zbylými hoblinkami parmazánu. Povrch pizzy můžete ještě pokapat olivovým olejem a lehce opepřit čerstvě mletým černým pepřem.


Pizza capricciosa – s žampiony a artyčoky

  • Základní těsto na pizzu

na omáčku:

  • 500 g rajčat nebo drcená rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
na obložení:

  • 150 g mozzarelly nakrájené na plátky
  • 100 g vepřové šunky od kosti
  • 5–6 žampionů nakrájených na plátky
  • 3–4 nakládané artyčoky, nakrájené
  • černé olivy

Připravte si rajčatovou omáčku: rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte a dejte vařit, aby se rozvařila. Nechte zchladnout, přidejte prolisovaný česnek, olivový olej a podle chuti sůl. Troubu předehřejte na 220 °C. Připravené těsto potřete rajčatovou omáčkou, poklaďte šunkou, mozzarellou, žampiony a artyčoky. Nakonec dejte na pizzu olivy a dejte do trouby. Pečte asi 12 minut dozlatova.


Pizza Napoletana – s bazalkou a ančovičkami

  • Základní těsto na pizzu
  • 300 g loupaných rajčat v plechovce
  • 300 g mozzarelly
  • pár lístků bazalky
  • 6 ančoviček
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • olivový olej extra virgin

Troubu předehřejte na 220 °C. Loupaná rajčata rozmixujte a ochuťte solí, kapkou olivového oleje a lžící cukru. Těsto na pizzu potřete rajčatovou směsí, ozdobte plátky mozzarelly a lístky bazalky. Navrch přidejte filátka ančoviček. Zakápněte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě dozlatova.


Pizza quattro formaggi- se čtyřmi druhy sýra

  • Základní těsto na pizzu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 125 g mozzarelly
  • 100–150 g sýra gruyère nebo ementálu
  • 100 g gorgonzoly
  • 25 g parmazánu

Troubu předehřejte na 220 °C. Olej promíchejte v mističce s utřeným česnekem. Těsto na pizzu potřete česnekovým olejem a navrch rozdělte mozzarellu, jeden ze sýrů gruyère či ementál a gorgonzolu. Pečte 15–20 minut, poté pizzu posypte parmazánem a ihned podávejte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Kaktusy, které přežijí i mráz

Kaktusy, které přežijí i mráz

Téměř v každé zahradě se najdou horká a suchá místa, kde se trvalkám ani letničkám moc nedaří. Proč sem tedy nevysadit rostliny, které mají takové klima rády? Například kaktusy!

Celý článek