Zářivé meruňky

Milujete babiččiny meruňkové knedlíky, koláč nebo domácí džem? Zkuste tentokrát kromě osvědčených receptů vyzkoušet i něco nového. Uvidíte, že si pochutnáte.


Mandlový koláč s meruňkami

Budete potřebovat

Na náplň:

  • 100 g loupaných mandlí
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g cukru + 4 lžíce na posypání
  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • 1 kg meruněk
  • 50 g mandlových lupínků
  • moučkový cukr

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 110 g moučkového cukru
  • 110 g vychlazeného másla
  • 1 vejce

Nejdříve si připravte těsto. Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte nasekané studené máslo a s pomocí robota vytvořte drobenku. Pak přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do igelitového sáčku a dejte aspoň na 30 minut vychladit do lednice. Pak ho rozválejte dokulata a vložte do koláčové formy. Dejte opět vychladit. Omyté meruňky přepulte, vypeckujte, posypte 4 lžícemi cukru a nechte 30 minut marinovat.

Loupané mandle umelte najemno, přidejte mouku, cukr, máslo a vejce a vyšlehejte krém. Také ho dejte vychladit do lednice. troubu předehřejte na 180 °C.

Vychlazenou náplň rozetřete na připravené těsto, poklaďte meruňkami řezem nahoru, dejte do trouby a pečte 30 minut. Pak vršek koláče posypte mandlovými lupínky a vraťte na 30 minut do trouby. Upečený koláč nechte vychladnout a před servírováním posypte moučkovým cukrem.

 

 


Tvarohové knedlíky s meruňkami

Budete potřebovat

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • vanilkový extrakt
  • nastrouhanou kůru z 1/2 citronu
  • nastrouhanou kůru z 1/2 pomeranče
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 50 g strouhanky
  • 15 g hrubé mouky
  • čerstvé meruňky

Na posyp a přelití:

  • 60 g strouhanky
  • 100 g másla
  • moučkový cukr

Meruňky omyjte, rozpulte a vypeckujte. V míse dobře prohněťte tvaroh, cukr, vejce, vanilku a citronovou kůru. Postupně zapracujte máslo, strouhanku a mouku. Těsto nechte 20 minut odpočinout v chladu a pak z něj odtrhávejte kousky, tvarujte z nich placičky a balte do nich půlky meruněk. Připravené knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch. Pak je vyjměte a nechte okapat. V hlubší pánvi rozehřejte máslo, osmažte na něm strouhanku a pomerančovou kůru a knedlíky ve směsi obalte nebo je jí přelijte. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.

 

 


Rýžový pudink s meruňkami

Budete potřebovat:

  • 200 g rýže
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 3 lžíce cukru
  • 100 ml vody
  • čerstvé meruňky

Na karamel:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce třtinového cukru

V kastrůlku smíchejte rýži, smetanu, kokosové mléko, strouhaný kokos a cukr. Směs zalijte vroucí vodou a přiveďte k varu. Na mírném plameni vařte 10 až 12 minut, dokud rýže nebude měkká a nevsákne veškerou tekutinu. Pudink podávejte s čerstvými meruňkami. Můžete je také nejdřív zkaramelizovat – na pánvi rozpusťte máslo a přidejte nakrájené meruňky. Posypte je třtinovým cukrem a nechte zkaramelizovat.

 

 


Meruňkový džem s rumem

Budete potřebovat

  • 1,5 kg dobře vyzrálých meruněk
  • 800 g cukru (podle zralosti ovoce)
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 8 lžic hnědého rumu

Pokrájené zralé meruňky dejte do hrnce, zasypte cukrem a kyselinou citronovou, promíchejte a nechte asi 15 minut odstát. Když pustí šťávu, zahřejte je a přiveďte za stálého promíchání k varu. Poté je zvolna vařte do úplného změknutí. Když má džem požadovanou hustotu, přidejte do něj rum. Dělejte to pomalu, po lžících, aby džem nevystříkl. Ještě chvíli povařte a naplňte ho horký do čistých suchých skleniček. Pevně je uzavřete a na chvíli otočte dnem vzhůru, aby se víčka chytla.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Originální kytičkové náušnice

Originální kytičkové náušnice

Vytvořte si originální háčkovaný šperk. Uháčkovat kytičku zvládne i úplný začátečník a proměnit ji v náušnici, je otázkou chvilky. Radost pak může dělat vám nebo vašim blízkým.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek