Zapečte to v troubě!
Papriky plněné žampiony a kozím sýrem
Doba přípravy: 60 minut * Počet porcí: 4
- 4 větší sladké papriky
- 100 g rýže
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci olivového oleje
- 150 g žampionů
- 1 lžičku kmín
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 200 g měkkého kozího sýra
- hrst čerstvé petrželky
- 100 g polotvrdého sýra (čedar, gouda, eidam apod.)
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Rýži uvařte v osolené vodě na skus a sceďte. Mezitím si připravte papriky – podélně je přepulte, očistěte a zbavte semínek.
2 Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno, žampiony na menší kostičky.
3 Na pánvi zpěňte na olivovém oleji cibulku a česnek a přidejte žampiony. Osolte, opepřete, přidejte kmín a poduste do změknutí.
4 Podušené žampiony přendejte do mísy, přidejte uvařenou rýži, kozí sýr, nasekanou čerstvou petrželku a promíchejte.
5 Papriky naplňte připravenou směsí, posypte strouhaným čedarem a dejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 10–15 minut do změknutí paprik. Podávejte teplé s rajčatovým dipem a čerstvým pečivem.
Rajčatový dip
200 ml rajčatového protlaku smíchejte s 50 ml pikantního kečupu, najemno nasekanou feferonkou a 2 stroužky utřeného česneku. Podle chuti oslaďte a osolte.
Tradiční provensálské ratatouille
Doba přípravy: 80 minut * Počet porcí: 4
- 250 g konzervovaných rajčat
- 1 lžíce olivového oleje + na vymazání
- 1 drcený stroužek česneku
- hrst čerstvé bazalky
- 1 lžičku sušených provensálských bylinek
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 menší cukety
- 2 menší lilky
- 4 rajčata
- 1 středně velká červená cibule
1 Troubu předehřejte na 175 °C. Pekáček o velikosti 15 x 22 cm vymažte olivovým olejem.
2 V misce smíchejte konzervovaná rajčata a lžíci olivového oleje, přidejte drcený česnek, najemno nasekanou bazalku a provensálské bylinky, osolte a opepřete.
3 Připravenou omáčku nalijte do pekáčku a rovnoměrně rozetřete. Cukety, lilek, rajčata a cibuli nakrájejte na plátky.
4 Nakrájenou zeleninu skládejte těsně vedle sebe do řádků do misky tak, aby se jednotlivé druhy víceméně pravidelně střídaly.
5 Pekáček vložte do trouby a nechte asi 60 minut zapékat, dokud není zelenina měkká.
Lilek zapečený s mletým masem a quinoou
Doba přípravy: 80 minut * Počet porcí: 4
- 50 g quinoy
- 125 ml
- 2 středně velké lilky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- 2 šalotky
- 250 g mletého masa
- 1 menší sladká paprika
- pepř
- 250 g konzervovaných rajčat
- hrst čerstvých bylinek (petrželka, bazalka, máta)
- zakysaná smetana k podávání
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Quinou důkladně propláchněte vodou, dejte do hrnce a zalijte vodou. Osolte, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut, dokud se voda nevyvaří a quinoa není měkká.
2 Mezitím podélně rozkrojte lilky a vnitřek opatrně vydlabejte. Položte je na plech potažený pečicím papírem, osolte, pokapejte 1 lžící olivového oleje a dejte na 20 minut do trouby zapéct.
3 Ve větší pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, zpěňte na ní najemno nasekanou šalotku, přidejte mleté maso, papriku nakrájenou na drobné kostičky, podle chuti osolte a opepřete a opékejte asi 5 minut.
4 Přidejte konzervovaná rajčata, uvařenou quinou, nasekané čerstvé bylinky, osolte a opepřete.
5 Po 20 minutách pečení vyjměte lilky z trouby a snižte teplotu na 175 °C. Lilky naplňte připravenou směsí a vraťte do trouby ještě na 10 minut zapéct. Podávejte teplé, pokapané zakysanou smetanou a posypané čerstvými bylinkami.
Tip
Quinoa je velmi zdravá a neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro celiaky. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou. Místo quinoy ale můžete v receptu použít i kuskus nebo rýži.
Cuketový koláč s rajčaty a bylinkami
Doba přípravy: 60 minut * Počet porcí: 4
- 1 balení listového těsta
- 250 g strouhaného parmazánu
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 1 lžičku nasekané pažitky
- 2 lžičky nasekaného oregana
- 1 rozdrcený stroužek česneku
- 1 větší cuketa nakrájená na plátky
- 2 rajčata nakrájená na plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 vejce
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- sůl
- čerstvě mletý pepř
1 Troubu předehřejte na 190 °C. Listové těsto rozložte do koláčové formy s vyšším okrajem.
2 V misce smíchejte strouhaný parmazán s nasekanými bylinkami a drceným česnekem.
3 Třetinu parmazánové směsi odložte stranou. Část zbylého parmazánu s bylinkami rovnoměrně nasypte na těsto ve formě. Plátky cukety rozložte na směs a mírně je osolte (nemusíte to přehánět, parmazán je slaný) a opepřete. Posypte je parmazánovou směsí, poklaďte další cuketou, osolte a opepřete. Takto pokračujte, dokud nevypotřebujete veškerý ochucený parmazán (kromě odložené třetiny) a cuketu.
4 Navrch koláče rozložte plátky rajčat. Vejce rozšlehejte se smetanou a nalijte je rovnoměrně na koláč. Nakonec vše posypte zbývající třetinou parmazánu s bylinkami.
5 Vložte koláč do trouby a pečte 35–40 minut dozlatova. Poté ho nechte 5 minut vychladnout a podávejte.
Letní zapečené těstoviny
Doba přípravy: 60 minut * Počet porcí: 4
- 1 balení těstovin (například tagliatelle, fettucine, farfalle apod.)
- 200 g cherry rajčátek
- 1 menší cuketa
- 1 sladká paprika
- 1 červená cibule
- 1 lžíce oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 400 g smetany
- 200 g ricotty
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžíce čerstvé bazalky
- 75 g parmazánu
1 Těstoviny uvařte na skus v osolené vodě. Troubu předehřejte na 200 °C.
2 Rajčátka přepulte, cuketu nakrájejte na půlkolečka, papriku zbavte semen a nakrájejte na čtverečky nebo proužky, cibuli na tenká půlkolečka.
3 Olejem vymažte misku na zapékání, dejte do ní uvařené těstoviny a zeleninu a promíchejte. Podle chuti přisolte a opepřete.
4 V misce utřete ricottu se smetanou a prolisovaným česnekem, přisolte a rovnoměrně nalijte na těstovinovou směs v pekáčku. Posypte nasekanou pažitkou, bazalkou a strouhaným parmazánem. Dejte do trouby na 45 minut zapéct.
Gratinovaný květák s brokolicí
Doba přípravy: 50 minut * Počet porcí: 4
- 1 květák
- 1 brokolice
- sůl
- 1 lžíce másla
- 500 g smetany na vaření
- 250 g strouhaného polotvrdého sýra (gouda, eidam, čedar apod.)
- špetka muškátového oříšku
- čerstvě mletý pepř
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Květák a brokolici rozeberte na růžičky a povařte asi 10 minut v osolené vodě do poloměkka. Potom ji sceďte a dejte do zapékací misky vymazané máslem.
2 Smetanu smíchejte s nastrouhaným sýrem a okořeňte špetkou mletého muškátového oříšku a čerstvě mletým pepřem. Nalijte ji na květák a brokolici v pekáčku.
3 Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. Podávejte s čerstvou zeleninou, případně s plátkem pečiva.