Zapečte to v troubě!

Nechce se vám trávit pěkný letní večer u plotny? Vyberte si ze svých oblíbených druhů letní zeleniny a dejte prostor troubě, aby část práce udělala za vás.

Papriky plněné žampiony a kozím sýrem

Doba přípravy: 60 minut * Počet porcí: 4

  • 4 větší sladké papriky
  • 100 g rýže
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 150 g žampionů
  • 1 lžičku kmín
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 200 g měkkého kozího sýra
  • hrst čerstvé petrželky
  • 100 g polotvrdého sýra (čedar, gouda, eidam apod.)

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Rýži uvařte v osolené vodě na skus a sceďte. Mezitím si připravte papriky – podélně je přepulte, očistěte a zbavte semínek.

2 Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno, žampiony na menší kostičky.

3 Na pánvi zpěňte na olivovém oleji cibulku a česnek a přidejte žampiony. Osolte, opepřete, přidejte kmín a poduste do změknutí.

4 Podušené žampiony přendejte do mísy, přidejte uvařenou rýži, kozí sýr, nasekanou čerstvou petrželku a promíchejte.

5 Papriky naplňte připravenou směsí, posypte strouhaným čedarem a dejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 10–15 minut do změknutí paprik. Podávejte teplé s rajčatovým dipem a čerstvým pečivem.

 


Rajčatový dip

200 ml rajčatového protlaku smíchejte s 50 ml pikantního kečupu, najemno nasekanou feferonkou a 2 stroužky utřeného česneku. Podle chuti oslaďte a osolte.



Tradiční provensálské ratatouille

Doba přípravy: 80 minut * Počet porcí: 4

  • 250 g konzervovaných rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje + na vymazání
  • 1 drcený stroužek česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžičku sušených provensálských bylinek
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 menší cukety
  • 2 menší lilky
  • 4 rajčata
  • 1 středně velká červená cibule

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Pekáček o velikosti 15 x 22 cm vymažte olivovým olejem.

2 V misce smíchejte konzervovaná rajčata a lžíci olivového oleje, přidejte drcený česnek, najemno nasekanou bazalku a provensálské bylinky, osolte a opepřete.

3 Připravenou omáčku nalijte do pekáčku a rovnoměrně rozetřete. Cukety, lilek, rajčata a cibuli nakrájejte na plátky.

4 Nakrájenou zeleninu skládejte těsně vedle sebe do řádků do misky tak, aby se jednotlivé druhy víceméně pravidelně střídaly.

5 Pekáček vložte do trouby a nechte asi 60 minut zapékat, dokud není zelenina měkká.

 


Lilek zapečený s mletým masem a quinoou

Doba přípravy: 80 minut * Počet porcí: 4

  • 50 g quinoy
  • 125 ml
  • 2 středně velké lilky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 2 šalotky
  • 250 g mletého masa
  • 1 menší sladká paprika
  • pepř
  • 250 g konzervovaných rajčat
  • hrst čerstvých bylinek (petrželka, bazalka, máta)
  • zakysaná smetana k podávání

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Quinou důkladně propláchněte vodou, dejte do hrnce a zalijte vodou. Osolte, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut, dokud se voda nevyvaří a quinoa není měkká.

2 Mezitím podélně rozkrojte lilky a vnitřek opatrně vydlabejte. Položte je na plech potažený pečicím papírem, osolte, pokapejte 1 lžící olivového oleje a dejte na 20 minut do trouby zapéct.

3 Ve větší pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, zpěňte na ní najemno nasekanou šalotku, přidejte mleté maso, papriku nakrájenou na drobné kostičky, podle chuti osolte a opepřete a opékejte asi 5 minut.

4 Přidejte konzervovaná rajčata, uvařenou quinou, nasekané čerstvé bylinky, osolte a opepřete.

5 Po 20 minutách pečení vyjměte lilky z trouby a snižte teplotu na 175 °C. Lilky naplňte připravenou směsí a vraťte do trouby ještě na 10 minut zapéct. Podávejte teplé, pokapané zakysanou smetanou a posypané čerstvými bylinkami.


Tip

Quinoa je velmi zdravá a neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro celiaky. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou. Místo quinoy ale můžete v receptu použít i kuskus nebo rýži.



Cuketový koláč s rajčaty a bylinkami

Doba přípravy: 60 minut * Počet porcí: 4

  • 1 balení listového těsta
  • 250 g strouhaného parmazánu
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžičku nasekané pažitky
  • 2 lžičky nasekaného oregana
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • 1 větší cuketa nakrájená na plátky
  • 2 rajčata nakrájená na plátky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Listové těsto rozložte do koláčové formy s vyšším okrajem.

2 V misce smíchejte strouhaný parmazán s nasekanými bylinkami a drceným česnekem.

3 Třetinu parmazánové směsi odložte stranou. Část zbylého parmazánu s bylinkami rovnoměrně nasypte na těsto ve formě. Plátky cukety rozložte na směs a mírně je osolte (nemusíte to přehánět, parmazán je slaný) a opepřete. Posypte je parmazánovou směsí, poklaďte další cuketou, osolte a opepřete. Takto pokračujte, dokud nevypotřebujete veškerý ochucený parmazán (kromě odložené třetiny) a cuketu.

4 Navrch koláče rozložte plátky rajčat. Vejce rozšlehejte se smetanou a nalijte je rovnoměrně na koláč. Nakonec vše posypte zbývající třetinou parmazánu s bylinkami.

5 Vložte koláč do trouby a pečte 35–40 minut dozlatova. Poté ho nechte 5 minut vychladnout a podávejte.

 


Letní zapečené těstoviny

Doba přípravy: 60 minut * Počet porcí: 4

  • 1 balení těstovin (například tagliatelle, fettucine, farfalle apod.)
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 menší cuketa
  • 1 sladká paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 400 g smetany
  • 200 g ricotty
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce čerstvé bazalky
  • 75 g parmazánu

1 Těstoviny uvařte na skus v osolené vodě. Troubu předehřejte na 200 °C.

2 Rajčátka přepulte, cuketu nakrájejte na půlkolečka, papriku zbavte semen a nakrájejte na čtverečky nebo proužky, cibuli na tenká půlkolečka.

3 Olejem vymažte misku na zapékání, dejte do ní uvařené těstoviny a zeleninu a promíchejte. Podle chuti přisolte a opepřete.

4 V misce utřete ricottu se smetanou a prolisovaným česnekem, přisolte a rovnoměrně nalijte na těstovinovou směs v pekáčku. Posypte nasekanou pažitkou, bazalkou a strouhaným parmazánem. Dejte do trouby na 45 minut zapéct.

 


Gratinovaný květák s brokolicí

Doba přípravy: 50 minut * Počet porcí: 4

  • 1 květák
  • 1 brokolice
  • sůl
  • 1 lžíce másla
  • 500 g smetany na vaření
  • 250 g strouhaného polotvrdého sýra (gouda, eidam, čedar apod.)
  • špetka muškátového oříšku
  • čerstvě mletý pepř

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Květák a brokolici rozeberte na růžičky a povařte asi 10 minut v osolené vodě do poloměkka. Potom ji sceďte a dejte do zapékací misky vymazané máslem.

2 Smetanu smíchejte s nastrouhaným sýrem a okořeňte špetkou mletého muškátového oříšku a čerstvě mletým pepřem. Nalijte ji na květák a brokolici v pekáčku.

3 Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. Podávejte s čerstvou zeleninou, případně s plátkem pečiva.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek