Zapečte to v troubě!

Nechce se vám trávit pěkný letní večer u plotny? Vyberte si ze svých oblíbených druhů letní zeleniny a dejte prostor troubě, aby část práce udělala za vás.

Papriky plněné žampiony a kozím sýrem

Doba přípravy: 60 minut * Počet porcí: 4

  • 4 větší sladké papriky
  • 100 g rýže
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 150 g žampionů
  • 1 lžičku kmín
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 200 g měkkého kozího sýra
  • hrst čerstvé petrželky
  • 100 g polotvrdého sýra (čedar, gouda, eidam apod.)

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Rýži uvařte v osolené vodě na skus a sceďte. Mezitím si připravte papriky – podélně je přepulte, očistěte a zbavte semínek.

2 Cibuli i česnek nakrájejte nadrobno, žampiony na menší kostičky.

3 Na pánvi zpěňte na olivovém oleji cibulku a česnek a přidejte žampiony. Osolte, opepřete, přidejte kmín a poduste do změknutí.

4 Podušené žampiony přendejte do mísy, přidejte uvařenou rýži, kozí sýr, nasekanou čerstvou petrželku a promíchejte.

5 Papriky naplňte připravenou směsí, posypte strouhaným čedarem a dejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 10–15 minut do změknutí paprik. Podávejte teplé s rajčatovým dipem a čerstvým pečivem.

 


Rajčatový dip

200 ml rajčatového protlaku smíchejte s 50 ml pikantního kečupu, najemno nasekanou feferonkou a 2 stroužky utřeného česneku. Podle chuti oslaďte a osolte.



Tradiční provensálské ratatouille

Doba přípravy: 80 minut * Počet porcí: 4

  • 250 g konzervovaných rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje + na vymazání
  • 1 drcený stroužek česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžičku sušených provensálských bylinek
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 menší cukety
  • 2 menší lilky
  • 4 rajčata
  • 1 středně velká červená cibule

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Pekáček o velikosti 15 x 22 cm vymažte olivovým olejem.

2 V misce smíchejte konzervovaná rajčata a lžíci olivového oleje, přidejte drcený česnek, najemno nasekanou bazalku a provensálské bylinky, osolte a opepřete.

3 Připravenou omáčku nalijte do pekáčku a rovnoměrně rozetřete. Cukety, lilek, rajčata a cibuli nakrájejte na plátky.

4 Nakrájenou zeleninu skládejte těsně vedle sebe do řádků do misky tak, aby se jednotlivé druhy víceméně pravidelně střídaly.

5 Pekáček vložte do trouby a nechte asi 60 minut zapékat, dokud není zelenina měkká.

 


Lilek zapečený s mletým masem a quinoou

Doba přípravy: 80 minut * Počet porcí: 4

  • 50 g quinoy
  • 125 ml
  • 2 středně velké lilky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 2 šalotky
  • 250 g mletého masa
  • 1 menší sladká paprika
  • pepř
  • 250 g konzervovaných rajčat
  • hrst čerstvých bylinek (petrželka, bazalka, máta)
  • zakysaná smetana k podávání

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Quinou důkladně propláchněte vodou, dejte do hrnce a zalijte vodou. Osolte, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut, dokud se voda nevyvaří a quinoa není měkká.

2 Mezitím podélně rozkrojte lilky a vnitřek opatrně vydlabejte. Položte je na plech potažený pečicím papírem, osolte, pokapejte 1 lžící olivového oleje a dejte na 20 minut do trouby zapéct.

3 Ve větší pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, zpěňte na ní najemno nasekanou šalotku, přidejte mleté maso, papriku nakrájenou na drobné kostičky, podle chuti osolte a opepřete a opékejte asi 5 minut.

4 Přidejte konzervovaná rajčata, uvařenou quinou, nasekané čerstvé bylinky, osolte a opepřete.

5 Po 20 minutách pečení vyjměte lilky z trouby a snižte teplotu na 175 °C. Lilky naplňte připravenou směsí a vraťte do trouby ještě na 10 minut zapéct. Podávejte teplé, pokapané zakysanou smetanou a posypané čerstvými bylinkami.


Tip

Quinoa je velmi zdravá a neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro celiaky. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou. Místo quinoy ale můžete v receptu použít i kuskus nebo rýži.



Cuketový koláč s rajčaty a bylinkami

Doba přípravy: 60 minut * Počet porcí: 4

  • 1 balení listového těsta
  • 250 g strouhaného parmazánu
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžičku nasekané pažitky
  • 2 lžičky nasekaného oregana
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • 1 větší cuketa nakrájená na plátky
  • 2 rajčata nakrájená na plátky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Listové těsto rozložte do koláčové formy s vyšším okrajem.

2 V misce smíchejte strouhaný parmazán s nasekanými bylinkami a drceným česnekem.

3 Třetinu parmazánové směsi odložte stranou. Část zbylého parmazánu s bylinkami rovnoměrně nasypte na těsto ve formě. Plátky cukety rozložte na směs a mírně je osolte (nemusíte to přehánět, parmazán je slaný) a opepřete. Posypte je parmazánovou směsí, poklaďte další cuketou, osolte a opepřete. Takto pokračujte, dokud nevypotřebujete veškerý ochucený parmazán (kromě odložené třetiny) a cuketu.

4 Navrch koláče rozložte plátky rajčat. Vejce rozšlehejte se smetanou a nalijte je rovnoměrně na koláč. Nakonec vše posypte zbývající třetinou parmazánu s bylinkami.

5 Vložte koláč do trouby a pečte 35–40 minut dozlatova. Poté ho nechte 5 minut vychladnout a podávejte.

 


Letní zapečené těstoviny

Doba přípravy: 60 minut * Počet porcí: 4

  • 1 balení těstovin (například tagliatelle, fettucine, farfalle apod.)
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 menší cuketa
  • 1 sladká paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 400 g smetany
  • 200 g ricotty
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce čerstvé bazalky
  • 75 g parmazánu

1 Těstoviny uvařte na skus v osolené vodě. Troubu předehřejte na 200 °C.

2 Rajčátka přepulte, cuketu nakrájejte na půlkolečka, papriku zbavte semen a nakrájejte na čtverečky nebo proužky, cibuli na tenká půlkolečka.

3 Olejem vymažte misku na zapékání, dejte do ní uvařené těstoviny a zeleninu a promíchejte. Podle chuti přisolte a opepřete.

4 V misce utřete ricottu se smetanou a prolisovaným česnekem, přisolte a rovnoměrně nalijte na těstovinovou směs v pekáčku. Posypte nasekanou pažitkou, bazalkou a strouhaným parmazánem. Dejte do trouby na 45 minut zapéct.

 


Gratinovaný květák s brokolicí

Doba přípravy: 50 minut * Počet porcí: 4

  • 1 květák
  • 1 brokolice
  • sůl
  • 1 lžíce másla
  • 500 g smetany na vaření
  • 250 g strouhaného polotvrdého sýra (gouda, eidam, čedar apod.)
  • špetka muškátového oříšku
  • čerstvě mletý pepř

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Květák a brokolici rozeberte na růžičky a povařte asi 10 minut v osolené vodě do poloměkka. Potom ji sceďte a dejte do zapékací misky vymazané máslem.

2 Smetanu smíchejte s nastrouhaným sýrem a okořeňte špetkou mletého muškátového oříšku a čerstvě mletým pepřem. Nalijte ji na květák a brokolici v pekáčku.

3 Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. Podávejte s čerstvou zeleninou, případně s plátkem pečiva.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Jaro v růžové

Jaro v růžové

Barvy jsou při výběru rostlin velmi důležité. Platí to i pro dřeviny, zvlášť ty kvetoucí na jaře, kdy jiné druhy teprve raší. Pokud máte rádi růžovou a hledáte zajímavý keř do své zahrady, zkuste mandloně nebo lýkovce.

Celý článek

Cizrna 4x jinak

Cizrna 4x jinak

Má spoustu skvělých vlastností – obsahuje hodně bílkovin, málo tuku, pomáhá snižovat cholesterol, a navíc blahodárně působí na nervovou soustavu. Vyzkoušejte ji v našich receptech.

Celý článek

Léčivý i jedovatý břečťan

Léčivý i jedovatý břečťan

Břečťan mají zahradníci rádi, pomáhá jim zakrýt nepěkné zdi. Odedávna se však využívá i jako léčivá rostlina proti kašli a má také silné protizánětlivé účinky.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.