Léto na grilu

Propadli jste grilovací mánii? Zkuste své oblíbené recepty obohatit o další vyzkoušené tipy – pro milovníky masa i pro zapřísáhlé vegetariány.


Vepřový grill-burger

Budete potřebovat:

  • 750 g mletého vepřového masa
  • 1 svazek čerstvé plocholisté petrželové natě
  • 5 plátků prorostlé slaniny
  • čerstvě mletá hrubozrnná mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř čtyř barev
  • červená cibule
  • kyselé okurky
  • velké rajče
  • majonéza
  • ostrý kečup
  • lístky salátu
  • hamburgerové bulky

 

recept

1 Vepřové mleté maso osolte, opepřete a přidejte do něj nasekanou petrželovou nať. Promíchejte a dejte do chladu.
2 Najemno nakrájejte červenou cibuli, na plátky okurky, rajčata a oberte a operte listy salátu. Rozpálíme gril, žulový kámen nebo grilovací pánev.
3 Z masa vytvořte 5 placek vysokých 1,5 až 2 cm.
4 Grilujte na rozpáleném grilu po obou stranách. Plátky slaniny opečte na pánvi do křupava.
5 Rozříznuté bulky opečte z vnitřní strany na sucho na grilu. Spodní část bulky potřete majonézou, posypte nasekanou cibulkou, plátky rajčete a poklaďte listy salátu. Na ně položte maso, poklaďte plátky okurky, opečenou křupavou slaninou a přiklopte horní částí bulky, z vnitřní strany potřenou dobrým kečupem.

 

 


Grilované lilky

Budete potřebovat:

  • 2 lilky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 5 lžic olivového oleje
  • barevný pepř
  • sůl
 

recept

1 Lilky nakrájejte na plátky a osolte, abyste je zbavili hořké chuti. V malé misce smíchejte olivový olej a drcený česnek. Přidejte mletý barevný pepř, lístečky rozmarýnu a promíchejte.
2 Plátky lilku vysušte papírovým ubrouskem a potřete jej připravenou směsí. Lilek grilujte z obou stran.
3 Hotový lilek podávejte samostatně nebo jako přílohu k masu. Podobně můžete připravit i jinou zeleninu – papriku, cibulky, žampiony a další.

 

 


Kuřecí v bylinkové marinádě

Budete potřebovat:

  • 4 kuřecí prsa
  • 100 ml olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce nasekaného tymiánu
  • 2 polévkové lžíce nasekané petrželky
  • 2 polévkové lžíce nasekané bazalky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

recept

1 Kuřecí prsa očistěte a každé prso rozřízněte na dva tenčí plátky.
2 V misce smíchejte olivový olej, bylinky, citronovou šťávu, sůl a pepř. Do marinády naložte kuřecí prsa na dvě hodiny.
3 Maso grilujte asi 5 minut z každé strany a během grilování ho potírejte marinádou.
4 Podávejte s čerstvou nebo grilovanou zeleninou.

 

 


Losos grilovaný v papíru

Budete potřebovat:

  • 500 g filetů z lososa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl
  • pepř
  • pečicí papír

 

recept

1 Filety lososa očistěte, potřete olivovým olejem a citronovou šťávou. Osolte je, opepřete a nechte hodinu odležet v lednici.
2 Pečicí papír potřete olejem a rybu do něj zabalte.
3 Na rozpáleném grilu pečte z obou stran asi 10 minut. Podávejte s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

 

 


Vepřový steak se salsou verde

Budete potřebovat:

  • 500 g vepřového masa (krkovice, kotlety)
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě namletý černý pepř

Na salsu verde:

  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 malá hrst čerstvého koriandru
  • 1 malá hrst lístků čerstvé máty
  • 1 čerstvá chilli paprička bez semínek
  • 1 stroužek oloupaného česneku
  • 2 pórky
  • 2 rajčata
  • čerstvá šťáva z jedné limetky
  • sůl
  • čerstvě namletý černý pepř

 

recept

1 Maso nakrájejte na vyšší plátky (2–3 cm silné), potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a grilujte po obou stranách na rozpáleném grilu. Potom nechte chvíli odpočinout.
2 Připravte salsu verde: najemno nasekejte koriandr, mátu, česnek, mátu, papričku, pórky a rajčata a dejte do mísy. Osolte, opepřete, přidejte limetkovou šťávu a olivový olej. Vše dobře promíchejte a ochuťte podle potřeby.
3 Odpočinuté maso nakrájejte na tenké plátky a servírujte s připravenou salsou verde a grilovanou zeleninou.

 

 


Zeleninové špízy

Budete potřebovat:

  • 4 klásky kukuřice
  • cuketu
  • červenou a žlutou papriku
  • šalotky
  • cherry rajčátka
  • grilovací jehly nebo špejle
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • Sůl
  • bylinkové máslo

 

recept

1 Kukuřičné klasy očistěte a uvařte je v osolené horké vodě. Poté je nakrájejte na špalíčky dlouhé asi 3 cm. Papriky nakrájíme na čtverečky, šalotky překrojte napůl a rozeberte na plátky, cuketu nakrájejte na kolečka.
2 Střídavě napichujeme na grilovací jehly kolečka cukety, kukuřice, paprik, šalotky a kuličky cherry rajčátek. Osolte a zakapejte citronovou šťávou. Uložte na gril, dejte na špízy bylinkové máslo a nechte jej rozpustit. Grilujte 8 až 10 minut.
3 Podávejte jako přílohu k masu nebo samostatný pokrm.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek