Dobroty z darů moře

Pochutnáte si rádi na rybě či plodech moře? Tato lehká jídla doplněná o čerstvou zeleninu jsou zdravá a jako stvořená pro letní vaření. Vyberte si z našich receptů.


Treska pečená v alobalu

Budete potřebovat

  • filety z tresky
  • 5 lžic másla
  • 1 a 1/2 lžičky citronové kůru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
  • 1 mladá cuketa
  • sůl a mletý černý pepř
  • brambory
  • čerstvá paprika
  • salátové listy
  • parmazán
  • čerstvé bylinky k podávání

 

Máslo smíchejte s nastrouhanou citronovou kůrou, prolisovaným česnekem a nasekanými čerstvými bylinkami (například bazalkou, petrželkou apod.). Tresku osolte a opepřete. Na pruhy alobalu dejte cuketu nakrájenou na kolečka a na ni položte po jednom filetu z tresky. Na porce ryby rozdělte bylinkové máslo, zabalte a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C asi na 15 minut. Podávejte na lůžku z čerstvých salátových listů, s vařenými brambory, nakrájenou čerstvou paprikou, čerstvými bylinkami a hoblinkami parmazánu.

 

 


Salát s uzeným lososem, avokádem a pomerančem

Budete potřebovat

  • 2 pomeranče
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl
  • mladé špenátové listy
  • čerstvá řeřicha
  • čerstvá máta
  • 300 g uzeného lososa
  • 2 zralá avokáda

 

Pomeranče oloupejte, zcela zbavte zbytků bílé dužniny a ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky. Šťávu, která při tom z pomerančů vytekla, slijte z prkénka do misky. Přidejte k ní olivový olej a citronovou šťávu, špetku soli a dobře promíchejte. Špenátové listy, řeřichu a pár lístků máty dejte do misky, přidejte připravený dresink, plátky pomeranče a promíchejte.

Avokádo přepulte, nožem vyndejte pecku, oloupejte ho a nakrájejte na kostičky. Salát rozložte na talíře, přidejte kousky avokáda a plátky uzeného lososa a můžete podávat.

 

 


Salát s krevetami s mangem

Budete potřebovat

  • čerstvé salátové listy
  • 2 manga
  • 1 červenou cibuli
  • 20 předvařených krevet
  • 2 avokáda
  • 2 lžíce vinného octa
  • 6 lžic olivového oleje
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička celozrnné hořčice

 

Vinný ocet v misce smíchejte s olivovým olejem, medem a hořčicí a několika lístky čerstvého rozmarýnu na dresink. Avokádo rozpulte, vyndejte pecku, oloupejte ho a nakrájejte na tenké plátky. Mango rovněž rozkrojte a zbavte pecky (jde to lépe s pomocí lžíce) a nakrájejte na kostičky či proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Krevety opláchněte, osušte a na rozpáleném grilu ogrilujte dozlatova. Čerstvé salátové listy v míse promíchejte s dresinkem, dejte na talíř, poklaďte je kousky avokáda, manga, grilovanými krevetami a cibulí.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Oblíbené mleté maso

Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Celý článek

Švestkové mlsání

Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Celý článek

Přečtěte si