Velikonoční recepty ze starých kuchařek

Umíte si představit Velikonoce bez mazance, beránka nebo nádivky? Až se pustíte do jejich přípravy, zkuste třeba některý z našich receptů vybraných z léty prověřených kuchařských knih.

 

Jemný mazanec

  • 500 g hladké mouky + 2 vrchovaté lžíce na kvásek
  • 16 lžic vlažného mléka
  • 1 lžička cukru
  • 20 g droždí
  • 160 g másla
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky soli
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • hrst mandlových lupínků
  • hrst hrozinek
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • mandle na posypání

14 lžic mléka nalijte do hrnečku, přidejte dvě vrchovaté lžíce mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, máslo rozpusťte a přilijte k mouce. Ve dvou lžících mléka rozkvedlejte žloutek a spolu s kváskem přimíchejte do těsta, přidejte sůl, cukr, citronovou kůru, mandle, hrozinky a důkladně propracujte, až vznikne vláčné nelepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 2 hodiny kynout. Během kynutí těsto několikrát propracujte. Po vykynutí z těsta vypracujte bochánek, potřete ho rozšlehaným vejcem a posypejte mandlovými lupínky. Nechte ho ještě aspoň půl hodiny kynout. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 45 minut.

Boží milosti

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce kysané smetany
  • 1 lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce bílého vína
  • olej na smažení
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

 

Z mouky, smetany, žloutků, bílého vína, rumu, cukru a špetky soli vypracujte na vále hladké nelepivé těsto a nechte ho pod utěrkou asi půl hodiny odpočinout. Pak z něj vyválejte tenký plát a rádýlkem vykrajujte různé tvary, například obdélníčky, které uprostřed ještě proříznete.
Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova. Po usmažení nechte na ubrousku okapat a obalujte v moučkovém cukru.

 


Beránek z třeného těsta

  • 4 vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z 1/2 citronu
  • špetka soli
  • 100 ml vody
  • tuk na vymazání formy
  • hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu důkladně vymažte tukem (osvědčené pro dobré vyklopení je sádlo). Vymaštěnou formu vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Žloutky utřete společně s krupicovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Ke žloutkům vlijte olej a míchejte vařečkou, až se směs zcela spojí. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůru. Opět promíchejte. Přilijte asi 100 ml vody, aby bylo těsto řidší. V misce vyšlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh. Opatrně ho po částech zapracujte do těsta. Těsto nalijte až po okraj do připravené přední části formy, přiklopte druhou částí, vložte do trouby a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 45 minut. Po upečení vrchní díl odklopte, nechte vychladnout, a poté vyklopte. Posypejte moučkovým cukrem.

 


Velikonoční nádivka

  • ½ l mléka
  • 3 celá vejce
  • sůl, pepř
  • nové koření
  • 60 dkg vařeného uzeného masa
  • 150 g strouhané housky
  • 40 g másla
  • 1 lžíce kopřiv nebo petrželky

V mléce rozmíchejte celá vejce, rozsekané vařené uzené maso, usekané mladé kopřivy nebo zelenou petržel, trochu soli, tlučeného pepře a nového koření. Do umíchaného masa přidejte tolik strouhané housky, až je směs zahoustlá. Pekáč vymažte dobře máslem, směs do něho upravte a pečte půl až tři čtvrtě hodiny.

 


Kůzlečí pečeně

  • Zadní půlka kůzlete
  • 80–100 g másla
  • sůl
  • vývar
  • asi 10 g strouhanky

Maso omyjte, osušte a osolte. Na pekáči rozpalte máslo a maso v něm nejdříve po všech stranách opečte. Opečené maso obraťte hřbetem dolů a pečte zvolna v troubě asi půl hodiny. Potom maso obraťte a dopečte – celkem se maso peče asi 1 hodinu. Občas ho polévejte výpekem a podle potřeby dolévejte vývar. Když se maso dopéká, potřete povrch masa máslem, popřípadě posypte prosetou strouhankou.

 


Polévka z jarních bylinek

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru
  • jarní bylinky (kopřivy, petrželka, pažitka, nať jarní cibulky, lístky popence, kerblíku apod.)
  • špetka muškátového květu
  • sůl
  • 3 lžíce smetany
  • opečené kostičky housky

Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zalijte ji vývarem a 20 minut povařte. Přidejte větší část nadrobno nakrájených bylinek a krátce povařte. Polévku okořeňte muškátovým květem, osolte, zjemněte smetanou, přidejte zbylé nadrobno nakrájené bylinky a už nevařte. Podávejte s opečenými kostičkami žemle.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Jaro v růžové

Jaro v růžové

Barvy jsou při výběru rostlin velmi důležité. Platí to i pro dřeviny, zvlášť ty kvetoucí na jaře, kdy jiné druhy teprve raší. Pokud máte rádi růžovou a hledáte zajímavý keř do své zahrady, zkuste mandloně nebo lýkovce.

Celý článek

Cizrna 4x jinak

Cizrna 4x jinak

Má spoustu skvělých vlastností – obsahuje hodně bílkovin, málo tuku, pomáhá snižovat cholesterol, a navíc blahodárně působí na nervovou soustavu. Vyzkoušejte ji v našich receptech.

Celý článek

Léčivý i jedovatý břečťan

Léčivý i jedovatý břečťan

Břečťan mají zahradníci rádi, pomáhá jim zakrýt nepěkné zdi. Odedávna se však využívá i jako léčivá rostlina proti kašli a má také silné protizánětlivé účinky.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.