Zalouskejte si…

Letošní úroda ořechů bude nejspíš bohatá, a tak si můžete dopřát ořechových laskomin, co hrdlo ráčí. Zkuste třeba některý z našich tipů.

 

Ořechovo-karamelový koláč

Na těsto:

  • 175 g hladké mouky
  • 85 g másla
  • 50 g cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1–2 lžíce vody

Na náplň:

  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g rozpůlených jader vlašských ořechů
  • 3 lžíce vody

 

Předehřejte troubu na 170 °C. Z mouky, másla, cukru, žloutku, vody a špetky soli vypracujte hladké pevné těsto. Nechte ho půl hodiny v chladu odpočinout a pak z něj vyválejte kulatý plát asi o 5 centimetrů větší, než je průměr vaší kulaté formy na koláč. S pomocí válečku těsto přeneste do formy a upěchujte (včetně okrajů). Propíchejte těsto vidličkou a dejte předpéct na 15 minut do předehřáté trouby.

Připravte si náplň:
Cukr nasypte do pánve a přidejte 3 lžíce studené vody. Za stálého míchání zahřívejte na mírném plameni, až se cukr rozpustí. Pak plamen zvyšte a míchejte, až se sirup změní na karamel. Stáhněte z ohně a vmíchejte máslo a pak smetanu. Vraťte na oheň, míchejte a nechte povařit, dokud nebude karamelový krém dostatečně hustý. Přidejte do něj půlky ořechových jader a náplň rozložte na předpečený korpus. Urovnejte povrch a dejte zpět do předehřáté trouby na 8 až 10 minut dopéct – dokud nezačne náplň bublat. Vyndejte z trouby a nechte asi 10 minut vychladnout, pak teprve opatrně vyjměte koláč z trouby. Můžete podávat teplý i studený.

 

Čokoládové muffiny s ořechy

  • 125 g másla
  • 1 lžíce medu
  • 500 g hladké mouky
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 velká vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 375 ml mléka
  • 150 g čokolády
  • 50 g vlašských ořechů

 

Máslo rozpusťte, nechte lehce vychladnout a rozmíchejte v něm lžíci medu. Mouku prosejte spolu s kakaem a práškem do pečiva, zamíchejte do ní sůl. Vlašské ořechy rozsekejte na menší kousky, stejně tak čokoládu. Vejce spolu s cukrem šlehejte 5 minut, až vznikne světlejší hustá pěna. Za stálého šlehání přilévejte do pěny tenkým pramínkem rozpuštěné prochladlé máslo s medem. Přidejte všechny suché suroviny a mléko a jen krátce promíchejte, aby se vše spojilo do hutného těsta. Formičky na muffiny naplňte až po okraj těstem. Pečte 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.

 

 

Banánový chlebíček s ořechy

  • 2 banány (asi 200 g)
  • 120 g celozrnné pšeničné mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g mandlí
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g sušených švestek (nebo rozinek)
  • 20 g medu
  • 3 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku

 

Banán rozmixujte a smíchejte s moukou a kypřicím práškem. Přidejte rozšlehaná vejce, nasekané ořechy, ovesné vločky a nakrájené sušené ovoce. Doslaďte medem. Dobře rozmíchejte a naplňte těstem chlebíčkovou formu. Pečte zhruba 40 minut na 180 °C. Nechte chlebíček trochu vychladnout, a pak vyklopte z formy.

 

 

 

Pečená jablka s ořechy

  • 6 jablek
  • ¼ šálku drcených nebo mletých vlašských ořechů
  • ¼ šálku mandlí
  • ¼ šálku jemně strouhaného kokosu
  • ¼ šálku sušených brusinek nebo rozinek
  • jemně nastrouhaná kůra z jednoho důkladně omytého citronu
  • ½ lžičky skořice
  • 6 lžiček másla

 

Troubu předehřejte na 190 °C. V misce smíchejte ořechy, mandle, kokos, brusinky (nebo rozinky), citronovou kůru a skořici. Připravte si jablka – malým nožíkem opatrně vyřízněte do horní části jablka otvor ve tvaru mističky tak, aby spodní část jablka zůstala nepoškozená. Otvory v jablkách naplňte ořechovou směsí, naskládejte jablka do pekáčku a navrch každého položte lžičku másla. Pečte v předehřáté troubě asi 45–55 minut doměkka. Servírujte teplé s vanilkovou zmrzlinou nebo s kysanou smetanou. Chutnají i studená, například s jogurtem nebo šlehačkou.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Listopad plný příprav

Listopad plný příprav

Na konci listopadu již začíná advent! To je důvod, proč si tento měsíc zpestřit svátečními přípravami. Pusťte se třeba do pečení perníčků nebo výrovy adventních dekorací.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…