Zalouskejte si…

Letošní úroda ořechů bude nejspíš bohatá, a tak si můžete dopřát ořechových laskomin, co hrdlo ráčí. Zkuste třeba některý z našich tipů.

 

Ořechovo-karamelový koláč

Na těsto:

  • 175 g hladké mouky
  • 85 g másla
  • 50 g cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1–2 lžíce vody

Na náplň:

  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g rozpůlených jader vlašských ořechů
  • 3 lžíce vody

 

Předehřejte troubu na 170 °C. Z mouky, másla, cukru, žloutku, vody a špetky soli vypracujte hladké pevné těsto. Nechte ho půl hodiny v chladu odpočinout a pak z něj vyválejte kulatý plát asi o 5 centimetrů větší, než je průměr vaší kulaté formy na koláč. S pomocí válečku těsto přeneste do formy a upěchujte (včetně okrajů). Propíchejte těsto vidličkou a dejte předpéct na 15 minut do předehřáté trouby.

Připravte si náplň:
Cukr nasypte do pánve a přidejte 3 lžíce studené vody. Za stálého míchání zahřívejte na mírném plameni, až se cukr rozpustí. Pak plamen zvyšte a míchejte, až se sirup změní na karamel. Stáhněte z ohně a vmíchejte máslo a pak smetanu. Vraťte na oheň, míchejte a nechte povařit, dokud nebude karamelový krém dostatečně hustý. Přidejte do něj půlky ořechových jader a náplň rozložte na předpečený korpus. Urovnejte povrch a dejte zpět do předehřáté trouby na 8 až 10 minut dopéct – dokud nezačne náplň bublat. Vyndejte z trouby a nechte asi 10 minut vychladnout, pak teprve opatrně vyjměte koláč z trouby. Můžete podávat teplý i studený.

 

Čokoládové muffiny s ořechy

  • 125 g másla
  • 1 lžíce medu
  • 500 g hladké mouky
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 velká vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 375 ml mléka
  • 150 g čokolády
  • 50 g vlašských ořechů

 

Máslo rozpusťte, nechte lehce vychladnout a rozmíchejte v něm lžíci medu. Mouku prosejte spolu s kakaem a práškem do pečiva, zamíchejte do ní sůl. Vlašské ořechy rozsekejte na menší kousky, stejně tak čokoládu. Vejce spolu s cukrem šlehejte 5 minut, až vznikne světlejší hustá pěna. Za stálého šlehání přilévejte do pěny tenkým pramínkem rozpuštěné prochladlé máslo s medem. Přidejte všechny suché suroviny a mléko a jen krátce promíchejte, aby se vše spojilo do hutného těsta. Formičky na muffiny naplňte až po okraj těstem. Pečte 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.

 

 

Banánový chlebíček s ořechy

  • 2 banány (asi 200 g)
  • 120 g celozrnné pšeničné mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g mandlí
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g sušených švestek (nebo rozinek)
  • 20 g medu
  • 3 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku

 

Banán rozmixujte a smíchejte s moukou a kypřicím práškem. Přidejte rozšlehaná vejce, nasekané ořechy, ovesné vločky a nakrájené sušené ovoce. Doslaďte medem. Dobře rozmíchejte a naplňte těstem chlebíčkovou formu. Pečte zhruba 40 minut na 180 °C. Nechte chlebíček trochu vychladnout, a pak vyklopte z formy.

 

 

 

Pečená jablka s ořechy

  • 6 jablek
  • ¼ šálku drcených nebo mletých vlašských ořechů
  • ¼ šálku mandlí
  • ¼ šálku jemně strouhaného kokosu
  • ¼ šálku sušených brusinek nebo rozinek
  • jemně nastrouhaná kůra z jednoho důkladně omytého citronu
  • ½ lžičky skořice
  • 6 lžiček másla

 

Troubu předehřejte na 190 °C. V misce smíchejte ořechy, mandle, kokos, brusinky (nebo rozinky), citronovou kůru a skořici. Připravte si jablka – malým nožíkem opatrně vyřízněte do horní části jablka otvor ve tvaru mističky tak, aby spodní část jablka zůstala nepoškozená. Otvory v jablkách naplňte ořechovou směsí, naskládejte jablka do pekáčku a navrch každého položte lžičku másla. Pečte v předehřáté troubě asi 45–55 minut doměkka. Servírujte teplé s vanilkovou zmrzlinou nebo s kysanou smetanou. Chutnají i studená, například s jogurtem nebo šlehačkou.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek