Zabíjačkové pochoutky

Rádi si pochutnáte na tlačence, jitrnici nebo jelítku? Připravte si je doma, aniž byste kvůli tomu museli porážet celé prase. Stačí vám k tomu osvědčené recepty od mistrů řezníků.

Domácí jitrničky

  • 1 palička česneku
  • masový vývar
  • 1 lžíce majoránky
  • 10 rohlíků
  • 1 lžíce čerstvě mletého pepře
  • 1 vepřové srdce
  • 2 nožičky
  • 1 kg plic
  • 3 kg masa z hlavy, laloku a odřezků masa
  • syrová vepřová játra
  • sůl

 

Uvařte vepřový lalok, nožičky, hlavu, odřezky masa, srdce a plíce. Rohlíky nakrájejte na kostičky, zalijte vývarem a nechte nasáknout, pak je trochu rukama vyždímejte. Střeva obraťte naruby, očistěte, dobře vyperte a pověšené nechte osušit. Česnek oloupejte a prolisujte. Asi 3 kg uvařeného masa z hlavy, laloku, srdce a odřezků masa jemně nasekejte nebo nahrubo umelte. Syrová játra a uvařené plíce, obrané nožičky umelte jemně a vše smíchejte. Přidejte namočené rohlíky, sůl, prolisovaný česnek, majoránku a čerstvě namletý pepř. Míchejte a přilévejte vývar, asi 1–1,5 l, aby směs nebyla příliš řídká. Zašpejlujte a vařte ve velkém hrnci plném vody těsně pod bodem varu asi 15 minut. Hotové jitrnice vyrovnejte na dřevěný vál a nechte vychladnout.

 

 

Kroupová jelita

 

  • 800 g krup
  • 400 ml vepřové krve
  • 500 g vepřového bůčku
  • 800 g vepřového laloku
  • 700 g vepřových plic
  • 250 g škvarků
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 150 g cibule
  • 90 g soli
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce mletého nového koření
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce mletého pepře
  • 60 g utřeného česneku
  • vepřová střívka

 

Dobře vyprané kroupy uvařte den předem doměkka, asi 30 minut. Propláchněte a nechte okapat. Druhý den je přelijte procezenou krví, dobře promíchejte a nechte je nasáknout. Bok a lalok uvařte (asi 1 hodinu) a nechte vychladnout. Uvařte a nechte vychladnout plíce. Poté bok vykostěte a zbavte chrupavek, maso společně s lalokem nakrájejte nadrobno, plíce umelte. Vše přidejte ke kroupám i se škvarky. Rozehřejte sádlo a osmažte na něm pokrájenou cibuli. Přidejte k masové směsi, přimíchejte sůl, koření i česnek a vše propracujte. Střívka dobře propláchněte, naplňte je prejtem a zašpejlujte. Vařte je asi 40 minut ve vodě těsně pod bodem varu. Pak je opláchněte ve studené vodě, rozložte a nechte vychladnout.

 

 

Vepřová tlačenka

 

  • 3 nožičky
  • 2 kolena
  • 2 ledvinky
  • 1/2 vepřové hlavy
  • 1/2 kg plece
  • vepřové srdce
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • česnek
  • bobkový list
  • nové koření
  • sáčky na tlačenku

 

Nožičky, hlavu, kolena, ledvinky a plecko pořádně očistěte, omyjte a dejte vařit s bobkovým listem a novým kořením. Vařte asi 2 hodiny, až jde maso od kosti, ale nemělo by být převařené. Uvařené maso vyjměte a nechte vystydnout. Pak ho nakrájejte na kousky. Kůže z kolen umelte spolu s česnekem (asi 2 hlavičky) a přidejte k nakrájenému masu. Do zhruba 3 kg masa dejte hrst soli, hrst majoránky, hrst pepře. Maso zalijte vývarem, promíchejte, naplňte do sáčků na tlačenku a dejte chladit.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek