Zabíjačkové pochoutky

Rádi si pochutnáte na tlačence, jitrnici nebo jelítku? Připravte si je doma, aniž byste kvůli tomu museli porážet celé prase. Stačí vám k tomu osvědčené recepty od mistrů řezníků.

Domácí jitrničky

  • 1 palička česneku
  • masový vývar
  • 1 lžíce majoránky
  • 10 rohlíků
  • 1 lžíce čerstvě mletého pepře
  • 1 vepřové srdce
  • 2 nožičky
  • 1 kg plic
  • 3 kg masa z hlavy, laloku a odřezků masa
  • syrová vepřová játra
  • sůl

 

Uvařte vepřový lalok, nožičky, hlavu, odřezky masa, srdce a plíce. Rohlíky nakrájejte na kostičky, zalijte vývarem a nechte nasáknout, pak je trochu rukama vyždímejte. Střeva obraťte naruby, očistěte, dobře vyperte a pověšené nechte osušit. Česnek oloupejte a prolisujte. Asi 3 kg uvařeného masa z hlavy, laloku, srdce a odřezků masa jemně nasekejte nebo nahrubo umelte. Syrová játra a uvařené plíce, obrané nožičky umelte jemně a vše smíchejte. Přidejte namočené rohlíky, sůl, prolisovaný česnek, majoránku a čerstvě namletý pepř. Míchejte a přilévejte vývar, asi 1–1,5 l, aby směs nebyla příliš řídká. Zašpejlujte a vařte ve velkém hrnci plném vody těsně pod bodem varu asi 15 minut. Hotové jitrnice vyrovnejte na dřevěný vál a nechte vychladnout.

 

 

Kroupová jelita

 

  • 800 g krup
  • 400 ml vepřové krve
  • 500 g vepřového bůčku
  • 800 g vepřového laloku
  • 700 g vepřových plic
  • 250 g škvarků
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 150 g cibule
  • 90 g soli
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce mletého nového koření
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce mletého pepře
  • 60 g utřeného česneku
  • vepřová střívka

 

Dobře vyprané kroupy uvařte den předem doměkka, asi 30 minut. Propláchněte a nechte okapat. Druhý den je přelijte procezenou krví, dobře promíchejte a nechte je nasáknout. Bok a lalok uvařte (asi 1 hodinu) a nechte vychladnout. Uvařte a nechte vychladnout plíce. Poté bok vykostěte a zbavte chrupavek, maso společně s lalokem nakrájejte nadrobno, plíce umelte. Vše přidejte ke kroupám i se škvarky. Rozehřejte sádlo a osmažte na něm pokrájenou cibuli. Přidejte k masové směsi, přimíchejte sůl, koření i česnek a vše propracujte. Střívka dobře propláchněte, naplňte je prejtem a zašpejlujte. Vařte je asi 40 minut ve vodě těsně pod bodem varu. Pak je opláchněte ve studené vodě, rozložte a nechte vychladnout.

 

 

Vepřová tlačenka

 

  • 3 nožičky
  • 2 kolena
  • 2 ledvinky
  • 1/2 vepřové hlavy
  • 1/2 kg plece
  • vepřové srdce
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • česnek
  • bobkový list
  • nové koření
  • sáčky na tlačenku

 

Nožičky, hlavu, kolena, ledvinky a plecko pořádně očistěte, omyjte a dejte vařit s bobkovým listem a novým kořením. Vařte asi 2 hodiny, až jde maso od kosti, ale nemělo by být převařené. Uvařené maso vyjměte a nechte vystydnout. Pak ho nakrájejte na kousky. Kůže z kolen umelte spolu s česnekem (asi 2 hlavičky) a přidejte k nakrájenému masu. Do zhruba 3 kg masa dejte hrst soli, hrst majoránky, hrst pepře. Maso zalijte vývarem, promíchejte, naplňte do sáčků na tlačenku a dejte chladit.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Jak poznat zdravé sazenice

Jak poznat zdravé sazenice

Pro úspěšné pěstování je důležité umět poznat zdravé sazenice. Poradíme vám, jak na to, a jak se sadbou správně zacházet, abyste se za několik týdnů dočkali úrody zeleniny i barevných květů letniček.

Celý článek

Třikrát králičí

Třikrát králičí

Králičí maso je dietní a snadno stravitelné. Můžete si ho například upéct na česneku nebo podusit na zelenině. Vyberte si z našich vyzkoušených receptů.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.