Foto: Shutterstock

Hrušky, ořechy a kardamon: Tradiční závin trochu jinak

Tažený závin patří mezi nejoblíbenější dezerty. Kromě tradičních jablek můžete vyzkoušet i jiné náplně. Co třeba spojit sladké hrušky s vlašskými ořechy a voňavým kardamomem? Výborný je i dýňový štrúdl s rozinkami.

Budete potřebovat:

  • 1 balení listového těsta (nebo domácího taženého těsta)
  • 4 zralé hrušky, oloupané a nakrájené na kousky
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 lžíci másla
  • 80 g vlašských ořechů, nasekaných
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžičku skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 vejce (na potření)
  • moučkový cukr na posypání (volitelně)

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem. Listové nebo tažené těsto rozválejte na pomoučeném vále do obdélníkového tvaru.

Strouhanku opečte na pánvi na lžíci rozpuštěno másla a dejte zatím stranou. V míse smíchejte na kousky pokrájené oloupané hrušky s citronovou šťávou, hnědým a vanilkovým cukrem, skořicí a kardamomem. Přidejte nasekané vlašské ořechy a dobře promíchejte.

Na těsto rozprostřete opečenou strouhanku a na ni připravenou hruškovou náplň. Po stranách nechte těsto asi 2 cm volné. Zabalte ho do závinu a dobře uzavřete okraje.

Přeneste závin na plech s pečicím papírem. Povrch těsta propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě asi 30–35 minut, dokud není štrúdl zlatavý.

Po vychladnutí ho můžete posypat moučkovým cukrem. Počkejte, až závin vychladne a můžete ho podávat.

 

Foto: Shutterstock

Dýňový štrúdl s jablky a rozinkami

Jablka a dýně se dobře chuťově doplňují. Přidejte k nim v rumu naložené rozinky a dodáte náplni ten správný říz. Nezapomeňte na křupavé mandle a náplň bude dokonalá!

Budete potřebovat:

  • 1 balení listového těsta (nebo domácího taženého těsta)
  • 300 g dýně (např. hokkaido)
  • 2 jablka, oloupaná
  • 50 g rozinek naložených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 60 g cukru
  • 1 lžičku skořice
  • 1 vejce (na potření)
  • mandle nebo mák na posypání

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech potažený pečicím papírem. Těsto rozválejte na pomoučeném vále do obdélníkového tvaru.

Dýni oloupejte, zbavte semen a nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte nastrouhanou dýni s jablky nakrájenými na kousky, rozinkami předem namočenými v rumu, mandlemi, cukrem a skořicí. Dobře promíchejte, aby se ingredience propojily.

Náplň rozložte na střed těsta a zarolujte ho jako štrúdl. Uzavřete okraje a šev otočte dolů. Povrch štrúdlu propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Posypte ho nasekanými mandlemi nebo třeba mákem.

Pečte v troubě 30–35 minut, dokud není povrch zlatavý. Před podáváním můžete štrúdl posypat moučkovým cukrem.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek