Foto: Shutterstock

Hrušky, ořechy a kardamon: Tradiční závin trochu jinak

Tažený závin patří mezi nejoblíbenější dezerty. Kromě tradičních jablek můžete vyzkoušet i jiné náplně. Co třeba spojit sladké hrušky s vlašskými ořechy a voňavým kardamomem? Výborný je i dýňový štrúdl s rozinkami.

Budete potřebovat:

  • 1 balení listového těsta (nebo domácího taženého těsta)
  • 4 zralé hrušky, oloupané a nakrájené na kousky
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 lžíci másla
  • 80 g vlašských ořechů, nasekaných
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžičku skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 vejce (na potření)
  • moučkový cukr na posypání (volitelně)

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem. Listové nebo tažené těsto rozválejte na pomoučeném vále do obdélníkového tvaru.

Strouhanku opečte na pánvi na lžíci rozpuštěno másla a dejte zatím stranou. V míse smíchejte na kousky pokrájené oloupané hrušky s citronovou šťávou, hnědým a vanilkovým cukrem, skořicí a kardamomem. Přidejte nasekané vlašské ořechy a dobře promíchejte.

Na těsto rozprostřete opečenou strouhanku a na ni připravenou hruškovou náplň. Po stranách nechte těsto asi 2 cm volné. Zabalte ho do závinu a dobře uzavřete okraje.

Přeneste závin na plech s pečicím papírem. Povrch těsta propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě asi 30–35 minut, dokud není štrúdl zlatavý.

Po vychladnutí ho můžete posypat moučkovým cukrem. Počkejte, až závin vychladne a můžete ho podávat.

 

Foto: Shutterstock

Dýňový štrúdl s jablky a rozinkami

Jablka a dýně se dobře chuťově doplňují. Přidejte k nim v rumu naložené rozinky a dodáte náplni ten správný říz. Nezapomeňte na křupavé mandle a náplň bude dokonalá!

Budete potřebovat:

  • 1 balení listového těsta (nebo domácího taženého těsta)
  • 300 g dýně (např. hokkaido)
  • 2 jablka, oloupaná
  • 50 g rozinek naložených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 60 g cukru
  • 1 lžičku skořice
  • 1 vejce (na potření)
  • mandle nebo mák na posypání

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech potažený pečicím papírem. Těsto rozválejte na pomoučeném vále do obdélníkového tvaru.

Dýni oloupejte, zbavte semen a nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte nastrouhanou dýni s jablky nakrájenými na kousky, rozinkami předem namočenými v rumu, mandlemi, cukrem a skořicí. Dobře promíchejte, aby se ingredience propojily.

Náplň rozložte na střed těsta a zarolujte ho jako štrúdl. Uzavřete okraje a šev otočte dolů. Povrch štrúdlu propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Posypte ho nasekanými mandlemi nebo třeba mákem.

Pečte v troubě 30–35 minut, dokud není povrch zlatavý. Před podáváním můžete štrúdl posypat moučkovým cukrem.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek